18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Πρώτη εμφάνιση του Μπολσονάρου μετά την εκλογική του ήττα

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, για εβδομάδες απονομωμένος, επανεμφανίστηκε σήμερα δημόσια, παρευρισκόμενος σε μια τελετή σε στρατιωτική ακαδημία, αλλά παρέμεινε σιωπηλός.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού ο οποίος δεν έχει αναγνωρίσει την νίκη του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου, προήδρευσε σε μια επίσημη τελετή αποφοίτησης στη Στρατιωτική Ακαδημία “Agulhas Negras” στο Ρεσέντε, στην Πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ντυμένος με σκούρο κοστούμι και γραβάτα, με το πρόσωπό του εμφανώς γεμάτο θλίψη, ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος στάθηκε όρθιος δίπλα στον αντιπρόεδρο Χάμιλτον Μουράο και τον υπουργό Άμυνας Πάουλο Σέρτζιο Νογκέιρα, και οι δύο στρατηγοί.

Αλλά αυτός που πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, δεν είχε καμία λέξη να πει στους περίπου 400 υποψήφιους αξιωματικούς και άλλα άτομα που ήταν παρόντα στη Στρατιωτική Ακαδημία.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον πρόεδρο Μπολσονάρου για την παρουσία του, η οποία προσφέρει λάμψη στην εκδήλωση με την παρουσία του εδώ», δήλωσε ο διοικητής του στρατού Μάρκο Αντόνιο Φρέιρε.

Μετά τη νίκη του Λούλα στις προεδρικές εκλογές, ο Μπολσονάρου, 67 ετών, παρέμεινε ουσιαστικά απομονωμένος στην επίσημη κατοικία του στην Αλβοράντα. Το πρόγραμμά του παραμένει χαλαρό, με λίγες μόνο συναντήσεις με υπουργούς και συμμάχους.

Οι λογαριασμοί του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία ήταν πολύ ενεργός κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, παραμένουν ανενεργοί για σχεδόν ένα μήνα.

Τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο για να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να ανοίξουν δρόμους που είχαν αποκλείσει για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Έκτοτε, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής δεν έχει μιλήσει δημόσια. Επίσης, δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί, ούτε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.

Σύμβουλοι και σύμμαχοι του προέδρου έχουν δώσει διαφορετικές εξηγήσεις για την απουσία Μπολσονάρου, από τη φερόμενη «θλίψη» του από την ήττα στις εκλογές έως μια βακτηριακή μόλυνση στο δέρμα του ενός ποδιού του.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του συνεχίζουν να διαδηλώνουν έξω από στρατώνες σε διάφορες πόλεις, απαιτώντας επέμβαση του στρατού ενάντια στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπολσονάρου χαιρέτησε πολλούς υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στη στρατιωτική ακαδημία, με κάποιος να απαιτούν επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα