back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Α. Χαρίτσης: Το καλάθι του νοικοκυριού δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, το μετακυλίει στα υπόλοιπα προϊόντα

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη μείωση των έμμεσων φόρων στα τρόφιμα και τα καύσιμα, υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Αναφερόμενος αρχικά στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, τόνισε: «Για 2η συνεχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Είμαστε οι μόνοι, σύμφωνα με τη Eurostat, με τιμή πάνω από 2 ευρώ και ενώ η χώρα μας έχει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Ο καταναλωτής πληρώνει την αισχροκέρδεια και τις συνέπειες της κρίσης και στα καύσιμα, περισσότερο από οπουδήποτε στην Ευρώπη».

Για το καλάθι του νοικοκυριού, εκτίμησε ότι δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αντιθέτως, όπως είπε «το μετακυλίει στα υπόλοιπα προϊόντα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος προμηθευτών και άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπέδειξε ως λύση τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ειδικές κατηγορίες, όπως στα καύσιμα και στα τρόφιμα ενώ σημείωσε ότι είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι στη αγορά προκειμένου να μπει φρένο στην αισχροκέρδεια.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Χαρίτσης παραδέχτηκε ότι τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσοι οι προηγούμενες δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις από τους θεσμούς πάνω σε αυτό το ζήτημα, λέγοντας: «Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να τελειώνουμε με τα κόκκινα δάνεια. Αυτό όμως ίσχυε για την περίοδο των μνημονίων. Πλέον είμαστε εκτός μνημονιακής επιτήρησης. Δεν είναι δυνατόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κατάφεραν με κάποιον τρόπο να διατηρήσουν ένα καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και η σημερινή κυβέρνηση να μην μπορεί να το κάνει. Αν δεν συμβεί αυτό προκειμένου να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, θα οδηγηθούμε σε κοινωνική καταστροφή και αυτό που συνέβη στην περίπτωση της κ. Κολοβού θα το δούμε στην πορεία να επαναλαμβάνεται στο πολλαπλάσιο. Έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα τα βρούμε μπροστά μας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Απαιτείται μια αποφασιστική ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών που έχουν συσσωρευθεί από την περίοδο της πανδημίας και μετά, με 120 δόσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστική λύση, αλλιώς, αυτά που ζήσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας θα είναι πταίσματα».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα