back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναβολή διαβουλεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωπος του State Department επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία “ανέβαλε μονομερώς” τις διαβουλεύσεις για τα πυρηνικά.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσική Ομοσπονδία επρόκειτο να μετάσχουν σε σύνοδο της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (BCC), στο Κάιρο της Αιγύπτου, την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, με στόχο να συζητηθεί η εφαρμογή της Συνθήκης New START.

Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία έχει αναβάλει μονομερώς την συνάντηση και ότι θα προτείνει νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των διαβουλεύσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Είμαστε έτοιμοι να προγραμματίσουμε εκ νέου, το συντομότερο δυνατόν, την συνάντηση, καθώς η επανεκκίνηση των επιθεωρήσεων αποτελούν προτεραιότητα για τη διατήρηση της συνθήκης ως εργαλείου σταθερότητας”.

Η Συνθήκη, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες και περιλαμβάνει μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περαιτέρω περιορισμό των στρατηγικά επιθετικών όπλων, ενισχύει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, μέσω της επιβολής επαληθεύσιμων (μέσω επιθεωρήσεων) ορίων σε όλα τα ρωσικά διηπειρωτικά πυρηνικά όπλα.

Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου του 2011. Βάσει αυτής, οι δύο χώρες είχαν διορία επτά ετών για την εφαρμογή των βασικών ορίων που τίθενται (έως τις 5 Φεβρουαρίου του 2018) και, εν συνεχεία, την υποχρέωση να διατηρούν αυτά τα όρια, για όσο διάστημα η συνθήκη παραμένει σε ισχύ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να επεκτείνουν την ισχύ της συνθήκης έως τις 4 Φεβρουαρίου του 2026.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα