back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αντιμέτωπο με λαϊκή έκρηξη το κινεζικό καθεστώς – Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την Τιενανμέν

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωπο με πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά των συνεχών lockdowns και της επιβολής σχεδόν καθημερινών μοριακών τεστ βρίσκεται το καθεστώς στο Πεκίνο, ενώ η νέα επέλαση του κορονοϊού στην χώρα έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη την κυβέρνηση του ΚΚΚ .

Το BBC καταγγέλλει τη σύλληψη ενός από τους δημοσιογράφους του στην Κίνα

Ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης BBC ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως ένας από τους δημοσιογράφους του στην Κίνα, ο οποίος κάλυπτε στη Σανγκάη τις διαδηλώσεις κατά της δρακόντειας κινεζικής πολιτικής της «μηδενικής Covid», συνελήφθη και «χτυπήθηκε απο την αστυνομία».

«Το BBC είναι πολύ ανήσυχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε ο δημοσιογράφος μας Εντ Λόρενς, ο οποίος συνελήφθη και δέθηκε με χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ξυλοκοπήθηκε και χτυπήθηκε από την αστυνομία» ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος διαπιστευμένος στη χώρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το σαββατοκύριακο σε μεγάλες πόλεις στην Κίνα, μεταξύ των οποίων η Σανγκάη και το Πεκίνο, για να διαμαρτυρηθούν για τα λοκντάουν και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «ανησυχητικές» τις βιαιότητες που καταγγέλθηκαν από το BBC.

«Ό,τι και να συμβεί, η ελευθερία του Τύπου πρέπει να είναι ιερή και απαραβίαστη», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό LBC.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως το BBC δεν έλαβε «καμιά εξήγτηση ούτε επίσημη συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέρα από έναν ισχυρισμό των δημόσιων αξιωματούχων, που στη συνέχεια τον απελευθέρωσαν, ότι τον συνέλαβαν για το δικό του καλό για να μην κολλήσει Covid μέσα στο πλήθος».

«Δεν το θεωρούμε αξιόπιστη εξήγηση», πρόσθεσε.

«Τουλάχιστον ένας (κινέζος) πολίτης συνελήφθη αφού επιχείρησε να εμποδίσει την αστυνομία να με χτυπά», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Λόρενς.

Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια επέστρεψε στους τόπους των διαδηλώσεων, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε σήμερα πως ο Λόρενς δεν γνωστοποίησε την ιδιότητά του ως δημοσιογράφου.

«Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε από της αρμόδιες αρχές της Σανγκάης, δεν γνωστοποίησε πως είναι δημοσιογράφος και δεν παρουσίασε οικειοθελώς τη δημοσιογραφική διαπίστευσή του», διαβεβαίωσε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, και ζήτησε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης «να σέβονται τους κινεζικούς νόμους και τους κανονισμούς στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κίνα».

Ελβετός δημοσιογράφος περικυκλώθηκε από κινέζους αστυνομικούς την ώρα που βρισκόταν σε απευθείας σύνδεση

Ένας ανταποκριτής του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού της Ελβετίας RTS προσεγγίστηκε από την αστυνομία την ώρα που έδινε την ανταπόκρισή του σε απευθείας σύνδεση για τις διαδηλώσεις στην Κίνα που έχουν ξεσπάσει κατά της αυστηρής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα για την ανάσχεση της COVID.

Ο Μίχαελ Πόικερ νόμισε ότι θα συλλαμβανόταν από τους τρεις αστυνομικούς που τον είχαν περικυκλώσει την ώρα που εκείνος μετέδιδε.

“Θα με πάνε στο αστυνομικό τμήμα ύστερα απ’αυτό”, είπε κοιτάζοντας την κάμερα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε αργότερα ότι ο Πόικερ δήλωσε ότι είναι δημοσιογράφος και έπειτα απ΄αυτό οι αστυνομικοί έφυγαν χωρίς να συλλάβουν τον ίδιο ή τον εικονολήπτη του.

Σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας αισθητή είναι η επιστροφή στους δρόμους της αστυνομίας ενώ η αυστηρή λογοκρισία έχει επιστρέψει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Στόχος των αρχών είναι  να περιορίσουν το κίνημα οργής πρωτοφανών διαστάσεων που ξέσπασε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Χθες, Κυριακή, πλήθος διαδηλωτών, απαντώντας σε εκκλήσεις που έγιναν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Ουχάν και  στα μεγάλα αστικά κέντρα Γκουάνγκτζου και Τσονγκτσίνγκ.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα χθες οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι ενός την προηγουμένη.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

Το νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σαγκάη χθες Κυριακή το βράδυ και οι διαμαρτυρίες εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα ε

Οι κινητοποιήσεις  έρχονται μετά και την νέα σκλήρυνση των μέτρων περιορισμού στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.

Η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, αποτέλεσε καταλύτη για πολλούς Κινέζους, με αρκετούς να καταγγέλλουν ότι λόγω των υγειονομικών περιορισμών εμποδίστηκε το έργο των διασωστών.

Όμως στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.

Αστυνομική παρουσία

Σήμερα το πρωί αστυνομικοί ήταν ανεπτυγμένοι στο Πεκίνο και τη Σανγκάη κοντά στα σημεία όπου χθες είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις.

Στη Σανγκάη δύο άνθρωποι συνελήφθησαν κοντά στην οδό Ουρούμτσι, όπου χθες είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, με αστυνομικό να εξηγεί ότι ένας εξ αυτών «δεν υπάκουσε στις εντολές μας».

Οι αστυνομικοί επίσης απομάκρυναν από το σημείο άλλους που έφταναν εκεί και τους ζητούσαν να σβήσουν από τα κινητά τους τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει.

Η αστυνομία της πόλης δεν έχει διευκρινίσει ακόμη πόσοι συνελήφθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Χθες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν λουλούδια ή λευκές κόλλες χαρτί, σύμβολα της διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας. Πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν.

Κοντά στον ποταμό Λιανγκμά στο Πεκίνο, όπου περισσότεροι από 400 νέοι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ επί πολλές ώρες φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Είμαστε όλοι κάτοικοι της Σιντζιάνγκ», ήταν σταθμευμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ μέλη των δυνάμεων της τάξης έκαναν περιπολία κατά μήκος του ποταμού.

«Αυτή η διαδήλωση ήταν καλή», δήλωσε μια γυναίκα περίπου 20 ετών, λέγοντας ότι την παρακολούθησε από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Έστειλε το μήνυμα ότι οι άνθρωποι κουράστηκαν από αυτούς τους υπερβολικούς περιορισμούς», πρόσθεσε η νεαρή που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά της.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και θα χαλαρώσει την πολιτική της για να καταφέρει να αντεπεξέλθει», εκτίμησε η ίδια.

Η λογοκρισία πάντως έχει ξεκινήσει: στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε πληροφορία που αφορούσε αυτές τις κινητοποιήσεις είχε διαγραφεί σήμερα το πρωί. Στον ιστότοπο Weibo οι αναζητήσεις με τις λέξεις- κλειδί «ποταμός Λιανγκμά» και «οδός Ουρούμτσι» δεν παρουσίαζαν κανένα αποτέλεσμα.

«Σημείο βρασμού»

Λόγω του αυστηρού ελέγχου των πληροφοριών από τις κινεζικές αρχές και των περιορισμών στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών.

Όμως τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες στην Κίνα εξαιτίας της καταστολής οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Καντόνα, την Τσεγκντού και το Χονγκ Κονγκ, αλλά και την Ουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκε στο τέλος του 2019 το πρώτο κρούσμα covid-19.

Η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο με το οποίο προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο «παράλυσης» και «κούρασης» εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής covid», χωρίς ωστόσο να ζητεί αυτή να αλλάξει.

«Οι άνθρωποι έχουν πλέον φτάσει στο σημείο βρασμού διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στον δρόμο προς το τέλος της πολιτικής μηδενικής covid», εξήγησε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν ειδικός στην κινεζική πολιτική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Το κόμμα υποτίμησε την οργή του λαού», πρόσθεσε.

Οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα το πρωί με πτώση.

Κίνα: Η πολιτική “μηδενικής covid” θα είναι επιτυχής, επεσήμανε το Πεκίνο

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι «η μάχη της κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», μία ημέρα μετά τις πρωτοφανούς εύρους διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της δρακόντειας πολιτικής «μηδενικής covid».

Χθες Κυριακή πλήθος διαδηλωτών, απαντώντας σε εκκλήσεις που έγιναν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Ουχάν.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.

Εξάλλου δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να καταγγέλλουν ότι λόγων των περιορισμών για την covid-19 εμποδίστηκε το έργο των διασωστών.

Ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν δυνάμεις με κρυφά κίνητρα που συνέδεσαν αυτή την πυρκαγιά με την διαχείριση της cοvid από τις τοπικές αρχές».

«Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού η μάχη μας κατά της covid-19 θα είναι επιτυχής», διαβεβαίωσε.

Όμως στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα