back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολένα Ζελένσκα: Τρομακτική η σεξουαλική βία που ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις

Διαβάστε επίσης

Επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Ολένα Ζελένσκα. Στο επίκεντρο των συναντήσεών της βρέθηκε η αποτροπή της σεξουαλικής βίας εν καιρώ πολέμου.

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, συναντήθηκε με την σύζυγο του βρετανού πρωθυπουργού, Ακσάτα Μούρτι, ενώ, για σύντομο χρονικό διάστημα, στην συνάντηση συμμετείχε και ο Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με την Downing Street.

Η Ζελένσκα συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter εξήρε τις προσπάθειές της να φέρει στο φως “την τρομακτική σεξουαλική βία που ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις” και προσέθεσε: “Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και όλων των επιζησάντων αυτών των ποταπών εγκλημάτων”.

Η σύζυγος τού Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε: “Για να αποτραπεί η διάπραξη νέων εγκλημάτων, πρέπει να τιμωρηθούν οι δράστες και αυτοί που τους έδωσαν εντολές. Γι’ αυτό ζήτησα από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίσει την Ρωσική Ομοσπονδία ως κράτος-τρομοκράτη. Ευελπιστούμε ότι, τελικά, αυτό θα κάνει όλος ο κόσμος. Η δικαιοσύνη ξεκινά κατονομάζοντας τους εγκληματίες”.

Η Ζελένσκα αναμένεται να μιλήσει με μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο με θέμα την σεξουαλική βία εν καιρώ πολέμου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, τόνισε: “Η σεξουαλική βία συνιστά τον πιο βάναυσο, το πιο ζωώδη τρόπο για να αποδείξει κάποιος την κυριαρχία του επί ενός άλλου. Τα θύματα αυτού του είδους της βίας είναι δύσκολο να καταθέσουν εν καιρώ πολέμου, διότι κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής. Πρόκειται για ακόμη ένα όπλο που χρησιμοποιούν [οι Ρώσοι] σε αυτόν τον πόλεμο. Οι Ρώσοι στρατιώτες διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα συστηματικά και ανοιχτά. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα αναγνωρίσουμε ως εγκλήματα πολέμου και να αναγκάσουμε όλους τους δράστες να λογοδοτήσουν”.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα