back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Σε κλίμα έντασης συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Στη συνεδρίαση παρίσταται ο τέως ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήση οι επιχειρηματίες που φέρονται να σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό predator Mπίτζιος, Λαυράνος και Ντίλιαν.

Το αίτημα της αντιπολίτευσης για βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία με 10 έναντι 9, όπως επίσης απορρίφθηκε με τις ίδιες ψήφους και το αίτημα της αντιπολίτευσης για ανοιχτή συνεδρίαση.

Άγριος καβγάς σύμφωνα με πληροφορίες ξέσπασε μεταξύ Δημήτρη Μαρκόπουλου και Παύλου Πολάκη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον συνάδελφο του για επιλεκτικές διαρροές. Τ

ην ίδια ώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας φέρεται να διέψευσε διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ σε φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης ότι δήθεν συνέδεσε την ΕΥΠ με το λογισμικό Predator. “Βούλωσέ το ηλίθιε” φώναξε σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης προς τον Δημήτρη Μαρκόπουλο. Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο να παρέμβει, λέγοντας πως «πρόκειται για πολιτική αλητεία και γελοιότητα» και πως «δεν σε φοβάμαι». Σύσσωμη η πλειοψηφία ζήτησε την αποβολή του κ Πολάκη από την αίθουσα. Το επεισόδιο έληξε με παρέμβαση του Θανάση Μπούρα.

Τα κληθέντα προς ακρόαση πρόσωπα

Από τα κληθέντα προς ακρόαση πρόσωπα παρίσταται μόνο ο τέως ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ για τους επιχειρηματίες που έχουν κληθεί και σχετίζονται με το πρενταντορ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κύριοι Λαυράνος και Μπίτζιος βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν προθυμοποιηθεί να απαντήσουν γραπτώς μέσω των προξενικών αρχών.

Για τον Ισραηλινό επιχειρηματία Τάλ Ντίλιαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί και στάλθηκε αίτημα στις προξενικές αρχές μας στο Τέλ Αβίβ, όμως δεν εντοπίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Δημητριάδης αναμένεται να δηλώσει ότι επειδή η δικαιοσύνη ήδη διερευνά το θέμα των παρακολουθήσεων και επειδή μπορεί να κληθεί εκεί, ο,τι έχει να πει θα το πεί στη δικαιοσύνη..

Στην συνεδρίαση υπήρξε ένταση στην αρχή για τα διαδικαστικά, διότι η αντιπολίτευση ζήτησε η συνεδρίαση να είναι ανοιχτή, ενώ έθεσε και θέμα βίαιης προαγωγής των προσώπων που δεν εμφανίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση είναι μυστική γιατί αφορά στην ΕΥΠ με τον Γιώργο Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι αυτό συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ. Για συγκλονιστική δήλωση έκανε λόγο σύμφωνα με πληροφορίες ο Χάρης Καστανίδης.

Τρεις αντικαταστάσεις

Oσον αφορά την γαλάζια σύνθεση της επιτροπής υπάρχουν 3 αντικαταστάσεις. Ο κ Τζαβάρας που είχε ευθέως διαφωνήσει με το θέμα του απορρήτου ζήτησε την αντικατάσταση του και αυτή θα γίνει από τον Γιώργο Βλάχο, ενώ έχουν υπάρξει ακόμη δυο αντικαταστάσεις του κ Ευρυπιδη Στυλιανίδη και του κ Ανδρέα Κουτσούμπα, με νέα μέλη τον Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Τα μέλη της επιτροπής είναι 19, 10 από τη ΝΔ, 9 από την αντιπολίτευση, ερωτηματικό παραμένει τι στάση θα κρατήσει σε ενδεχόμενη ψηφοφορία η Ολγα Κεφαλογιάννη που έχει διαφωνήσει με το απόρρητο.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα