back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των μικροκυκλωμάτων με την Κίνα

Διαβάστε επίσης

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, παρότρυνε χθες τους γερουσιαστές να υποστηρίξουν την πρότασή του για την απαγόρευση των επιχειρηματικών συνεργασιών της αμερικανικής κυβέρνησης με εταιρίες που χρησιμοποιούν μικροκυκλώματα (τσιπ) που παράγονται από εταιρίες για τις οποίες, το Πεντάγωνο θεωρεί ότι συνεργάζονται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

“Αν οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιθυμούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αγοράζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον τύπο των κινεζικών μικροκυκλωμάτων, τα οποία, εξαιτίας της εμπλοκής της κινεζικής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια”, δήλωσε ο Σούμερ σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης της Γερουσίας μετά από τις διακοπές για την Ημέρα των Ευχαριστιών. “Χρειαζόμαστε η κυβέρνηση και η οικονομία μας να στηρίζεται σε μικροκυκλώματα που παράγονται ακριβώς εδώ στις ΗΠΑ”.

Ο Σούμερ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν εισήγαγε την πρόταση τους ως μία τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες (National Defense Authorization Act- NDAA). Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που υποβάλλεται κάθε χρόνο καθορίζοντας την πολιτική του υπουργείου Άμυνας των ΗΠ, ενώ αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από τη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο.

Ως ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που ψηφίζει το Κογκρέσο κάθε χρόνο, το NDAΑ παρακολουθείται στενά από ένα ευρύ τμήμα της βιομηχανίας, αλλά και τους εκπροσώπους άλλων συμφερόντων, καθώς καθορίζει τα πάντα από τις αγορές πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, μέχρι την αύξηση των μισθών για προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών απειλών.

Τα μέλη του Κογκρέσου χρησιμοποιούν το ίδιο νομοσχέδιο, ως ένα όχημα για ένα ευρύ φάσμα μέτρων πολιτικής. Η πρόταση από τον Σούμερ και τον Κόρνιν θα διευρύνει τους περιορισμούς που εφαρμόζονται στη χρήση κινεζικών μικροκυκλωμάτων από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ το νομοσχέδιο NDAA για το 2023 προβλέπει δαπάνες άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Είναι αναγκαίο να έχουμε σκληρή στάση απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση και στις ενέργειές της”, δήλωσε ο Σούμερ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα