back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια με ένταση 5 βαθμών-Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στη Νότια Εύβοια

Διαβάστε επίσης

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 22:06 στην Εύβοια, στο ίδιο επίκεντρο που ο Εγκέλαδος χτύπησε και χθες τα ξημερώματα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Αττική.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους 3.0 και 3,2 βαθμών.

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, πρόσθεσε, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο»

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

Το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ευβοιας μετά και τον αποψινό σεισμό, μεταφέρει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπογραμμίζει «οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό».

Ο κ. Σπανός επιβεβαιώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση.

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση. Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη, ότι δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε και κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Εν τω μεταξύ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Νότια Εύβοια, με αποφάσεις που υπέγραψαν, τόσο ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, όσο και ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς. Μάλιστα από το πρωϊ θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές ζημιές σε όλα τα κτίρια.

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Μετά τηνέα ισχυρή σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει λάβει καμία κλήση.

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών

Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 06:32 το πρωί, ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τα Νέα Στύρα και εστιακό βάθος στα 2 χλμ.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Εύβοια και σε πολλές περιοχές της Αττικής, και ακολούθησε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, με τον μεγαλύτερο 4,1 Ρίχτερ στις 07.23, ενώ ακολούθησε μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ , τέσσερα λεπτά πριν τις 8.

Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είχε παρατηρηθεί ασυνήθιστη δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρές σεισμικές δονήσεις.

Στον Γιάννη Παπαγεωργίου μίλησε ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος τόνισε ότι υπήρχαν προσεισμοί στην περιοχή μικρότερης όμως έντασης, ενώ -όπως είπε- μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή άλλα προβλήματα.

Μιλώντας επίσης στον Αθήνα 9.84, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, σημείωσε ότι από την ενημέρωση που είχε από τους δημάρχους Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου και τους προέδρους των κοινοτήτων της περιοχής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Εξάλλου απόψε περίπου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών στο Ιόνιο σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Newsroom, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα