back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τη “σκληρότητα” και τα “εγκλήματα πολέμου” της Ρωσίας καταδικάζουν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

“Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, τονίζουν στη δήλωσή τους οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται σήμερα και αύριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Στη δήλωσή τους οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, η οποία όπως τονίζουν: «φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Στη δήλωση υπογραμμίζονται οι «επίμονες και ασυνείδητες» επιθέσεις της Ρωσίας σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με τις οποίες στερούν από εκατομμύρια Ουκρανούς βασικές ανθρώπινες υπηρεσίες.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη σκληρότητα της Ρωσίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι οι βίαιες απελάσεις, τα βασανιστήρια και η βάρβαρη μεταχείριση γυναικών, παιδιών και ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις. «Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις, πρέπει να λογοδοτήσουν», τονίζουν. Καταδικάζουν επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στη δήλωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται επίσης, ότι οι Σύμμαχοι στέκονται αλληλέγγυοι με την Πολωνία μετά το περιστατικό της 15ης Νοεμβρίου που οδήγησε στην τραγική απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και τις κοινές μας αξίες έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί.»

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν επίσης ότι παραμένουν αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας στο μονοπάτι της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και των μεταρρυθμίσεων, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να εξασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα, να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη διαλειτουργικότητα και να αποτρέψει τη μελλοντική επιθετικότητα. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία καθώς προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες», αναφέρεται στη δήλωση.

Όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι υπουργοί των οποίων συμμετέχουν στην Υπουργική Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το ΝΑΤΟ τονίζει στη δήλωσή του τα εξής: «Η ένταξή τους θα κάνει τις δύο χώρες πιο ασφαλείς, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή. Η ασφάλεια των δύο χωρών έχει άμεση σημασία για τη Συμμαχία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι μαζί με τις περιοχές της μαύρης Θάλασσας είναι «στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία». Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 30 Νοεμβρίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. «Στεκόμαστε σταθερά πίσω από τη δέσμευσή μας στην πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας. Επαναβεβαιώνουμε τις αποφάσεις που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις σχετικά με τη Γεωργία και την Ουκρανία», επισημαίνουν οι Σύμμαχοι.

Εξάλλου, στη δήλωση υπάρχει αναφορά και στην Τουρκία: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στο πένθος για την απώλεια ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ακόμη επισημαίνεται ότι το ΝΑΤΟ παραμένει δεσμευμένο να προετοιμαστεί, να αποτρέψει και να αμυνθεί από εχθρικές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές των Συμμάχων. «Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των Συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση. Στεκόμαστε μαζί με ενότητα και αλληλεγγύη και επιβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ των εθνών μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο», καταλήγει η δήλωση του ΝΑΤΟ

Προηγουμένως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν σήμερα ότι θα αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και θα την βοηθήσουν να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές της, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης για εκατομμύρια Ουκρανούς.

Οι υπουργοί καταδίκασαν τη σκληρότητα, όπως την αποκάλεσαν, της Ρωσίας απέναντι στους πολίτες της Ουκρανίας και υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές.

«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί επανέλαβαν επίσης την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του 2008 ότι η Ουκρανία –και η Γεωργία– θα γίνει τελικά μέλος της συμμαχίας. Από το 2008 πάντως οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως να χορηγήσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο δράσης που θα καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας.

Η Ουκρανία από την πλευρά της κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους της να την εφοδιάσουν με αντιαεροπορικά συστήματα και μετασχηματιστές, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυό της.

«Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά (συστήματα), IRIS, Hawks Patriots, χρειαζόμαστε μετασχηματιστές», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους στον περιθώριο της συνόδου. «Εάν έχουμε μετασχηματιστές και γεννήτριες, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αν έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, μπορούμε να προστατεύσουμε (τις υποδομές) από τα επόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Εν ολίγοις: Patriots και μετασχηματιστές είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα