back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Απογοήτευση στο Ιράν για τον αποκλεισμό

Διαβάστε επίσης

Οι Ιρανοί πίστευαν ακράδαντα ότι επρόκειτο να επαναλάβουν το κατόρθωμα των… προγόνων τους, οι οποίοι είχαν νικήσει τους Αμερικανούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Όμως η ήττα τους με 1-0 στον χθεσινό (29/11) «τελικό»… βύθισε την Τεχεράνη σε βαθιά σιωπή, μετά τον αποκλεισμό από τους «16» του Μουντιάλ 2022.

Η εορταστική ατμόσφαιρα της Παρασκευής, όταν ο κόσμος χόρευε με τα παιδιά στην πλάτη μετά τη νίκη της «Team Melli» επί της Ουαλίας με 2-0, «εξαφανίσθηκε» την Τρίτη μετά την ήττα με 1-0 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πολλοί ένστολοι ή και με πολιτικά, αστυνομικοί, αναπτύχθηκαν στις κεντρικές διασταυρώσεις και στις κύριες αρτηρίες της ιρανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες διαδηλώσεις εχθρικές προς τις αρχές.

Η ένταση είναι υψηλή στο Ιράν, που είναι θέατρο ενός κινήματος διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης, Μάσα Αμίνι, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη, επειδή, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν τηρούσε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας που έχει επιβάλει το καθεστώς. Μάλιστα, την Τρίτη, οι ιρανικές αρχές ανέφεραν για πρώτη φορά τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων στις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατό της.

Σε έναν πολιτιστικό χώρο, στην βόρεια Τεχεράνη, περίπου είκοσι οικογένειες συγκεντρώθηκαν μπροστά από μια μεγάλη οθόνη τηλεόρασης και τα παιδιά φώναζαν ενώ κυμάτιζαν ιρανικές σημαίες: «Τι θα κάνει το Ιράν; Θα σκίσει τον αντίπαλό του», κι «Εμπρός Ιράν». Αλλά το γκολ του Πούλισικ στο 38ο λεπτό, «χάλασε το κλίμα», αν και πολλοί εξακολουθούσαν να ελπίζουν ότι θα «γυρίσει» το ματς.

Αυτό που εντυπωσίασε τον Ασγκάρ Μοχαμάντι, έναν 50χρονο έμπορο, που βρέθηκε εκεί με τον γιο του, ήταν η καλή ατμόσφαιρα στον αγωνιστικό χώρο, παρά το γεγονός ότι το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε χρόνια διαμάχη: «Πολλοί είπαν, ότι αυτός ο αγώνας θα… μολυνθεί από την πολιτική, αλλά είδαμε μόνο φιλική συμπεριφορά μεταξύ των παικτών στο γήπεδο. Κάθε φορά που ένας παίκτης έπεφτε, ο αντίπαλος τον βοηθούσε να σηκωθεί. Οι παίκτες μας πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, επιτέθηκαν αρκετές φορές».

Παρά το γεγονός ότι αυτή η αναμέτρηση, δεν ήταν μια ποδοσφαιρική… σύνοδος κορυφής, έγινε πρωτοσέλιδο, λόγω της συμβολικής και πολιτικής της σημασίας, μεταξύ δύο χωρών που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις για περισσότερα από 40 χρόνια.

«Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν μερικές φορές το ποδόσφαιρο ως πολιτικό όργανο, αλλά κατά την γνώμη μου ο αθλητισμός δεν πρέπει να πολιτικοποιείται. Ήθελα να νικήσει το Ιράν. Είμαι πολύ λυπημένος με το αποτέλεσμα. Αυτή η ήττα στενοχωρεί τον κόσμο, είναι φυσικό, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας και οφείλουμε να σκεφτόμαστε τα επόμενα τουρνουά», σχολίασε ο 45χρονος τοπογράφος, Αμίρ Μοραντιάν.

Υπενθυμίζεται, ότι εάν το Ιράν ισοφάριζε κι έπαιρνε έναν βαθμό, θα προκρινόταν στους «16» του Μουντιάλ, για πρώτη φορά στην Ιστορία του.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα