back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δίκη Παππά-Καλογρίτσα: Κατέθεσε ο Κυριάκος Τόμπρας

Διαβάστε επίσης

Στο παρασκήνιο που οδήγησε στη συμμετοχή του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 αναφέρθηκε ο οικονομολόγος, Κυριάκος Τόμπρας ο οποίος εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του επιχειρηματία και της Λιβανέζικης εταιρίας CCC.

Με την εξέτασή του Κ Τόμπρα άνοιξε σήμερα η αυλαία της αποδεικτικής διαδικασίας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, υπό τη διεύθυνση της αρεοπαγίτη Ιωάννας Κλάπα, όπου δικάζονται ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας. Ο μάρτυρας μόλις ανέβηκε στο βήμα είπε στους ανώτατους δικαστές που συγκροτούν το Ειδικό Δικαστήριο αναφέρεται μόνο σε πραγματικά περιστατικά που «είδα με τα μάτια μου και άκουσα με τα αυτιά μου», σημείωσε πως μοναδικός σκοπός του είναι να πει την αλήθεια. «Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά και έδωσε τη δική του εκδοχή για τις ημέρες που, όπως είπε, ενημερώθηκε πως οι Λιβανέζοι αναζητούν συνεταίρο καθώς ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε κανάλι, «ένα εγχείρημα φιλικό προς την τότε κυβέρνηση».

Ο κ. Τόμπρας κατέθεσε πως απευθύνθηκε αρχικά στους επιχειρηματίες Γιώργο Κουρή και Φίλιππο Βρυώνη οι οποίοι, είχαν ήδη έτοιμο τηλεοπτικό σταθμό , χωρίς όμως κανένας από τους δύο να καταφέρει να πάρει τα αναγκαία … διαπιστευτήρια της κυβέρνησης.

«Το διάστημα εκείνο δεν υπήρχε άλλος καναλάρχης με κανάλι μικρής εμβέλειας που θα μπορούσα να απευθυνθώ. Τότε κυκλοφορούσε το όνομα του Χρ. Καλογρίτσα, που ήταν γνωστός ως ο «κόκκινος εργολάβος» και ότι ήθελε να συμμετέχει, αλλά δεν είχε έτοιμο κανάλι. Πήγα και τον είδα και του είπα «πήγαινε να πάρεις και εσύ τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης γιατί ο Κουρής δεν πήρε τίποτα». Ο Καλογρίτσας μου είπε με το σκεπτικό «ναι μπορώ», «ναι θέλω», «έχω μιλήσει με τα παιδιά» όπως έλεγε για την κυβέρνηση και μου ζήτησε να τον φέρω σε επαφή με τον Χούρι» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για ραντεβού στις 24/8/2016 του επιχειρηματία με τον ο Σάμερ Χούρι, σε σκάφος στο Πόρτο Χέλι, όπου «έδωσαν τα χέρια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με επίσης λεπτομερή τρόπο στην υπαναχώρηση της εταιρείας γιατί δεν είδε στο πρόσωπο Καλογρίτσα κυβερνητική στήριξη. «Ο άνθρωπος καταστράφηκε οικονομικά και καταστράφηκε και η υγεία των δύο παιδιών του» είπε ο μάρτυρας και απευθυνόμενος στους δικαστές ανέφερε πως σύμφωνα με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά «επισκέφθηκαν καναλάρχες, συγκεκριμένα τον Δ. Κοντομηνά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη και ζητούσε χρήματα για να πάρει λεφτά για την καταβολή της πρώτης δόσης».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα «η αφανής εταιρεία για τα 3 εκατ. ήταν Παππάς- Χούρι με εκπρόσωπο τον Καλογρίτσα» ο οποίος τόνισε πως ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ την αμοιβή του που ήταν 300.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στις προθέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα ο μάρτυρας υποστήριξε πως από την πρώτη μέρα έλεγε πως φτιάχνει το κανάλι «για λογαριασμό των παιδιών, δηλαδή της κυβέρνησης του Σύριζα». «Ποτέ δεν είχε όραμα στα εβδομήντα του χρόνια δεν ήθελε να γίνει καναλάρχης Το έφτιαχνε για λογαριασμό του Σύριζα ως στρατιώτης του Μαξίμου» είπε και συνέχισε «Ο Καλογρίτσας δεν είναι το παιδάκι της ΚΝΕ που το στείλαμε να κολλάει αφίσες στην πανεπιστημίου Είναι ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, δεν είναι τυχαίος και ούτε ο πιο εύκολα διαχειρίσιμος άνθρωπος . Όμως, αυτός ο δύσκολος επιχειρηματίας που ξέρει ότι η συμμετοχή σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας είναι οικονομική αιμορραγία, το δέχθηκε γιατί ήταν στρατευμένος . Ήταν πειθαρχημένος στο κόμμα. Πήγε με το σκεπτικό να βοηθήσει την Αριστερά που κυβερνούσε».

«Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια»

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Χρήστος Καλογρίτσας με δήλωση που ανέγνωσε ο συνήγορός του, βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει :

«Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου.

Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν.

Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια.

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος εκπροσωπείται από τη νομική του ομάδα, μέσω του εκ των συνηγόρων του Γιάννη Μαντζουράνη , τόνισε πως αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται. «Θα αποδειχθεί η αλήθεια και στο τέλος ελπίζουμε στη δίκαιη κρίση σας» .

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή το μεσημέρι.

 

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα