back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ι. Πήττας: Το μέλλον της ανθρωπότητας συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη

Διαβάστε επίσης

2022-11-30

Το  μέλλον της ανθρωπότητας συνδέεται αναπόσπαστα με την τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταμόρφωσης που βιώνουμε.
Η χρήση των έξυπνων μηχανών στην παραγωγή, την επιστήμη ακόμα και στην τέχνη, βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές κατά κύριο λόγο προς όφελος της ανθρωπότητας, αλλά όχι χωρίς κοινωνικές επιπτώσεις και προβληματισμό για τα ζητήματα ηθικής και όχι μόνον, που εγείρονται.

Από την εποχή της πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης, η τεχνολογία συντέλεσε στην αύξηση του παγκόσμιου πλούτου, στη βελτίωση της υγείας και στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου, όντας πολλαπλά βοηθητική για τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα όμως, με τη δυνατότητα κατασκευής έξυπνων μηχανών προκαλούνται εύλογα ανησυχίες για την ευρεία χρήση τους μελλοντικά.

Ο Ιωάννης  Πήττας, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βάζει θετικό πρόσημο στις τεχνολογικές εξελίξεις, δίχως να παραβλέπει τα σύμφυτα με το συγκεκριμένο χώρο, προβλήματα.

«Οι ανησυχίες εστιάζονται, ανάμεσα σε άλλα, στον κίνδυνο δημιουργίας νοοτροπίας ή εξυπνάδας αγέλης και στις επικοινωνίες. Όταν δηλαδή δεν είναι δυνατόν να διακρίνουμε αν συνομιλούμε με άνθρωπο ή μηχανή που ενδέχεται να κάνει αθέμιτες χρήσεις οπότε αναδεικνύεται η ανάγκη για σταδιακή εκπαίδευση του πληθυσμού.
Από την άλλη πλευρά, μέσω της τεχνολογικής έκρηξης, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για αυτόνομα συστήματα, προάγοντας την υπολογιστική και ακαδημαϊκή έρευνα σε νέα πεδία γνώσης και στην Ελλάδα» αναφέρει σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 με τον Γιώργο Αποστολίδη.

Στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προγράμματα, ενδεικτικά της προόδου στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Ακαδημία Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΑΠΘ, με επικεφαλής τον ίδιο, διασυνδέεται με 60 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, 20 εταιρίες και έχει ως μέλη ερευνητικά προγράμματα, που εκτιμάται πως θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς επιστημόνων.

– Το δεύτερο πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας, είναι ένα εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και αφορά στη διασύνδεση της τεχνητής νοημοσύνης με τα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Στο επίκεντρο, η συλλογή πληροφοριών από πτήσεις drones σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής  «Μιλάμε για ανάλυση δεδομένων από δορυφορικές εικόνες, αλλά και πληροφορίες από το διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεράστιο όγκο πολυτροπικών πληροφοριών, που συνδυάζουν εικόνα, φωνή και κείμενο και εξετάζονται σε real time, προκειμένου να λαμβάνονται άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποφάσεις σε συγκυρίες εκτάκτων αναγκών όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, ή ό,τι άλλο».

*Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας στο πεδίο της επιστήμης Υπολογιστών και Ηλεκτρονικής (Computer Science and Electronics) που δημοσίευσε το Guide2Research, για το 2021.
*Επιπλέον, ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Πήττας, βρίσκεται στην πρώτη θέση των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής (Computer Science and Electronics) της ίδιας κατάταξης για την Ελλάδα, το 2021.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα