back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεχείς μετασεισμοί στην Εύβοια – Κλειστά τα σχολεία στους δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου

Διαβάστε επίσης

Στο πόδι πέρασαν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια μετά την ανησυχία που σκόρπισε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ. Έντεκα μηχανικοί της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών μεταβαίνουν σήμερα στις περιοχές της νότιας Εύβοιας που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις. Θα πραγματοποιήσουν μαζί με τοπικά συνεργεία, ελέγχους σε κτίρια έπειτα και από ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια των σπιτιών τους μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς ορισμένοι που χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Όλο το βράδυ μετά τα 5 Ρίχτερ και μέχρι το πρωί υπάρχει μία ακολουθία από δεκάδες μετασεισμούς μικρής έντασης όμως κάνουν τους κατοίκους να νιώθουν ότι τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό των 5 Ρίχτερ. Όλη τη νύχτα, είπε, είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.

«Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως υπογραμμίζει «προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος από την κοινότητα Ζάρακες κ.Τρανός έκανε λόγο για προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια».

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ οι δήμαρχοι Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, με αποφάσεις τους κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος “Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ” υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που όπως διαπιστώνει «η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμη και σε αυτοκίνητα».

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκτίμησε ότι «μετά τα 4,7 Ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία απευθύνει και μία έκκληση προς τους πολίτες τονίζοντας πώς «θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης».

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, πρόσθεσε, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση. Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη, ότι δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε και κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί.

Newsroom Αθήνα 9.84/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα