Συμβαίνει τώρα

Νέες διαδηλώσεις στην Κίνα – Στο Πεκίνο ο Σαρλ Μισέλ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κίνα με επίκεντρο την Γκουάνγκτζου, πόλη 19 εκατ. κατοίκων. Όπως δείχνουν πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φορούσαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και κρατούσαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους για να μη τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της πανίσχυρης Επιτροπής πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων του Κ.Κ.Κίνας, η οποία έχει την εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, ότι είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων βάσει του νόμου», σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κείμενο θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη «δριμεία καταστολή σύμφωνα με τον νόμο των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας».

Ακολούθησε μπαράζ καταστολής και ελέγχου των πολιτών που διαδήλωσαν προχώρησαν οι αρχές ασφαλείας της Κίνας, σε μία προσπάθεια του Πεκίνου να καταπνίξει τάχιστα τις μαζικές διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Εν τω μεταξύ  για το Πεκίνο αναχώρησε σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και αύριο Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Εν μέσω επικρίσεων που χαρακτηρίζουν “ατυχές” γεγονός την επίσκεψη οι σύμβουλοι του κου Μισελ διερωτώνται μεγαλόφωνα :  «Ο Σαρλ Μισέλ προσκλήθηκε από τον πρόεδρο Σι. Όταν σε προσκαλεί ο Κινέζος πρόεδρος, λες όχι;», διερωτήθηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας στις επικρίσεις για το ταξίδι του κ. Μισέλ, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «ατυχές».  Η επίσκεψή πραγματοποιείται λίγο καιρό μετά από αυτήν που έκανε στο Πεκίνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου και δίνει συνέχεια στον «στρατηγικό διάλογο για την Κίνα» μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, διευκρίνισε ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότιο κ. Μισέλ θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ε.Ε.» στη διάρκεια των συνομιλιών, θα «θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών» και «εννοεί να έχει ειλικρινή διάλογο» με τον Σι Τζινπίνγκ, πρόσθεσε.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο  οι μεγαλύτερες πάλεις της Κίνας έχουν μεταβληθεί σε θέατρο πρωτοφανών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων  με ορισμένους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στη χώρα από τα γεγονότα της Τιεν Αν Μεν το 1989.

Τη Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς αστυνομικοί περικύκλωσαν όλα τα σημεία συγκεντρώσεων. Στη Σαγκάη, υψώθηκαν μεγάλα εμπόδια κατά μήκος του δρόμου όπου θα γινόταν η διαδήλωση και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Άνθρωποι στην Κίνα -που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο κατά των περιορισμών για τον Covid- υποστήριξαν ότι η αστυνομία ήρθε σε επαφή μαζί τους, ασκώντας πιέσεις.

Η πολιτική zero Covid

ρία χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η δυσαρέσκεια και η κόπωση για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του ιού ξεχειλίζει. Η κινεζική πολιτική «zero COVID», με τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Κίνας. Δυτικοί αναλυτές βλέπουν στις διαδηλώσεις το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πριν από μια δεκαετία. Βασικό όργανο ασφαλείας της Κίνας αξίωσε χθες Τρίτη να παταχθούν οι «εχθρικές δυνάμεις».

News room Αθήνα 9,84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ