back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας ανακήρυξε γενοκτονία τον Holodomor

Διαβάστε επίσης

Tα μέλη του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ανακηρύσσεται σε γενοκτονία ο Holodomor, ο λιμός που τον χειμώνα 1932-1933 υπό τον Ιωσήφ Στάλιν κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια Ουκρανούς.

Σύμφωνα με το ψήφισμα το Holodomor συνιστά “έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, για το οποίο ευθύνεται η πολιτική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Ιωσήφ Στάλιν”.

Το ψήφισμα τού Bundestag καλεί την γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να εργασθεί εναντίον “κάθε προσπάθειας διάδοσης ενός μονόπλευρου ρωσικού ιστορικού αφηγήματος” και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία ως θύμα αυτού του πολέμου.

Ποιά κόμματα ψήφισαν υπέρ

Υπέρ ψήφισαν τα τρία κόμματα που συνθέτουν τον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό -Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες- και η αξιωματική αντιπολίτευση, η συντηρητική Χριστιανική Ένωση.

Δεν στήριξαν το ψήφισμα η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και Η Αριστερά.

Μήνυμα στη Μόσχα

Πρόκειται για προειδοποίηση τού Βερολίνου, καθώς υπάρχουν φόβοι για ξέσπασμα υγειονομικής κρίσης και λιμού στην Ουκρανία, λόγω των βομβαρδισμών υποδομών αμάχων από την Ρωσία.

Το 2006, το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε γενοκτονία τον Holodomor.

Τί είναι ο Holodomor

Τον Νοέμβριο του 1932, ο Στάλιν κατάσχεσε όλα τα σιτηρά και το ζωικό κεφάλαιο των προσφάτως κολεκτιβοποιημένων ουκρανικών αγροκτημάτων, περιλαμβανομένων των σπόρων που θα χρησιμοποιούνταν για την επόμενη σοδειά, με αποτέλεσμα να λιμοκτονήσουν εκατομμύρια Ουκρανοί.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι πρόκειται για γενοκτονία, ισχυριζόμενη ότι δεν έχασαν τη ζωή τους μόνο Ουκρανοί, αλλά και Ρώσοι, Καζάκοι, Γερμανοί τού Βόλγα και άλλες εθνότητες που υπήρξαν θύματα της πείνας στην Σοβιετική Ένωση στην αρχή της δεκαετίας του 1930.

Ο ισχυρισμός της Μόσχας έχει ιστορική βάση, ωστόσο, στην Ουκρανία τα θύματα τιμώνται.

Εκτός από την Ουκρανία και την Γερμανία, έχουν αναγνωρίσει τον λιμό ως γενοκτονία ακόμη 16 κράτη: η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, το Βατικανό, η Γεωργία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Εκουαδόρ, η Κολομβία, η Παραγουάη, το Περού και η Αυστραλία, σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου Holodmor στο Κίεβο.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα