back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η δίκη για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2016 στις Βρυξέλλες    

Διαβάστε επίσης

Η δίκη για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2016 στις Βρυξέλλες, η μεγαλύτερη που έχει ποτέ οργανωθεί ενώπιον κακουργιοδικείου στο Βέλγιο, άρχισε σήμερα γύρω στις 09:45 (τοπική ώρα, 10:45 ώρα Ελλάδας) στη βελγική πρωτεύουσα, παρουσία του Γάλλου τζιχαντιστή Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος περιλαμβάνεται στους κατηγορουμένους και έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια στη Γαλλία για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ αρκέσθηκε να δηλώσει την ταυτότητά του, όπως του ζήτησε η πρόεδρος του κακουργιοδικείου Λοράνς Μασάρ κατά την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης λίγο μετά τις 10:45 (ώρα Ελλάδας).

Μόνο ένας από τους εννέα παρόντες κατηγορουμένους, ο συριακής καταγωγής Σουηδός Οσάμα Κραγέμ, αρνήθηκε να σηκωθεί όταν κλήθηκε από την πρόεδρο, καθώς και να απευθυνθεί στο δικαστήριο. Ένας δέκατος κατηγορούμενος, ο Οσάμα Ατάρ, δικάζεται ερήμην και πιστεύεται πως έχει σκοτωθεί στη Συρία.

Η σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης είναι αφιερωμένη στο σχηματισμό του σώματος των ενόρκων.

Στο Βέλγιο τα εγκλήματα «τρομοκρατίας» εκδικάζονται από 12 πολίτες, που επιλέγονται με κλήρωση, και από τρεις επαγγελματίες δικαστές.

Κατ’ εξαίρεση σ’ αυτή τη δίκη θα υπάρξουν 36 έδρες ενόρκων: 12 κανονικών και 24 αναπληρωματικών οι οποίοι θα καλύπτουν ενδεχόμενες απουσίες.

Το δικαστήριο είχε κλητεύσει 1.000 Βέλγους πολίτες για να υπηρετήσουν ως ένορκοι και δέχθηκε αιτήματα εξαίρεσης 300 εξ αυτών. Οι άλλοι υποχρεώθηκαν να έρθουν σήμερα στο δικαστήριο, καθώς σε περίπτωση απουσίας κινδύνευαν με πρόστιμο έως 8.000 ευρώ.

Η κυρίως δίκη αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2016 στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών από τον τζιχαντιστικό πυρήνα που είχε πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι (130 νεκροί), είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 32 ανθρώπους και προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα