back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Μάντζος για παρακολουθήσεις: Πολλές οι αντιφάσεις και οι συμπτώσεις για να γίνουν πιστευτές

Διαβάστε επίσης

2022-12-01

Τις κυβερνητικές ευθύνες για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ και την παγίδευση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

«Δεν έχουμε πειστεί από τις απαντήσεις Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων… Είναι μια ακόμα πτυχή ενός κλειστού συστήματος διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας, χωρίς λογοδοσία και έλεγχο…Είναι πολλές οι αντιφάσεις και οι συμπτώσεις για να γίνουν πιστευτές. Ένα αστυνομικό και δικαστικό θρίλερ εκτυλίσσεται επί τέσσερις  μήνες μπροστά στα μάτια μας» τόνισε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στον Μιχάλη Λεάνη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Αναφερόμενος στον άλλοτε ΓΓ του Πρωθυπουργού και στενό του συνεργάτη, που παραιτήθηκε υπό το βάρος των καταγγελιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και άλλων για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και με βάση το κακόβουλο λογισμικό Predator, επεσήμανε πως θα ήταν έκπληξη αν ο κ Γρηγόρης Δημητριάδης έλεγε κάτι διαφορετικό.

«Να παραδεχθεί δηλαδή πως ήταν εκείνος ο οποίος επόπτευε στενά με εντολή του Πρωθυπουργού την ΕΥΠ, μέσα στο γραφείο του κ Μητσοτάκη και πως ήταν εκείνος που έχει και την ευθύνη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2021, ενδεχομένως δε και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ

Ο κ. Μάντζος σε σχέση με την περίπτωση του δημοσιογράφου θανάση Κουκάκη παραδέχθηκε χρονοτριβή στην ανάδειξή της.

«Καθυστερήσαμε να την αναδείξουμε. Είναι βέβαια ευτύχημα-με έναν τρόπο- το γεγονός ότι αναδείχθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη κι έτσι εμφανίστηκαν στο προσκήνιο όλες οι υπόλοιπες εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις».
Και υπογράμμισε «Ένας δημοσιογράφος κατά την επιτέλεση του λειτουργήματός του δεν υπολείπεται ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, σε σχέση με έναν πολιτικό».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΥΠ ΚΑΙ PREDATOR

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης  σε σχέση με  εμπλοκή της ΕΥΠ και το κακόβουλο λογισμικό Predator, καλώντας τον κ Δημητριάδη να απαντήσει σε όλα τα σχετικά ερωτήματα  ή τους ιδιοκτήτες των εταιριών που, όπως είπε,  το διακινούν ακόμα και τώρα.

Σύμφωνα με τον κ Μάντζο «Αν το Predator είχε τοποθετηθεί από το 2020 σε εγκατάσταση της ΕΥΠ στην Αγ Παρασκευή, δεν είναι και απαραίτητη η παρουσία του κ Δημητριάδη ή κάποιου άλλου κυβερνητικού αξιωματούχου, στο συγκεκριμένο σημείο. Αρκεί που η εγκατάσταση του λογισμικού έγινε υπό κυβερνητική καθοδήγηση».

Ακολούθως, διερωτήθηκε γιατί άραγε ο κ Δημητριάδης δεν πήγε στην ΑΔΑΕ, ούτε κάλεσε σε εξηγήσεις τον επικεφαλής της ΕΥΠ κ Κοντολέοντα, αφότου αναδείχθηκε το θέμα με τη μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη στις 26 Ιουλίου και δύο 24ωρα μετά, πήγε στην ΑΔΑΕ.

«Ο κ. Κοντολέων θα μπορούσε να είχε ερωτηθεί αν υπήρχαν ενδεχομένως και άλλα πράγματα (παρακολουθήσεις) σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη εκτός από το Predator, το οποίο καταλογίζει με έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Θα μπορούσε να είχε ερωτηθεί δηλαδή αν και η κυβέρνηση έχει κάνει κάτι σε βάρος του. Αφού όταν οι κκ Κοντολέων και Γεραπετρίτης εμφανίστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας -προτού να ομολογηθεί εμπλοκή της ΕΥΠ – ο επικεφαλής της Υπηρεσίας υποστήριζε  πως δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του κ Ανδρουλάκη…. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε υπογράψει το ένταλμα…»

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δημήτρης Μάντζος αναφέρθηκε σε πληθώρα αντιφάσεων και συμπτώσεων που δεν μπορεί να γίνουν πιστευτές, ενώ για την κυβερνητική άποψη ότι οι παρακολουθήσεις  αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, έκανε λόγο για παραπλανητικό δίλημμα.

«Ένα αστυνομικό και δικαστικό θρίλερ εκτυλίσσεται επί τέσσερις μήνες μπροστά στα μάτια μας, ενώ κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, ότι πρόκειται για business as usual και πως δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με την υπόθεση την ώρα που κόσμος πεινάει…Είναι ένα εντελώς παραπλανητικό δίλημμα. Λες και μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι τα δικαιώματα πολιτών, πολιτικών και άλλων ατόμων, σε σχέση με την κοινωνική ευημερία
Λησμονούν όμως οι κρατικοί παράγοντες που εκφράζουν αυτή την άποψη και ειδικότερα ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης, πως δεν γίνεται να έχεις κοινωνική ευημερία δίχως ισχυρή δημοκρατία, κραταιούς θεσμούς και μηχανισμούς ελέγχου …Δεν γίνεται να αφήσουμε κάποιους να θεωρούν την εξουσία ιδιοκτησία που την κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς κανένα έλεγχο».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΊΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ

Έντονα επικριτικός ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με την διανομή των πόρων, την κατανομή των φορολογικών βαρών και τα μέτρα για την ακρίβεια που ταλανίζει την κοινωνία, ζήτημα το οποίο συνέδεσε με τις παρακολουθήσεις.

«Όταν οι έμμεσοι φόροι είναι στο 13% για όλους, ενώ έχουν μειωθεί οι άμεσοι για τα μερίσματα των μεγάλων ΑΕ, όταν στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν μπει έργα για λίγους και αρεστούς παρακάμπτοντας έργα για ΑΠΕ, την δημόσια Υγεία και Παιδεία και όταν ενεργείς ως κλειστό κλαμπ εξυπηρέτησης συμφερόντων, θυμίζεις με κάποιο τρόπο την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Θεωρούν εαυτούς ανεξέλεγκτους  ελεγκτές των πάντων» σχολίασε ο κ. Μάντζος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα