back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Σημείο τριβής αποτελούν τα άρθρα 7 και 10, που δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπουν την προκήρυξη θέσεων γιατρών στο Εθνικό Συστημα Υγείας, με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί των επίμαχων άρθρων, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη πρωτοβουλία θα υπάρξει και από το ΚΚΕ.

Για δημοκρατικό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιλογής στους γιατρούς και καθορίζει έναν προγραμματισμό για τα νοσοκομεία έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα,

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα που έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο», είπε απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας τους κυβερνώντες «σάπιους μέχρι το μεδούλι». Όπως ανέφερε, με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έχει πετύχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, να μην έχει μαζί της ούτε μια ένωση νοσοκομειακών γιατρών, ούτε έναν φορέα υγειονομικών, καθώς έχει καταδικαστεί απ´ όλους. «Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μεγάλα κοράκια της υγείας, οι κλινικάρχες και οι μεγάλες αλυσίδες στον χώρο της», τόνισε.

 

Το νομοσχέδιο δίνει την χαριστική βολή στο ήδη πληγωμένο και απαξιωμένο ΕΣΥ», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρει εγκληματική πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του. «Πάμε σε μια νέα εποχή κατά την οποία οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική, πελατειακή σχέση με τον ασθενή», εκτίμησε.

 

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλοιώνουν τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ και αναπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μόνο όσοι είχαν χρήματα και «Μπάρμπα στην Κορώνη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η ΠΟΕΔΗΝ η οποία πραγματοποιεί στάση εργασίας έως τις 3 και συγκέντρωση αυτή την ώρα έξω από τη Βουλή.

 

 

Για πρώτη φορά συστήνεται στην χώρα μας Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη. Παράλληλα οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα έχουν πλέον δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντι-ρε-τροϊκών φαρμάκων, των παραπεμπτικών των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA, καθώς και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της λοίμωξης. Η συνταγογράφηση θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς. Περισσότερα στο site του σταθμού μας στο 3w.athina984.gr

 

Προτάσεις που θα περιλαμβάνουν την επιδότηση του επιτοκίου των δανείων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης, για μικρό όμως αριθμό δανειοληπτών, αναμένεται να καταθέσουν το απόγευμα οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα.

 

Περίπου στα 368 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η φορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση στους παρόχους και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα υπερκέρδη της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022. “Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε εισφορά στα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες βεβαιώνονται και τα υπολειπόμενα ποσά, ύψους 6 εκατομμυρίων 478 χιλιάδων 194 ευρώ.

 

Πρόστιμα για υπερτιμολόγηση προϊόντων τα οποία περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού έχει κοινοποιήσει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη ο οποίος μίλησε στο 13ο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ. Πρόκειται για πρόστιμα κάτω από το όριο των 50.000 ευρώ οπότε σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των παραβατών. Όπως είπε ο υπουργός την προσεχή εβδομάδα θα γίνει παρουσίαση των συνολικών στοιχείων της πλατφόρμας e-Καταναλωτής. «Έχουμε όλοι μία ευθύνη έναντι του καταναλωτή. Εάν δεν βάλουμε πλάτη για να προφυλαχθεί, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος θα το λάβουν περισσότεροι πολίτες λόγω του αυξημένου κόστους θέρμανσης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ λήγει στις 9 Δεκεμβρίου.

 

Παρατείνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

 

Την έναρξη της εορταστικής περιόδου στην Αθήνα σηματοδοτεί το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Το πανέμορφο έλατο που και φέτος “ταξίδεψε” στην Αθήνα από το Καρπενήσι θα ανάψει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με Δημάρχους από όλο τον κόσμο. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει η Τάμτα με την Athens Big Band, ενώ τη βραδιά θα ανοίξουν ο Πέτρος Κούρτης και η μπάντα με τους Μολυβένιους Στρατιώτες.

ΚΑΙΡΟΣ

Βελτίωση παρουσιάζει από το μεσημερι ο καιρός στην Αττική. 16 βαθμοί κελσίου αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα