back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Μόσχα επικρίνει την απόφαση του κοινοβουλίου της Γερμανίας να χαρακτηρίσει “γενοκτονία” τον λιμό στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τον λιμό του 1932-33 στην Ουκρανία είναι μια αντιρωσική πρόκληση και μια προσπάθεια της Γερμανίας να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν της.

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε χθες, Τετάρτη, ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο ανέφερε ότι το Χολοντομόρ –όπως ονόμασαν τον λιμό οι Ουκρανοί (από τις λέξεις «holod», που σημαίνει «πείνα», και «mor», που σημαίνει «εξόντωση»)– «συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην τότε σοβιετική Ουκρανία επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν.

Την απόφαση χαιρέτισε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο η Μόσχα σήμερα απέρριψε τον όρο «γενοκτονία» υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Σοβιετική Ένωση, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, υπέφεραν την ίδια περίοδο.

«Αυτή είναι μία ακόμη απόπειρα να δικαιολογηθεί και να προχωρήσει μια εκστρατεία – που στήνεται στην Ουκρανία και στηρίζεται από τη Δύση—με στόχο να δαιμονοποιηθεί η Ρωσία και να έρθουν σε αντιπαράθεση οι Ουκρανοί με τους Ρώσους», επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι Γερμανοί προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία τους (…) να υποβαθμίσουν τη δική τους ενοχή και να θολώσουν τη μνήμη των αμέτρητων εγκλημάτων πρωτοφανούς φύσης που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε εξάλλου το γερμανικό κοινοβούλιο ότι «αναβιώνει τη φασιστική ιδεολογία του φυλετικού μίσους και των διακρίσεων και αποπειράται να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες του για εγκλήματα πολέμου».

Κάποιες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής που ανήκαν στην ΕΣΣΔ, επίσης αναγνωρίζουν το Χολοντόμορ ως γενοκτονία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ότι η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου ήταν μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας». Στέλνει, πρόσθεσε, «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα