13.3 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Μπάιντεν-Μακρόν: Θα καταστεί υπόλογη η Ρωσία για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου

Διαβάστε επίσης

“Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχός μας, ο ακλόνητος εταίρος μας στην προάσπιση της ελευθερίας”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος των Εμανουέλ Μακρόν, στον Λευκό Οίκο, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για “την μακροχρόνια δύναμη και ζωτικότητα της σπουδαίας φιλίας ανάμεσα στην Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”.

Ο Γάλλος πρόεδρος, από πλευράς του, επεσήμανε ότι, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δύο χώρες να παραμείνουν ενωμένες: “Τα νέα μας μέτωπα είναι εκεί. Είναι κοινή μας ευθύνη να ανταποκριθούμε”.

Αμφότεροι δεσμεύτηκαν να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για «ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρεται ότι:

“Οι πρόεδροι καταδικάζουν τον παράνομο επεκτατικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τονίζουν ότι η σκόπιμη στόχευση αμάχων και υποδομών αμάχων συνιστούν εγκλήματα πολέμου, οι δράστες των οποίων πρέπει να λογοδοτήσουν.

Επιπλέον, καταδικάζουν και απορρίπτουν την παράνομη προσπάθεια προσάρτησης εδαφών της Ουκρανίας από την Ρωσία, η οποία συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία αποδοκιμάζουν τα εσκεμμένα βήματα κλιμάκωσης της Ρωσίας, κυρίως την ανεύθυνη ρητορική της περί χρήσης πυρηνικών και την παραπληροφόρηση αναφορικά με την εξαπόλυση επιθέσεων με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

Επιβεβαιώνουν εκ νέου την στήριξη των χωρών του στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της παροχής σε επίπεδο πολιτικό, ανθρωπιστικό, οικονομικό, και σε επίπεδο ασφαλείας, για όσο χρειαστεί.

Αυτό περιλαμβάνει την συμπερίληψη σημαντικών πόρων για την παροχή στήριξης στους αμάχους, ώστε να αντέξουν τον προσεχή χειμώνα, περιλαμβανομένων της επιτάχυνσης της προμήθειας συστημάτων αεράμυνας και της παράδοσης εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σκοπεύουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους και συμμάχους στον συντονισμό της παροχής βοήθειας, περιλαμβανομένης της διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία παραμένουν αφοσιωμένες στην αντιμετώπιση του ευρύτερου αντίκτυπου του πολέμου της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της συνεργασίας με την διεθνή κοινότητα με στόχο την οικοδόμηση μεγαλύτερης αντοχής έναντι της αναταραχής στην προμήθεια τροφίμων και ενέργειας”.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στέκονται πιο κοντά στο πλευρό των συμμάχων τους από ποτέ εναντίον του βάναυσου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

“Ήξερα ότι η Ρωσία είναι βίαιη, αλλά όχι τόσο όσο αποδεικνύεται”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί.

“Οι επιθέσεις εναντίον υποδομών αμάχων, η αποστέρηση ενέργειας στην Ευρώπη που οδήγησε στην άνοδο των τιμών και η επισιτιστική κρίση. Όλα αυτά βλάπτουν τους ευάλωτους λαούς, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα το καταφέρουν, όμως. Θα συνεργαστούμε με στόχο να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι για τις πράξεις τους και για να αμβλύνουμε τις παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου του Πούτιν στον υπόλοιπο κόσμο”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ότι υπήρξε νέα συμφωνία με την Γαλλία για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πυρηνική ενέργεια.

O Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία ηγήθηκε των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποτροπή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο.

“Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτόν τον πόλεμο”, είπε, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Στηρίζουμε τόσο τον ουκρανικό στρατό που αντιστέκεται, όσο και τον ουκρανικό λαό”.

“Ο πόλεμος στοχεύει τις υποδομές των αμάχων, φέρνοντας ακόμη μεγαλύτερη βία, προκειμένου να οδηγήσει στην απόγνωση στον ουκρανικό λαό και να καταστήσει δύσκολη την επιβίωσή του αυτόν τον χειμώνα”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι παραμένουν πιστοί στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην παροχή βοήθειας, με στόχο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά το τέλος του πολέμου και μία βιώσιμης ειρήνης, όπως ανέφερε.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλία λόγω εμπορίου

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Παρισιού, ωστόσο, δεν είναι σταθερές σε όλα τα μέτωπα.

Η επίσκεψη του Μακρόν στην Ουάσινκτον είναι η πρώτη επί προεδρίας Μπάιντεν και αποτελεί σημαντική ευκαιρία γεφύρωσης των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι κολοσσιαίες επιχορηγήσεις ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν στις αμερικανικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ενδέχεται να επιδεινώσουν την ένταση στις διατλαντικές σχέσεις, καθώς το πακέτο προωθεί την παραγωγή ενέργειας και καθαρής ενέργειας εγχωρίως.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ενόψει της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Μακρόν χαρακτήρισε της επιδοτήσεις “σούπερ επιθετικές”.

Η ΕΕ τονίζει ότι οι φοροαπαλλαγές για τα αμερικανικής παραγωγής προϊόντα τα θέτουν σε πλεονεκτική θέση έναντι των παραγόμενων εντός των κρατών-μελών της. Ενώ οι αξιωματούχοι της γνωρίζουν ότι δεν προβλέπεται αναθεώρηση τού αμερικανικού πακέτου επιχορηγήσεων, ελπίζουν στην διασφάλιση εξαιρέσεων, αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν για τον Καναδά και το Μεξικό.

Μακρόν: Οι αμερικανικές επιχορηγήσεις ίσως διχάσουν τη Δύση

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές επιχορηγήσεις ενδέχεται να διχάσουν την Δύση.

“Δεν θέλω η χώρα μου να γίνει αγορά πώλησης αμερικανικών προϊόντων, διότι έχουμε ακριβώς τα ίδια προϊόντα με εσάς”, δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, από πλευράς της, απέρριψε αυτό το σενάριο, ισχυριζόμενη ότι οι επιχορηγήσεις “δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, ενώ, παράλληλα, είναι ωφέλιμες για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Δεν κερδίζει η μία πλευρά εις βάρος της άλλης”.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα