back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Γιατρομανωλάκης: Να εστιάσουμε στη διαφορετικότητα με θετικό πρόσημο

Διαβάστε επίσης

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome- Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) καθιερώθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και έκτοτε αποτελεί μια ευκαιρία για τους στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενωθούν στον αγώνα κατά του HIV και να στηρίξουν όσους νοσούν.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84 από την Μαργαρίτα Μυτιληναίου και μίλησε τόσο για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας της νόσου, όπως και σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των οροθετικών ατόμων.

«Η υπόθεση του HIV έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις αλλά πλέον η κατάσταση είναι σαφώς πιο ελεγχόμενη. Έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Έχουμε δρόμο για την άρση όλων των προκαταλήψεων», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν με θάρρος και αποφασιστικότητα οι ανισότητες που δυσκολεύουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων και παρεμποδίζουν το δρόμο για την εξάλειψη του AIDS.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος: «Πρέπει να δούμε ολιστικά το θέμα της οροθετικότητας και στο κομμάτι της υγείας αλλά και πως επηρεάζει μια σειρά από άλλους τομείς της ζωής αυτών των ανθρώπων όπως είναι η εργασία ή η δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας. Αν δεν λειτουργήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αν δεν βοηθήσουμε να σπάσουν τα στερεότυπα και τα ταμπού, όχι μόνο για τα οροθετικά άτομα αλλά γενικότερα στην κοινωνίας μας , δεν θα πάμε πολύ μπροστά. Είναι προς όφελος όλων μας να εστιάσουμε λιγότερο σε αυτές τις προκαταλήψεις και περισσότερο σε όσα έχουμε να κερδίσουμε από μια κοινωνία στην οποία η διαφορετικότητα μπορεί να έχει θετικό και όχι αρνητικό πρόσημο».

Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, στην Ελλάδα, για πρώτη φορά φέτος τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον ιό HIV ήταν οι χαμηλότεροι που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε».

Σημείωσε δε, ότι η ψήφιση από τη Βουλή της απαγόρευση διακρίσεων στην εργασία σε βάρος των ατόμων που ζουν με τον HIV, αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την καταπολέμηση του HIV στίγματος όπως και η συμπερίληψη των οροθετικών ατόμων στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Υπογράμμισε ως εξίσου σημαντική κατάκτηση την άρση του αποκλεισμού των ΛΟΑΤΚΙ από την αιμοδοσία που αποσυνδέει πλήρως τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τη δυνατότητα να γίνει κάποιος αιμοδότης.

Επίσης, υπενθύμισε την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που καλύπτει ένα πολύ σημαντικό κενό στην πρόληψη κατά του ιού HIV και της νόσου AIDS καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων, στο πλαίσιο της προφύλαξης πριν από την έκθεση («Pre-Exposure Prophylaxis», PrEp).

«Τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας αφορούν σε άτομα τα οποία είναι μεν αρνητικά στον ιό HIV, αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και αυτή η δυνατότητα ήταν μια πάγια διεκδίκηση και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και των φορέων που μάχονται για τα δικαιώματα των οροθετικών και θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Το ”κλειδί” είναι ο στόχος που έχει θέσει ο ΟΗΕ, να γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι το status τους, αν είναι ή όχι οροθετικοί γιατί αν δεν το γνωρίζουν δεν θα μπορούν να λάβουν την αγωγή που χρειάζεται ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους ανθρώπους».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα