11 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

11 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Τη Σύνοδο Κορυφής των Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού φιλοξενεί η Αθήνα

spot_imgspot_img

Στην Αθήνα πραγματοποιείται το 2022 Mayors Summit Against Antisemitism (MSAA), με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο του 2022 MSAA, Κώστα Μπακογιάννη.

Είναι η μεγαλύτερη συνάντηση Δημάρχων, στο πλαίσιο των παγκόσμιων δράσεων κατά του αντισημιτισμού, καθώς σε αυτό συμμετέχουν περισσότεροι από 25 Δήμαρχοι και δεκάδες αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, από όλο τον κόσμο, προκειμένου να μοιραστούν τις προκλήσεις και τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του μίσους, του φανατισμού και του αντισημιτισμού στις πόλεις τους, διαφυλάσσοντας ένα κοινό δημοκρατικό μέλλον.

Η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί συν-διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Combat Antisemitism Movement (CAM)* και του Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής**.

H έναρξη των εργασιών της Συνόδου έγινε στις 19:00 σε επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

«Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός διογκώνεται παγκοσμίως, είναι ηθικό καθήκον μας να μετατρέπουμε, καθημερινά, τη μνήμη σε πράξη. Να καλλιεργούμε την ιστορική γνώση» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της, στη 2η Σύνοδο Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη «να εργαζόμαστε με περισυλλογή για την αφύπνιση των συνειδήσεων και τη θωράκιση ενάντια στη ρητορική του μίσους. Να ενισχύουμε την κοινωνική φιλότητα και την αλληλεγγύη» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να αναστοχαζόμαστε τις αιτίες που γέννησαν τον ναζισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και κάθε είδους φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις. Όπως είπε «μόνον έτσι θα αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας. Μόνον έτσι δεν θα «’ακούσουμε και πάλι ψιθύρους από την κόλαση’», επικαλούμενη τον σπουδαίο στοχαστή Τζορτζ Στάινερ.

Αναφερόμενη στην μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα, υπενθύμισε ότι διακόπηκε βάρβαρα με το Ολοκαύτωμα, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν εξοντώθηκαν πάνω από 65.000 Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος, το 87% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας. «Με τον αφανισμό τους, δεν χάθηκε μόνο ένα αναντικατάστατο μέρος των συμπολιτών μας, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της πολυπολιτισμικής μας παράδοσης» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, κατά τον χαιρετισμό της η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε:

«Αιώνες έζησαν στον ελλαδικό χώρο οι Εβραίοι, αιώνες πλούτισαν με το πνεύμα, τις παραδόσεις τους και την ακάματη δραστηριότητά τους τον πολιτισμό της χώρας μας. Στο ιερό νησί της Δήλου υπάρχει η αρχαιότερη συναγωγή, οικοδομημένη πριν από 2000 χρόνια. Επιγραφές από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα χρονολογούμενες από τα τέλη του 4ου αιώνα π. Χ. μαρτυρούν αδιαμφισβήτητα την παρουσία τους. Τον 2ο αιώνα π.Χ. ο Υρκανός, ηγέτης της εβραϊκής κοινότητας των Αθηνών, τιμήθηκε με την ανέγερση ανδριάντα του στην αγορά. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, βρήκε εκεί οργανωμένη ισραηλιτική κοινότητα, όπως και στους Φιλίππους, στη Βέροια, στην Κόρινθο και πιθανόν και στην Αθήνα.

Οι ελληνόφωνοι, πλήρως ενσωματωμένοι στον ελληνικό πολιτισμό Ρωμανιώτες Εβραίοι, οι οποίοι μετοίκησαν στα Ιωάννινα μετά την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα, και αργότερα, κατά τον 15ο αιώνα, οι Σεφαραδίτες, που μετά τον διωγμό τους από την ιβηρική χερσόνησο εγκαταστάθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, τη «Μητέρα του Ισραήλ», όπως αποκαλούνταν η πόλη κατά το παρελθόν, αποτέλεσαν ένα ζωντανό και στιβαρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Υφαντουργοί, μεταξουργοί, βυρσοδέψες, έμποροι, κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή πολλών πόλεων, ενώ η πληθωρική πνευματική ζωτικότητα των κοινοτήτων τους άφησε έντονα ίχνη στην πολιτιστική ζωή και τη διανόηση της χώρας μας.

Η μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα διακόπηκε βάρβαρα με το Ολοκαύτωμα, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Εξοντώθηκαν πάνω από 65.000 Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος, το 87% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας. Με τον αφανισμό τους, δεν χάθηκε μόνο ένα αναντικατάστατο μέρος των συμπολιτών μας, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της πολυπολιτισμικής μας παράδοσης. Στη γερμανοκρατούμενη βόρεια Ελλάδα, ο εκτοπισμός των Εβραίων στα στρατόπεδα του θανάτου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1943 και οι απώλειες ήταν τεράστιες. Αντίθετα, στην ιταλοκρατούμενη ως το Σεπτέμβριο του 1943, νότια Ελλάδα, ο εκτοπισμός των Εβραίων έγινε το 1944. Και μολονότι ξεθεμελιώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, αποτράπηκε χάρη στην αλληλεγγύη του χριστιανικού πληθυσμού, την αρωγή της αστυνομίας και την ενδυνάμωση της αντίστασης, η ολοκληρωτική εξάλειψη του εβραϊκού στοιχείου από την πατρίδα μας.

Ωστόσο το Ολοκαύτωμα δεν είναι ένα έγκλημα που συνέβη στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικοκοινωνικής συγκυρίας, ένα αποτρόπαιο γεγονός τη μνήμη του οποίου συντηρούμε, τιμώντας κάθε χρόνο τα θύματα της ναζιστικής λαίλαπας. Δεν είναι η οδυνηρή ιστορική εμπειρία ενός και μόνο λαού, αλλά μια αθεράπευτη πληγή στο σώμα όλης της ανθρωπότητας. Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός διογκώνεται παγκοσμίως, είναι ηθικό καθήκον μας να μετατρέπουμε, καθημερινά, τη μνήμη σε πράξη. Να καλλιεργούμε την ιστορική γνώση. Να αναστοχαζόμαστε τις αιτίες που γέννησαν τον ναζισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και κάθε είδους φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις. Να εργαζόμαστε με περισυλλογή για την αφύπνιση των συνειδήσεων και τη θωράκιση ενάντια στη ρητορική του μίσους. Να ενισχύουμε την κοινωνική φιλότητα και την αλληλεγγύη. Μόνον έτσι θα αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας. Μόνον έτσι δεν θα ‘ακούσουμε και πάλι ψιθύρους από την κόλαση’, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο σπουδαίος στοχαστής Τζορτζ Στάινερ.

«Η μισαλλοδοξία συνιστά άμεση απειλή για τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας. Δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας γι’ αυτό και οφείλουμε να συνεργαστούμε, ώστε να την απομονώσουμε και να την εξαλείψουμε. Σήμερα και αύριο, έχουμε τη μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής κατά του αντισημιτισμού ας γίνει το έναυσμα, ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες μετασχηματισμού και να οικοδομήσουμε τις κοινωνίες μας με μεγαλύτερη ανεκτικότητα και ανθεκτικότητα» επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο εναρκτήριο δείπνο του Συνεδρίου.

Ο κ. Μπακογιάννης ακόμη στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος των τοπικών αρχών είναι καταλυτικός στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ενσωματώσει το αίσθημα των πολιτών και τους αγώνες τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Μπακογιάννης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βαθιά και ουσιαστική σχέση της πόλης των Αθηνών με την ισραηλιτική κοινότητα, λέγοντας: «Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια υπηρετώ τη σπουδαία πόλη των Αθηνών, μια πόλη εδραιωμένη στις φιλελεύθερες αρχές και αξίες. Εδώ, γεννήθηκε η Δημοκρατία και εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε στην καρδιά και το μυαλό μας τον ορθό διάλογο, τον διάλογο χωρίς αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, η Αθήνα είναι η πόλη, η οποία καλλιέργησε επί χιλιάδες χρόνια, βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με την ισραηλιτική κοινότητα. Μέχρι και σήμερα. Είμαι περήφανος, διότι η Αθήνα αδιάλειπτα προσφέρει ασφάλεια και ελευθερία σε όλους».

 

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Μπακογιάννης, απένειμε τιμητική πλακέτα -εκ μέρους των διοργανωτών της- στον Enes Kanter Freedom, ακτιβιστή και διεθνή μπασκετμπολίστα για την ενεργό του δράση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας.

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, βραβεύτηκε απόψε από το CAM για την αφοσίωσή του στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

O CEO του Combat Antisemitism Movement, κ. Sacha Roytman, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η σημερινή Σύνοδος είναι εντυπωσιακή και εξαιρετικά σημαντική. Εντυπωσιακή, διότι ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς επικεφαλής των τοπικών αρχών συγκεντρωμένους όλους σε ένα μέρος, να μοιράζονται τις καλύτερες πρακτικές και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο πώς να καταπολεμούν τη μισαλλοδοξία εναντίον των Εβραίων. Ο αντισημιτισμός αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι τοπικοί ηγέτες, που εκ των πραγμάτων βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες να μπαίνουν στην “πρώτη γραμμή” για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ενίσχυση της μεγαλύτερης συνύπαρξης και ανεκτικότητας μεταξύ των λαών και των κοινοτήτων»

Αύριο Πέμπτη οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 8:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο King George όπου θα υπογραφεί η κοινή δήλωση δημάρχων για την ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που παραθέτει ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η Αθήνα αδελφοποιείται με τη Νέα Υόρκη

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος του κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί το Δημαρχείο της πόλης, όπου μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων θα υπογράψουν ένα Μνημόνιο αδελφοποίησης, μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Οι δύο πόλεις, βάσει του μνημονίου, πρόκειται να συνεργαστούν στενά στους τομείς του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, αλλά και στην ανταλλαγή πρακτικών στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Αμέσως μετά την εκδήλωση της αδελφοποίησης, ο κ. Μπακογιάννης θα ενημερώσει τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αθήνας, αλλά και για τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων στον τομέα της καθαριότητας, παρουσιάζοντάς του τα υπερσύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού της πόλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, Μπακογιάννης και Άνταμς θα παρακολουθήσουν την αλλαγή της Φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Στη συνέχεια, οι δύο Δήμαρχοι θα κατευθυνθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο για την προγραμματισμένη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ το απόγευμα, θα συναντηθούν με τους Συνέδρους για επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στο Θησείο.

Δήμαρχοι από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική

Περισσότερους από 17 εκατομμύρια πολίτες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, εκπροσωπούν οι Δήμαρχοι και οι ανώτατοι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η πρώτη Διάσκεψη Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού, φιλοξενήθηκε διαδικτυακά από την πόλη της Φρανκφούρτης επί του Μάιν και συγκέντρωσε -online- επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης από 32 πόλεις, οι οποίοι εργάστηκαν για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και των θρησκευτικών προκαταλήψεων από τις κοινότητές τους. Η διαδικτυακή αυτή Διάσκεψη συγκέντρωσε περισσότερους από 60.000 θεατές και εκπροσώπους από περισσότερους από 400 δήμους παγκοσμίως.

Από τότε μέχρι σήμερα, το παγκόσμιο δίκτυο των Δημάρχων διευρύνεται συνεχώς, με δηλώσεις ενότητας και αφοσίωσης στην προσπάθεια καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

info

*Το Combat Antisemitism Movement είναι ένας παγκόσμιος συνασπισμός ο οποίος απαρτίζεται από περισσότερα από 360.000 άτομα και 440 οργανώσεις από μια ποικιλία θρησκευτικών, πολιτικών και πολιτιστικών καταβολών στην κοινή αποστολή της καταπολέμησης του αρχαιότερου μίσους στον κόσμο. Η CAM ενεργεί συλλογικά για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς φανατισμό, για τους Εβραίους και όλη την ανθρωπότητα.

**Στους συμμετέχοντες οργανισμούς περιλαμβάνονται το Κέντρο για το Ισραήλ και τις Εβραϊκές Υποθέσεις (CIJA) από τον Καναδά, η Εβραϊκή Κοινότητα της Αθήνας, το KIS – The Central Board of Jewish Communities στην Ελλάδα και η Ένωση Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων (UCEI).

Γιώργος Μανουσακάκης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img