Εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
Σημείο τριβής αποτελούν τα άρθρα 7 και 10 του νομοσχεδίου που δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπουν την προκήρυξη θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητούν την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με αυτές επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καθώς καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, που αποτελεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ».
Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί των επίμαχων άρθρων 7 και 10, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ . Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη πρωτοβουλία θα υπάρξει και από το ΚΚΕ.
Για δημοκρατικό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιλογής στους γιατρούς και καθορίζει έναν προγραμματισμό για τα νοσοκομεία έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι υπάρχει αποδοχή του από την υγειονομική κοινότητα, καθώς μόνο το 3% συμμετείχε στην απεργία. Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει απολυταρχία και κρατισμό.
Στη συζήτηση που αναμένεται να διαρκέσει έως αργά το βράδυ, θα λάβουν μέρος
τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Το νομοσχέδιο δίνει την χαριστική βολή στο ήδη πληγωμένο και απαξιωμένο ΕΣΥ», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρει εγκληματική πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του ΕΣΥ, η οποία είναι μη παραγράψιμη. «Πάμε σε μια νέα εποχή κατά την οποία οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική,πελατειακή σχέση με τον ασθενή», εκτίμησε ο κ.Ξανθός.
«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλοιώνουν τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ και αναπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μόνο όσοι είχαν χρήματα και «Μπάρμπα στην Κορώνη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.
«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα που έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο», είπε απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας,ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας τους κυβερνώντες «σάπιους μέχρι το μεδούλι».
«Τέτοιου είδους νομοσχέδια που προβλέπουν πιο βαθιά διείσδυση των ιδιωτών στην Υγεία,δεν αλλάζουν με την ψήφο ,όταν μάλιστα, ούτε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας»,σχολίασε η πρώην Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, ανέφερε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο «υψώνονται ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες περίθαλψης».
Η Μαρία Αμπατζίδη από το ΜέΡΑ25 είπε ότι καταψηφίζει «το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο που αποτελεί ταφόπλακα για τη δωρεάν δημόσια υγεία».
«Η ΝΔ κατέστρεψε το ΕΣΥ ως κυβέρνηση», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος λέγοντας ότι συν τοις άλλοις,απέτυχε και στη διαχείριση της πανδημίας,καταστρέφοντας την οικονομία και την ψυχολογία των Ελλήνων.
Αφού τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ.Βελόπουλος έστρεψε τα πυρά του και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης,γιατί -όπως είπε- δεν όρθωσαν το ανάστημά τους,όταν επί δύο χρόνια η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρό λοκντάουν.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης,κάλεσε την κυβέρνηση η οποία – όπως είπε- ζει μια ψευδαίσθηση εξουσίας, να πάει σε εκλογές για να σωθεί η Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων έχει εξαγγείλει στάση εργασίας 11:00 με 15:00 και συγκέντρωση στις 13:00 έξω από τη Βουλή με αίτημα την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Δημήτρης Ράντος