back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταϊκούρας – Τράπεζες: Μικρό «καλάθι» για επιδότηση ευάλωτων δανειοληπτών και επιμήκυνση δανείων

Διαβάστε επίσης

Προτάσεις που θα περιλαμβάνουν την επιδότηση του επιτοκίου των δανείων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης, για μικρό όμως αριθμό δανειοληπτών,  αναμένεται να καταθέσουν το απόγευμα οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της αύξησης των δόσεων των δανείων  που έχει επιφέρει  η αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων που  ανακοίνωσε, από τον περασμένο Ιούλιο, η Ε.Κ.Τ.

Τη στιγμή  μάλιστα που η Kεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ετοιμάζεται να ανακοινώσει στα μέσα Δεκεμβρίου μια  νέα την τέταρτη κατά σειρά, αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% η 0,75%,με αποτέλεσμα το euribor τριμήνου να φτάσει η να ξεπεράσει το 2,5%.
Από πλευράς Κυβέρνησης έχει διευκρινιστεί  ότι το κύριο βάρος των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων στις δόσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων θα πρέπει  κατά κύριο λόγο να επωμιστούν οι τράπεζες που μετά τις πρόσφατες  δύο ζημιογόνες  χρήσεις  τους  πέρασαν πλέον στο κατώφλι της κερδοφορίας. Ωστόσο οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίστηκαν στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τον κ. Σταϊκούρα επιφυλακτικές και αρνητικές στην ενίσχυση μέρους των δανειοληπτών τους ζητώντας από την Κυβέρνηση να αναλάβει αυτή το κόστος  επιδοτώντας τα δάνεια  ευάλωτων ομάδων, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα τύπου «ΓΕΦΥΡΑ Ι» όπως την περίοδο της πανδημίας το οποίο  κάλυψε περίπου 800.000 δανειολήπτες.
Κι αυτό  ώστε να αποφύγουν  να εμφανίσουν  οι ίδιες  νέες προβλέψεις, δηλαδή να δεσμεύσουν κεφάλαιά τους λόγω της δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα συναινέσουν εν τέλει, με μικρό όμως «καλάθι» στην στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών τους επιδοτώντας οι ίδιες μέρος των αυξήσεων που επέφερε η άνοδος των επιτοκίων στις μηνιαίες  δόσεις  των στεγαστικών δανείων, περιορίζοντας  όμως το πρόγραμμα στήριξης  σε μικρό αριθμό δανειοληπτών των οποίων  τα δάνειά ενδεχομένως να κινδυνεύσουν να καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Όσο για πάγωμα της καταβολής δόσεων δανείων με την χορήγηση περιόδου χάριτος έως και 5 έτη, όπως σχεδιάζεται στην Ισπανία, αυτό έχει αποκλειστεί καθώς θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ίσως όμως εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή για ελάχιστους δανειολήπτες τους μέσω απευθείας ρυθμίσεων.
Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα