back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Οι «επικίνδυνες αποστολές» του Σαρλς Μισέλ στο Πεκίνο και αντίστοιχα του Εμμανουέλ Μακρόν στην Ουάσινγκτον, το «μισό βήμα» για την εξομάλυνση των σχέσεων Βρυξελλών – Βουδαπέστης και οι νέες πιέσεις Ε.Ε και ΗΠΑ προς τον Έλον Μασκ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Μισέλ – Πεκίνο: H πρόσκληση από τον Σι Ζινπίνγκ έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί τον περασμένο μήνα. Το ταξίδι του Σαρλς Μισέλ στο Πεκίνο (που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους FT) δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο δύσκολη στιγμή: διαμαρτυρίες zero-Covid πραγματοποιούνται σε πολλές μεγάλες πόλεις, ο πρώην πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν πέθανε χθες και, συνολικά, υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση στην Ουάσιγκτον ότι η Ευρώπη είναι αρκετά αδύναμη έναντι της Κίνας σχολιάζουν οι FT.

Ο επίσημος λόγος της επίσκεψης είναι η συνέχεια της συζήτησης των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο σχετικά με τις σχέσεις με την Κίνα. Η επίσκεψη παρουσιάζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μια “επίκαιρη ευκαιρία τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κίνα να συζητήσουν”, με τον Μισέλ να έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Σι Ζινπίνγκ σήμερα.

Αλλά η αυξανόμενη αντιπαλότητα του Σαρλς Μισέλ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (θυμηθείτε το Sofagate;), φανερώνει ότι υπάρχει και άλλος λόγος για τον οποίο πέταξε «σόλο» στο Πεκίνο. Το θέμα αυτό τέθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ, όταν αρκετοί εκπρόσωποι ήθελαν να μάθουν γιατί δεν προσκλήθηκε η φον ντερ Λάιεν και σε ποιο βαθμό ο Μισέλ είχε συμβουλευτεί την Επιτροπή, για παράδειγμα σε θέματα εμπορίου. “Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μας ζητήθηκε το γιατί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους πρέσβεις, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Ορισμένοι διπλωμάτες αμφισβητούν ποια, αν υπάρχει, εντολή γι’ αυτό το ταξίδι. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στους FT: “υπάρχει μια ανησυχία στο Συμβούλιο σχετικά με τον κίνδυνο ενός λανθασμένου βήματος όσο βρίσκεται εκεί.“

Το ταξίδι του Μισέλ ακολουθεί την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς τον περασμένο μήνα, η οποία προκάλεσε επίσης ανησυχία μεταξύ άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Όσον αφορά τον Μακρόν, είπε στο Μπαλί ότι συμφώνησε “επί της αρχής” να επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές του επόμενου έτους.

Για Μακρόν – ΗΠΑ: Η επίσκεψη του Μακρόν θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνη αποστολή» αναφέρει η Monde. H κυβέρνηση ακριβώς αυτή την περίοδο, πιέζει τις Βρυξέλλες και τους εταίρους του στην ΕΕ – κυρίως τη Γερμανία – να δεχτούν ένα σχέδιο που θα υπηρετεί το σύνθημα «παράγουμε και αγοράζουμε ευρωπαϊκά». Δεν κρύβει, μάλιστα, ότι το θεωρεί ζωτικής σημασίας ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια έντονα προστατευτική πολιτική, η οποία αποτυπώνεται και στο «πακέτο» των 370 δισ. δολαρίων, με τίτλο Inflation Reduction Act. Επίσης, ο Μακρόν συνεχίζει να ακολουθεί διαφορετική τακτική στο Ουκρανικό, διατηρώντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφήνει δε να εννοηθεί, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, ότι οι ΗΠΑ όχι απλώς είναι μακριά από την εστία της «πυρκαγιάς» και δεν καταλαβαίνουν πόσο μεγάλο είναι το κόστος, αλλά είναι και οι μεγάλες ωφελημένες από αυτόν τον πόλεμο, που βαδίζει ήδη τον δέκατο μήνα του.

Φυσικά, ο Μπάιντεν θα τα αρνηθεί όλα και θα διαβεβαιώσει τον φιλοξενούμενό του ότι η φιλία και η συμμαχία τους είναι στενές, βαθιές και αδιάρρηκτες. Και ότι, ταυτόχρονα, η Αμερική θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά οι Γάλλοι έχουν μνήμη. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να ξεχάσουν τη ζημιά που έκαναν οι Αμερικανοί στον Νότιο Ειρηνικό, όταν υπέγραψαν τη συμφωνία AUKUS με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παίρνοντας, εκτός των άλλων, την μπουκιά από το στόμα των γαλλικών πολεμικών βιομηχανιών, που θεωρούσαν «κλειδωμένη» τη συμφωνία πώλησης υποβρυχίων στους Αυστραλούς. «Η διαχείριση του Inflation Reduction Act από τους Αμερικανούς, χωρίς καμία διαβούλευση με τους Ευρωπαίους, δίνει την εντύπωση ότι μικρή σημασία αποδίδεται στην Ουάσιγκτον για τους δεύτερους. Συνυπολογίζοντας όσα έχουν συμβεί, αυτό φέρνει στη μνήμη την έκπληξη που προκάλεσε στο Παρίσι η συμφωνία AUKUS», λέει χαρακτηριστικά η Ελβίρ Φαμπρί, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Jacques-Delors και ειδική στις διατλαντικές σχέσεις.

Για Ρωσία – Ε.Ε: Τη σύσταση διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσία μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου προτείνει η Κομισιόν, αναφέρει το Politico. H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, σημείωνε ότι οι Βρυξέλλες θα κινηθούν σε συντονισμό με τους εταίρους της ΕΕ στην G7. «Θα φροντίσουμε ώστε η Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και της κεντρικής τράπεζας», τόνισε. Με αυτή τη διαδικασία, ανάμεσα στα άλλα, θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τα περίπου 300 δισ. δολάρια των αποθεματικών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τα οποία έχουν «παγώσει» στη Δύση, καθώς και άλλα 20 δισ. που ανήκουν σε ολιγάρχες και εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων.

Για ΝΑΤΟ – Ρωσία: Πλήγματα συνεχίζουν να δέχονται και οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό. «Αυτοί είναι οι νέοι στόχοι του Πούτιν. Τους χτυπά σκληρά», δήλωσε από το Βουκουρέστι, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν – προβλέποντας, παράλληλα, ότι η στρατηγική αυτή δεν θα αποδώσει αναφέρει το Politico. Η Συμμαχία, από την πλευρά της, αποφάσισε να θωρακίσει όλες τις χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της, αλλά βρίσκονται στο στόχαστρο της Μόσχας. Ανάμεσά τους είναι η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη. «Εάν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την Ουκρανία είναι ότι οφείλουμε να τις στηρίξουμε άμεσα», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου – ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Ούρμας Ρεϊνσάλου, ισχυρίστηκε πως «το τέρας θέλει επίσης να πάρει τον έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών – στην οποία φαίνεται πως σημειώθηκε και πρόοδος στην υπόθεση της άρσης του τουρκικού βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας – στο τραπέζι βρέθηκε και η Κίνα. Κι αυτό σε μία ημέρα που έγινε γνωστό ότι ρωσικά και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν κοινές πτήσεις πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας – με τη Νότια Κορέα να καταγγέλλει ότι εισήλθαν στη ζώνη της αεράμυνάς της. Για πρώτη φορά, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν από κοινού αεροδρόμια και των δύο χωρών.

Για Ε.Ε. – Ουγγαρία: Μισό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων τους έκαναν χθες Βρυξέλλες και Βουδαπέστη αναφέρει το Politico. Η Κομισιόν αποφάσισε να εγκρίνει το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ουγγαρίας, συνεχίζει όμως να παρακρατεί τα 5,8 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα από το Ταμείο. Παράλληλα, ζήτησε από τα κράτη-μέλη να «παγώσουν» κεφάλαια ύψους 7,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ουγγαρία από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Βάλντις Ντιμπρόφσκις, προϋπόθεση για τη χορήγηση των παραπάνω ποσών είναι η έγκριση νομοθετικών μέτρων από την κυβέρνηση Ορμπάν που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός τήρησε χαμηλούς τόνους και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2023 η ροή των κοινοτικών κονδυλίων θα αποκατασταθεί.

Για Μασκ: Ο Έλον Μασκ δέχεται νέες πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με την ιδιοκτησία του Twitter, αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία την Τετάρτη με απαγόρευση, εκτός εάν το Twitter τηρήσει αυστηρή εποπτεία περιεχομένου, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον επανεξετάζει την αγορά της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων, αναφέρει η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ: Μια σημαντική απόφαση έλαβε η Γερουσία, με την οποία κατοχυρώνεται η αναγνώριση σε ομοσπονδιακό επίπεδο των γάμων ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ο Guardian. Η απόφαση, η οποία ελήφθη υπό τον φόβο μιας ακόμα αντιδραστικής ετυμηγορίας από το Ανώτατο Δικαστήριο, υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναγνωρίζει αυτομάτως τους γάμους αυτούς όταν τελούνται σε Πολιτείες στις οποίες είναι νόμιμοι – χωρίς, ωστόσο, να εμποδίζει άλλες Πολιτείες από το να τους απαγορεύουν, εφόσον τους το επιτρέπει το δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ ψήφισαν 61 γερουσιαστές, δηλαδή ένας περισσότερος από τον απαιτούμενο αριθμό. Ανάμεσά τους και 12 Ρεπουμπλικανοί, ενώ ένας Δημοκρατικός – ο Ράφαελ Γουόρνοκ από την Τζόρτζια – απείχε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα