back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς τις τράπεζες: κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με την ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “κόκκινων δανείων”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές.

Να επιβληθεί στις τράπεζες ένας έκτακτος φόρος και να εξαναγκαστούν να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, ζήτησε από το Κιλκίς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. “Βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης οι τράπεζες να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί απλά να συζητά μαζί τους”, τόνισε ο κ. Τσίπρας. “Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε κι έστειλε το λογαριασμό στους πολίτες”, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο” τάχα «ενοχλημένος» Κυριάκος Μητσοτάκης, ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των κερδών των τραπεζών. Από τις 7 Νοεμβρίου τον καλέσαμε να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη, που συσσώρευσαν οι τράπεζες επωφελούμενες από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, που σημειωτέον είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της”. “Το να εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης ως δήθεν “πολέμιος” των τραπεζικών πρακτικών είναι απλά αστείο. Κυβέρνηση και τραπεζίτες στρώνουν το έδαφος για να διαιωνίζουν τη ληστρική πολιτική των τραπεζών σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των δανειοληπτών”, σχολιάζει το ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, διορία 15 ημερών έχουν οι 4 συστημικές τράπεζες ώστε να οριστικοποιήσουν το όποιο πακέτο πιστωτικής ενίσχυσης επιλέξουν για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Την ίδια ώρα, την πρακτική των τραπεζών να αυξάνουν μόνο τα επιτόκια των δανείων διατηρώντας αμετάβλητα εκείνα των καταθέσεων, πιστοποιούν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, καταγράφεται σημαντική αύξηση στο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου, ανεβαίνοντας από το 2,36% στο 4%. Παράλληλα, οι τράπεζες διατήρησαν σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο των νέων καταθέσεων, από 0,04% στην αρχή του έτους.

Επί τάπητος εκ νέου σήμερα το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Στο τραπέζι η συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας για πλαφόν στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εν αναμονή και των αποφάσεων για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, με κατ’ αρχήν συμφωνία για πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η ενεργειακή κρίση και το Μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός, στο Μ.Μαξίμου με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για τη διήμερη συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ.

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή 156 ναι, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη – 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν επί της Aρχής, αλλά και στα άρθρα 7 και 10 που αφορούν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπουν την προκήρυξη θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, τα οικονομικά της Κιβωτού και 11 φυσικών προσώπων, μεταξύ τους ο Πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή. Θα διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη 4 κακουργημάτων, υπεξαίρεσης, απιστίας, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος “μαύρου χρήματος”.

“Το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποσταθεροποιεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είναι παράνομο και άκυρο, και παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα”, διαμηνύει η Αθήνα σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ. Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα: “Ελλάδα, να μην παίρνεις αέρα βασιζόμενη σε τρίτες χώρες”, διεμήνυσε ο Τούρκος υπ. Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ – παράλληλα, κατηγόρησε την χώρα μας ότι είναι εκείνη που αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Με συγκλονιστικές μαρτυρίες συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Όλοι οι παριστάμενοι σηκώθηκαν όρθιοι μόλις η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε να ανέβει στο βήμα η Βαρβάρα Φύτρου – Βουκάκη, η γυναίκα που έχασε τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της.

Συνελήφθη το πρωί 17χρονη μαθήτρια Λυκείου καθώς στον έλεγχο που της έγινε κατά την διάρκεια σχολικής επίσκεψης στη Βουλή, βρέθηκε στην κατοχή της ένα μαχαίρι μήκους 13 εκατοστών και δυο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 6 γραμμαρίων. Η 17χρονη όταν αντιλήφθηκε ότι γινόταν έλεγχος στην είσοδο του Βουλής επιχείρησε να πετάξει το μαχαίρι, αλλά έγινε αντιληπτή από τους αστυνομικούς. Η μαθήτρια οδηγήθηκε στο Α.Τ. Συντάγματος όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη με προφορική εντολή εισαγγελέα.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Σολτς, διάρκειας μίας ώρας. Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης απέναντι την Ουκρανία είναι καταστροφική και κάλεσε το Βερολίνο να την ξανασκεφθιεί. Απαντώντας στις επικρίσεις Σολτς για τα ρωσικά πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε όι “οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτες και αναγκαίες”. Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων για να επιτραπεί μία διπλωματική λύση στην Ουκρανία. Επί τάπητος τέθηκε και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Τέσσερα παιδιά έχασαν σε διάστημα ενός μήνα τη ζωή τους στη Βρετανία από μόλυνση με στρεπτόκκοκο Α καθώς μια θανατηφόρα βακτηριακή επιδημία πλήττει σχολεία σε όλη τη χώρα.

Στην αθλητική σας ενημέρωση και στο Μουντιάλ: Τα δυο τελευταία εισιτήρια για τη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκύπτουν σήμερα με τις αναμετρήσεις στον 7ο και τον 8ο όμιλο. Περισσότερα από τον Ανδρέα Χανιά…

Kαι ο καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου – 17 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα