back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επίσημη καταγγελία της Αθήνας στον ΟΗΕ του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου η Αθήνα καταγγέλλει το περιεχόμενό του στον ΟΗΕ μέσω σχετικής επιστολής της μονίμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον διεθνή οργανισμό, Μαρίας Θεοφίλη προς τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, στην επιστολή που επιδόθηκε στις 17 Νοεμβρίου, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα απορρίπτει το νέο μνημόνιο στον τομέα των υδρογονανθράκων- που υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης-, ενώ σημειώνεται ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Στην επιστολή, η κ. Θεοφίλη παράλληλα υπενθυμίζει τα εξαρχής αυτοδίκαια δικαιώματα (ipso facto και ab initio) της Ελλάδας στην περιοχή, όπως αυτά βασίζονται, μεταξύ άλλων και στη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο.

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση ότι το νέο μνημόνιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Οδικό Χάρτη του 2020 για την επίλυση της λιβυκής σύγκρουσης, σύμφωνα με τον οποίο η εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους θα πρέπει να διεξάγεται «με τρόπο που θα διατηρεί τις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους και σε συμφωνία με τους κανόνες της καλής γειτονίας και αμοιβαίων συμφερόντων».

Επί της ουσίας δηλαδή η Αθήνα καταγγέλλει τη προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) ότι δεν έχει δικαίωμα να προχωράει σε οποιαδήποτε συμφωνία δεσμεύει τις επόμενες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις οι οποίες με βάση το διεθνές δίκαιο είναι οι μοναδικές που έχουν τέτοιες δικαιοδοσίες.

Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση επίσης ότι «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο και καλεί τη Λιβύη και την Τουρκία να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να απέχουν από κάθε κίνηση που μπορεί να παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συνεχίζει τις επαφές με ομολόγους του γνωστοποιώντας τη τουρκική προκλητικότητα.

«Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή απειλή χρήσης βίας είναι αδιαπραγμάτευτες θεμελιώδεις αρχές. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ Δένδιας στη διάρκεια της παρέμβασή του στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, στην Πολωνία. Συναντήθηκε εξάλλου με ομολόγους του της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν.

Ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Τίρανα

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών θα υποδεχθεί την Αλβανίδα ομόλογό του, στην Αθήνα. Η συνάντηση του κ Δένδια με την κα Τζάσκα εντάσσεται και στην προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στα Τίρανα, την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο της οποίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα. Η Αθήνα επιδιώκει πρόοδο σχετικά με την προετοιμασία του συνυποσχετικού προκειμένου να προχωρήσει η κοινή προσφυγή Ελλάδας – Αλβανίας στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να σταλεί το μήνυμα ότι με αυτό τον τρόπο και βάσει διεθνούς δικαίου επιλύονται τέτοιου είδους διαφορές μεταξύ γειτονικών χώρων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα