back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Διαβάστε επίσης

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο μέσω του οποίου επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Επί της ουσίας, στόχος του νομοσχεδίου είναι οι de facto ενσωματωμένοι αιτούντες άσυλο να έχουν την ευκαιρία να παραμείνουν στην χώρα μακροπρόθεσμα, καθώς σημειώνονται ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε αρκετούς κλάδους της γερμανικής οικονομίας, κυρίως τον τεχνικό, τον τεχνολογικό, της εστίασης, του τουρισμού, των logistics, της περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Όσοι διαμένουν στην Γερμανία πέντε χρόνια -αντί για οκτώ, όπως ισχύει τώρα- θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άδεια μακροπρόθεσμης παραμονής, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Υπάρχουν συγκεκριμένα επιπρόσθετα προαπαιτούμενα που οφείλουν να πληρούν οι υποψήφιοι, για να παρατείνουν την παραμονή τους. Η γνώση Γερμανικών και η δυνατότητα να συντηρηθούν οικονομικά μέσω της εργασίας τους, για παράδειγμα, είναι δύο εκ των βασικότερων.

Παράλληλα, στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της υποβολής ένστασης στην διαδικασία χορήγησης ασύλου -διαδικασία η οποία, τώρα, διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, με 371 ψήφους, από μέλη των κομμάτων που συνθέτουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση -Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και των φιλελευθέρων Ελεύθερων Δημοκρατών-τα οποία στο σύνολό τους, όμως, είναι 416.

226 μέλη του κοινοβουλίου καταψήφισαν και 75 απείχαν.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Ιδιαιτέρως επικριτική ήταν η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών -αξιωματική αντιπολίτευση- η οποία κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι επιβραβεύει όσους αιτούντες άσυλο έχουν λάβει απορριπτική απάντηση διότι δεν έχουν συνεισφέρει στην ταυτοποίησή τους επί σειρά ετών και ότι, τελικά, οι αλλοδαποί που αποκρύπτουν την ταυτότητά τους θα παραμένουν στην χώρα εις βάρος των ειλικρινών αλλοδαπών, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι οποίοι την αποκαλύπτουν, και, ως εκ τούτου, απελαύνονται ευκολότερα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα