back to top
23.9 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

23.9 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Κ. Λουκόπουλος-The Mythologist: Αξίζει να ασχολούμαστε με τη Μυθολογία στις μέρες μας

Διαβάστε επίσης

02-12-2022

Ένας αρχαιολόγος εξηγεί γιατί  υπάρχει λόγος  να  ασχολούμαστε με τη Μυθολογία,  στις μέρες μας.

Μήπως πιστεύετε ότι για όλα υπάρχει ένας μύθος; Οι φίλοι των θεών και των ηρώων της  μυθολογίας απαντούν ξεκάθαρα καταφατικά και προβάλλουν επιχειρήματα, που έχουν να κάνουν με τη διαχρονικότητα των θεμάτων της. Η αλήθεια και το ψέμα, η ζωή και ο θάνατος, ο πλούτος, το μίσος, η ζήλια και ο έρωτας, δεν παιδεύουν μόνον εμάς στη σύγχρονη εποχή, αλλά έχουν απασχολήσει τους προπάτορές μας από την αρχαιότητα. Είναι καταγεγραμμένες ιστορίες και σκέψεις που επιβιώνουν ανά τους αιώνες, με όχημα τη συλλογική μνήμη.

Αυτό προσπαθεί να κάνει το κανάλι «The Mythologist» στο The Mythologist, έργο ενός νεαρού διδάκτορα αρχαιολογίας, που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του.

Δημιουργός και συγγραφέας του βιβλίου «Για όλα υπάρχει ένας μύθος» στις εκδόσεις Κάκτος, ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος ανασύρει από το παρελθόν και φέρνει στο σήμερα, αφηγήματα που έχουν λόγο να βρουν τη δική τους θέση στη σφαίρα της γνώσης μας. Ιστορίες και βίντεο με περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές στο διαδίκτυο.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου δηλώνει περήφανος επειδή το κανάλι του έδωσε την ευκαιρία να δει την αγάπη του για την αρχαιολογία με πιο φρέσκια ματιά και να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το γοητευτικό σύμπαν των μύθων.

«Σκοπός μου ήταν να δείξω με ό,τι καταπιάνομαι – είτε πρόκειται για το βιβλίο, είτε για το κανάλι μου – πως πραγματικά αξίζει να ασχολούμαστε με τη Μυθολογία το 2022 ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες ακαδημαϊκές γνώσεις» λέει.

Σταχυολογώντας κάποια από τα θέματά του διερωτάται κανείς τι στ αλήθεια γνωρίζουμε για τη σκληρότητα της εκδίκησης μια απατημένης θεάς; Μέχρι που μπορεί να φτάσει μια μητέρα που αναζητεί την κόρη της; πως γίνεται να είναι δειλός ένας θεός του πολέμου; ή ποιο μυστικό κρύβει ένα διάσημο τέρας που μέχρις ότου τιμωρηθεί σκληρά, υπήρξε μια πανέμορφη κοπέλα; και ακόμα τι ανάγκασε τους θεούς του Ολύμπου να εγκαταλείψουν το παλάτι τους;

«Απαιτείται κόπος και μεγάλη έρευνα λόγω του πλούτου της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας» αναφέρει. Γιατί όπως εξηγεί, είναι η επιλογή των μύθων που τον δυσκολεύει στη διαδικασία της συγγραφής ενός βιβλίου αυτού του είδους.
«Μετά, έπεται το απαιτητικό βήμα της έρευνας. Να ανατρέξεις δηλαδή στις πηγές και στα αρχαία κείμενα, ώστε να ξεχωρίσεις τις διάφορες εκδοχές και παραλλαγές των μύθων, αφού καθένας από τους συγγραφείς έβαζε τη δική του οπτική δημιουργώντας μιαν άλλη παραλλαγή».

Τι όμως αποτελεί ζητούμενο για τον ίδιο μέσα από την ενασχόλησή του με το γράψιμο;

«Να φανεί με ελκυστικό τρόπο η διαχρονικότητα και η διαδρομή μέσα από την οποία επιβίωσε η ελληνική μυθολογία. Επίσης, η επιδραστικότητά της στη σύγχρονη pop κουλτούρα».

*Όσοι  θέλετε, μπορείτε να  ακολουθείτε  τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο στους παρακάτω λογαριασμούς του στα social media:

YouTube: The Mythologist

Facebook: @ThaMythologist

Instagram: thamythologist<p>02-12-2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα