back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι αρχές της νότιας Χερσώνας θα απομακρύνουν “άτομα περιορισμένης κινητικότητας” από την κατεχόμενη Καχόφκα

Διαβάστε επίσης

Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές της νότιας Χερσώνας, στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ξεκινήσουν από αύριο, 3 Μαρτίου, να απομακρύνουν άτομα περιορισμένης κινητικότητας από την κατεχόμενη πόλη Καχόφκα, στο πλαίσιο της ευρύτερης μετεγκατάστασης αμάχων στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία εγκατέλειψε τη δυτική όχθη –συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Χερσώνα– σε μια από τις σημαντικότερες υποχωρήσεις της στον πόλεμο. Η αποχώρηση σημαίνει ότι ο Δνείπερος αποτελεί τώρα τη γραμμή του μετώπου στη νότια Ουκρανία, με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς να βάλουν οι μεν εναντίον των δε από τις θέσεις τους στις όχθες.

Η ρωσική διοίκηση της Καχόφκα ανέφερε ότι οι κατάκοιτοι και τα άτομα με αναπηρίες θα μεταφερθούν στην περιοχή Χενισέσκ, στα νοτιοανατολικά. «Φροντίστε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας» ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Telegram, προτρέποντας τους κατοίκους να εγγραφούν για την εκκένωση.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης έναν τηλεφωνικό αριθμό από τον οποίο θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια όσοι φεύγουν. Μια γυναίκα που απάντησε στο τηλέφωνο είπε ότι διεξάγεται ευρεία εκκένωση των οικισμών στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού, όπως από το Ολέσκι και τη Νόβα Καχόφκα, όπου βρίσκεται ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα.

«Από τις 20 Οκτωβρίου επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Όλοι οι πολίτες απομακρύνονται», είπε. Απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις συνθήκες που επικρατούν στις πόλεις αυτές, τους λόγους της εκκένωσης και τον αριθμό των αμάχων που θα απομακρυνθούν.

Η γυναίκα αναφερόταν στον στρατιωτικό νόμο που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Χερσώνα και τρεις άλλες εν μέρει κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, τις οποίες έχει ανακηρύξει ρωσικές.

Προτού αποχωρήσουν από τη Χερσώνα, οι Ρώσοι απομάκρυναν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, σε μια επιχείρηση που η Ουκρανία χαρακτηρίζει εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Οι αρχές της Χερσώνας προτρέπουν τους ανθρώπους να φύγουν από την ανατολική όχθη του Δνείπερου και υπόσχονται ότι όσοι το κάνουν θα λάβουν φροντίδα στη συνέχεια σε άλλες περιοχές. Σε άλλη ανάρτηση, το κανάλι της Καχόφκα στο Telegram μετέδωσε τη μαρτυρία ενός ανώνυμου πολίτη που επαινεί τη φιλοξενία των Ρώσων στην παραλιακή πόλη Ανάπα. «Καθημερινά πηγαίνουμε βόλτες στη θάλασσα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε εδώ. Μας φροντίζουν, μας βοηθούν στα πάντα. Αν αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να φύγει ή όχι, μη διστάζετε, φύγετε!» ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα