back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Γαλλίας μετά τη συνάντηση Μακρόν – Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, η τρίωρη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο της Κίνας, οι επιστολές – βόμβες στην Ισπανία από ρωσικό δάχτυλο και το ντοκιμαντέρ «βόμβα» για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Μπάιντεν – Μακρόν: «Στο επίσημο δείπνο Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύθηκαν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον» αναφέρει η Washington Post.

«Μετά τις διαφορές… Μπάιντεν και Μακρόν εμφανίστηκαν ενωμένοι» αναφέρει η Μonde. “Θέλουμε να πετύχουμε μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην Ουάσινγκτον

Ο Αμερικανός πρόεδρος γιόρτασε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν την ανανέωση της συμμαχίας τους αλλά και οι δύο αναγνώρισαν τα προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες τους στο Οβάλ Γραφείο, αναφέρουν ότι δεσμεύονται να θέσουν τη Ρωσία προ των ευθυνών της «για τις ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από τους πληρεξουσίους της» στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν πιστεύει», σημείωσαν, «ότι μπορεί να συντρίψει τη θέληση όλων εκείνων που αντιτίθενται στις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες. Δεν πρόκειται να πετύχει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της και να μετριάσουμε τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν» αναφέρει η Washington Post.

O Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί «με τον Πούτιν προκειμένου να καταλάβει τι έχει σκοπό να κάνει, όμως μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ». Μακρόν και Μπάιντεν πάντως αναγνώρισαν και τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής πίεσης του πολέμου αναφέρουν οι FT. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους, με τους Ευρωπαίους να έχουν πολλά παράπονα από την αμερικανική κυβέρνηση. Με φτηνή ενέργεια, την οποία πωλούν στους Ευρωπαίους σε τετραπλάσια τιμή και η οποία τους δίνει ένα κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Γηραιάς Ηπείρου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε επίσης να επιδοτήσουν μαζικά, με 369 δισ. δολάρια, τα πράσινα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, ιδίως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα ηλιακά πάνελ και τις μπαταρίες, στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023. Οι χώρες της ΕΕ μέχρι στιγμής ελπίζουν να λυθεί διπλωματικά το θέμα, όμως έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται φωνές για να συζητηθεί – εάν δεν βρεθεί άλλη λύση – η επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα. Μια εξέλιξη που κανείς δεν θέλει.

Για Μισέλ – Πεκίνο: Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Σαρλ Μισέλ με τον Σι Τζινπίνγκ, αναφέρει το Politico. Γεγονός που αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για την τεράστια γκάμα θεμάτων που περιλαμβανόταν στην ατζέντα της, αλλά και για το σημείο καμπής στο οποίο φαίνεται πως βρίσκονται οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, «ο πρόεδρος Μισέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ ποντάρει στην Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να ζητήσει από τη Ρωσία να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και για να συμβάλλει ώστε να τερματιστεί η βίαιη καταστροφή και κατοχή της Ρωσίας (στην Ουκρανία)». Επανέλαβε, επίσης, την προσήλωση της ΕΕ στην πολιτική της «Μίας Κίνας» και τις «πάγιες θέσεις» της, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ταϊβάν.

H επίσκεψη Μισέλ πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να επανακαθορίσει την πολιτική της έναντι της αναδυόμενης υπερδύναμης, ευρισκόμενη κυριολεκτικά ανάμεσα σε «διασταυρούμενα πυρά»: Αφενός, τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για πιο αυστηρή στάση και, αφετέρου, τα τεράστια οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που διακυβεύονται, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Η άφιξή του δε στο Πεκίνο συνέπεσε με το πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα της συγκεκριμένης χώρας, κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων κατά των αλλεπάλληλων lockdown και των υπόλοιπων περιοριστικών μέτρων, που έχουν δημιουργήσει ένα δυστοπικό σκηνικό με επιχείρημα την αντιμετώπιση της Covid-19. Ετσι, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, ο Μισέλ ήταν υποχρεωμένος να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στις συναντήσεις του με τον Σι Τζινπίνγκ και άλλους αξιωματούχους – πολύ περισσότερο καθώς ούτε ανάμεσα στους «27» υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων σε αυτό το μέτωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που στις Βρυξέλλες και αρκετές πρωτεύουσες υπάρχει μια σχετική «γκρίνια» για το γεγονός ότι ο Μισέλ δεν ενημέρωσε τους εταίρους, ούτε φρόντισε να μεταβεί στο Πεκίνο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως αναφέρει το Politico. Μόνο που οι συνεργάτες του απάντησαν αφήνοντας να εννοηθεί πως ακολούθησε τη συνήθη τακτική – όπως έκανε πρόσφατα και ο Ολαφ Σολτς, απορρίπτοντας το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν να πάνε μαζί στην Κίνα και να εμφανίσουν μια Ευρώπη ενωμένη.

Στην Ισπανία: «Ρωσικό σύνδεσμο πίσω από τις επιστολές – βόμβες στην Ισπανία» βλέπει το Politico.

«Οικιακής κατασκευής με μικρές ποσότητες πυρίτιδας: έτσι πήγαν οι επιστολές στον Σάντσεθ και τις πρεσβείες» αναφέρει η Pais.

Ειδικοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν χθες μια επιστολή – βόμβα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, τον έκτο τέτοιο μηχανισμό που στάλθηκε σε σημαντικούς στόχους. Το κύμα αυτών των επιθέσεων ώθησε την Ισπανία να ενισχύσει την ασφάλεια, με στελέχη της κυβέρνησης Σάντσεθ να τονίζουν ότι δεν θα μειώσει η Μαδρίτη την υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν με ένα πακέτο που εστάλη στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στις 24 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από τα δημόσια κτίρια. Από την Τετάρτη, παρόμοιοι μηχανισμοί έχουν επίσης σταλεί στο υπουργείο Αμυνας, σε μια αεροπορική βάση, σε έναν κατασκευαστή όπλων και στην ουκρανική πρεσβεία – όπου ένας υπάλληλος ασφαλείας τραυματίστηκε ελαφρά.

Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, η οποία επισκέφθηκε χθες την ουκρανική πόλη της Οδησσού και συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό της Ολέξι Ρεζνικόφ, δήλωσε ότι οι επιστολικές βόμβες δεν θα αποτρέψουν την Ισπανία από το να υποστηρίξει τον «δίκαιο αγώνα» της Ουκρανίας. «Αυτό που πρέπει να είναι πολύ σαφές είναι ότι καμία από αυτές τις επιθέσεις ή οποιαδήποτε άλλη βίαιη ενέργεια δεν θα αλλάξει τη σαφή και σταθερή δέσμευση της Ισπανίας, των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στηρίξουν την Ουκρανία», είπε. Η Ισπανία έχει στείλει ή έχει δεσμευτεί να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια για να υποστηρίξει την Ουκρανία στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων επιφανείας – αέρος, μιας πυροβολαρχίας έξι ελαφρών οβιδοβόλων, πυρομαχικών και αλεξίσφαιρων και ελαφρών όπλων, καθώς και να προσφέρει σε ουκρανούς πιλότους εκπαίδευση. Χθες, ο λογαριασμός Twitter της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη ανήρτησε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει «κάθε απειλή ή τρομοκρατική ενέργεια» σε σχέση με τις έξι επιστολές – βόμβες, «ιδιαίτερα με στόχο μια διπλωματική αποστολή».

Μετά την έκρηξη του πακέτου που είχε σταλεί στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα διέταξε όλες τις πρεσβείες του Κιέβου στο εξωτερικό να ενισχύσουν «επειγόντως» την ασφάλειά τους αναφέρουν οι FT.

Στη Βρετανία: Αρκετές εφημερίδες επικεντρώνονται στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι Times αναφέρουν ότι αρκετοί υπουργοί καλούν την RMT – τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική ένωση της Βρετανίας – να αναστείλει τα σχέδιά της για απεργίες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η προγραμματισμένη απεργία θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία περισσότερο από 1, 7 δις. Στερλίνες

Ο Guardian σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του αναφέρει ότι επικεφαλής από τρία συνδικάτα σχεδιάζουν συντονισμένες απεργίες στην Αγγλία και την Ουαλία. Νοσοκομειακοί, εργαζόμενοι σε ασθενοφόρα και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων. Το έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των τριών συνδικάτων να προχωρήσουν στην απεργία στις 20 Δεκεμβρίου ώστε να έχει τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο.

Οι περισσότερες εφημερίδες αναφέρονται στη κυκλοφορία τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ στο Netflix του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν. H Metro και η Sun αναφέρουν ότι το τρέιλερ υπαινίσσεται πιο αποκαλυπτικές δηλώσεις από εκείνες που διατυπώθηκαν στη συνέντευξη του ζευγαριού με την Oprah Winfrey πέρυσι, με την δεύτερη εφημερίδα να περιγράφει τη ταινία ως “βόμβα”. Έρχεται μια μέρα μετά την παραίτηση της νονάς του Πρίγκιπα Γουίλιαμ για ρατσιστικά σχόλια που έκανε σε μαύρη επικεφαλής φιλανθρωπικού ιδρύματος.

Στην Ουκρανία: Περισσότεροι από 1.300 ουκρανοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι σε ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπειτα από μια νέα τέτοια ανταλλαγή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αναφέρει ο Guardian. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους πάρουμε όλους πίσω. Μετά τη σημερινή ανταλλαγή, 1.319 ήρωες έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος στο Telegram. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την ανταλλαγή, αναφέροντας ότι 50 ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου που απελευθερώθηκαν από το Κίεβο βρίσκονταν στην Ουκρανία σε «απειλητική για τη ζωή τους αιχμαλωσία».

Στο μεταξύ, στη πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις απώλειες του ουκρανικού στρατού από τον περασμένο Αύγουστο προχώρησε χθες σε συνέντευξή του ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, αναφέροντας ότι ανέρχονται περίπου σε 10 με 13,000 νεκρούς στρατιώτες, ενώ ο Ολεξίι Αρεστόβιτς έτερος σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε ότι οι απώλειες των Ρώσων στον πόλεμο είναι επτά φορές μεγαλύτερες. Τον προηγούμενο μήνα πάντως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ εκτίμησε πως περισσότεροι από 100.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία και ότι ανάλογες είναι και οι απώλειες στην ουκρανική πλευρά, αναφέρει το ΒΒC.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα