back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τ. Θεοδωρικάκος: Αναβάθμιση της αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας

Διαβάστε επίσης

Η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος, με έμφαση το εμπόριο ναρκωτικών ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών της νέας ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Πιαντεντόζι.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε στον Ιταλό ομόλογό του την απόλυτη καταδίκη της επίθεσης σε στέλεχος της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα και διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Αστυνομία κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να συλληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι δράστες αυτής της ειδεχθούς επίθεσης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Πιαντεντόζι για το επιχειρησιακό σχέδιο «Ακρίτας» για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα και τον Έβρο, καθώς η παράνομη μετανάστευση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία αλλά θέτει σε δοκιμασία το σύνολο της Ε.Ε., τις ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας:

«Είχαμε πράγματι εξαιρετικές συνομιλίες με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, της φίλης Ιταλίας, τον κύριο Piantedosi.

Καταρχήν εξέφρασα την αυτονόητη και απόλυτη καταδίκη της σημερινής επίθεσης σε στέλεχος της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα και διαβεβαίωσα ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Αρχές ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να συλληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι δράστες αυτής της επίθεσης, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα κινούνται στον αναρχικό χώρο, καθώς επίσης έχω δώσει εντολή να ενισχυθούν περαιτέρω όλα τα μέτρα ασφαλείας έναντι οιουδήποτε ιταλικού στόχου στην πρωτεύουσα.

Σε ό,τι αφορά το βασικό τμήμα των συνομιλιών μας, η κοινή μας βούληση είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την ήδη πάρα πολύ καλή αστυνομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά από κοινού τις προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Ενημέρωσα αναλυτικά τον ομόλογό μου για τις συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών συνόρων που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης στον Έβρο, σύνορα με την Τουρκία, με την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΚΡΙΤΑΣ», προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά η εργαλειοποίηση των δυστυχισμένων ανθρώπων, των παράνομων μεταναστών από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας.

Ο Ιταλός ομόλογός μου εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη της φίλης Ιταλίας σε αυτές τις προσπάθειές μας, συμφωνήσαμε επίσης να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αστυνομική συνεργασία και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος με έμφαση το εμπόριο των ναρκωτικών.

Προσκάλεσα τον κύριο Υπουργό να έρθει στην πρωτεύουσα της πατρίδας μας, το απεδέχθη με πολύ μεγάλη χαρά, με ενθουσιασμό θα έλεγα, και ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα από κοινού, πέρα από την Αθήνα, να επισκεφθούμε και τα σύνορά μας, εκεί που έχουν όλοι καταλάβει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν αφορά μόνο και την Ιταλία, αλλά το σύνολο της Ευρώπης καθώς αποτελεί δοκιμασία για τις ευρωπαϊκές μας αξίες και για το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό οφείλουμε εκεί να αποδεικνύουμε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο, φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της και βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είναι πρόβλημα συνολικό για όλη την Ευρώπη».

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα