back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιράν: Τριήμερη γενική αντικυβερνητική απεργία – Κλειστά τα καταστήματα σε 20 πόλεις

Διαβάστε επίσης

Tα καταστήματα παρέμειναν, σήμερα, κλειστά σε 20 πόλεις στο Ιράν, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα ακτιβιστών σε τριήμερη γενική απεργία, έως την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, οι ιρανικές Αρχές δηλώνουν ότι οι ποινές των διαδηλωτών θα εκτελεστούν σύντομα.

Άμεση εκτέλεση των ποινών των διαδηλωτών

Ο επικεφαλής τού δικαστικού σώματος της χώρας, Γκολάμ-Χοσεΐν Μοσενί-Ετζέι, ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές απειλούν τους καταστηματάρχες και ότι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο.

Μέσω μηνυμάτων στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, οι πολίτες καλούνται να στοχεύσουν τις παραστρατιωτικές μονάδες που κυκλοφορούν με μοτοσικλέτες, οι οποίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδας, οι διαδηλωτές έχυσαν πετρέλαιο στους δρόμους και έστησαν οδοφράγματα για να παρεμποδίσουν την κινητικότητα των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μοσενί-Ετζέι δήλωσε ότι αρκετές ποινές διαδηλωτών έχουν επιβεβαιωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και ότι αυτές θα εκτελεστούν σύντομα. Κάποιοι διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί για “εξαπόλυση πολέμου εναντίον τού Θεού”, αδίκημα το οποίο τιμωρείται με θανατική ποινή.

18.000 συλλήψεις, 504 εκτελέσεις το 2022

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Ιράν από την έναρξη των αναταραχών, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Iran Human Rights που εδρεύει στη Νορβηγία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τουλάχιστον 504 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από τις ιρανικές Αρχές, φέτος, πολύ περισσότεροι από ό,τι το 2021. Στους 504 περιλαμβάνονται και τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι εκτελέστηκαν την Κυριακή, με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ακτιβιστές, ΗΠΑ και Γερμανία εκφράζουν επιφυλακτικότητα για την κατάργηση της “αστυνομίας ηθικής”

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν, σήμερα, σκεπτικισμό αναφορικά με δημοσιεύματα ότι η ιρανική “αστυνομία ηθικής”, που επιβάλλει τον αυστηρά περιοριστικό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενδέχεται να καταργηθεί.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρόγια Μπόρουμαντ, συνιδρύτρια του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Abdorrahman Boroumand Center που εδρεύει στις ΗΠΑ, επεσήμανε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί με την διάλυση της “αστυνομίας ηθικής” θα είναι την αρμοδιότητα για την επιβολή των αυστηρών ενδυματολογικών νόμων να την έχουν άλλα κρατικά σώματα. “Εάν δεν καταργήσουν όλους τους νομικούς περιορισμούς για την εμφάνιση των γυναικών και την προσωπική ζωή των πολιτών, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημόσιες σχέσεις. Τίποτα δεν αποτρέπει την επιβολή του νόμου από άλλες Αρχές”.

Εν τω μεταξύ, το State Department δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει ότι οι ιρανικές Αρχές σκοπεύουν να βελτιώσουν την στάση τους έναντι των γυναικών: “Έχουμε δει τα δημοσιεύματα, αλλά δεν θα σχολιάσουμε τους ασαφείς ή διφορούμενους ισχυρισμούς των ιρανών αξιωματούχων. Δυστυχώς, τίποτα από όσα βλέπουμε δεν υποδεικνύει ότι η ηγεσία του Ιράν βελτιώνει την στάση της έναντι των γυναικών και των κοριτσιών ή ότι θα σταματήσει την άσκηση βίας σε ειρηνικούς διαδηλωτές”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βερολίνο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η διάλυση της “αστυνομίας ηθικής” δεν θα αλλάξει τα αιτήματα των διαδηλωτών: “Οι Ιρανοί βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Επιθυμούν να ζήσουν ελεύθερα και με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Ένα τέτοιο μέτρο (η κατάργηση της ‘αστυνομίας ηθικής’), εάν εφαρμοστεί, δεν θα αλλάξει τίποτα”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα