back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σημαντικά κενά σε φιλολόγους στα ειδικά σχολεία της χώρας

Διαβάστε επίσης

Σημαντικά κενά σε φιλολόγους στα ειδικά σχολεία της χώρας εντοπίζει η Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ελλάδας. Για μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής κάνουν λόγο επίσης οι τοπικές ενώσεις των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με επιστολή της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων προς το υπουργείο Παιδείας, οι ανάγκες σε προσλήψεις φιλολόγων ειδικής αγωγής που καταχωρήθηκαν από όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της επικράτειας κατά τη Γ΄ φάση προσλήψεων στις 18 Νοεμβρίου ανέρχονται στις 638. «Ωστόσο, παρά τις αυξημένες ανάγκες, ο αριθμός των προσλήψεων άγγιξε μόλις τις 196, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να παραμένουν χωρίς φιλόλογο» τονίζουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περιφέρεια της Αττικής, αφού παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δήλωσε 258 κενά πραγματοποιήθηκαν μόλις 65 προσλήψεις φιλολόγων Ειδικής Αγωγής. Η ίδια κατάσταση, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, επικρατεί στο σύνολο της χώρας, με τα κενά στην Ειδική Αγωγή να υπερβαίνουν τα 440 την ώρα που «η εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής και προσβασιμότητας στην εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε παιδί και υποχρέωση για την Πολιτεία».

Το μεγάλο πρόβλημα με τα κενά σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής παραμένει Όπως σημειώνουν οι τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών, «διαπιστώθηκαν υπεραριθμίες εν μέσω της σχολικής χρονιάς», με συνέπεια να γίνονται αναγκαστικές μετακινήσεις και συνεχείς επανατοποθετήσεις, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά κενά στα σχολεία. «Οι απέλπιδες προσπάθειες της διοίκησης να καλύψει τα κενά στα σχολεία, χωρίς να έχει προσλήψεις νέων συναδέλφων, μέσω μιας διαρκούς αναδιάταξης του προσωπικού» δημιουργεί έντονη αναταραχή στα σχολικά προγράμματα» αναφέρουν οι διδάσκοντες των σχολείων της Ανατολικής Αττικής.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι «έχουμε ένα διαρκές κυνήγι ωρών δεξιά και αριστερά που έχουν κάνει το δυναμικό των σχολείων μια διαρκώς μεταβαλλόμενη μεταβλητή, κάτι που φυσικά έχει εντελώς αντιπαιδαγωγικά αποτελέσματα». «Από τις 110 προσλήψεις που ζητά η Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης» συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα