13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δήμος Αθηναίων: Νέα «σελίδα» για τον εθελοντισμό στην πόλη – Πρόσκληση σε νέους εθελοντές

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την οργάνωση, τον συντονισμό και την ενίσχυση του εθελοντισμού στην πόλη ξεκίνησε αυτές τις μέρες από τον Δήμο Αθηναίων με την ανακοίνωση του προγράμματος «Συμμετέχουμε».

Μέσω αυτής της δυναμικής και καινοτόμας πρωτοβουλίας, η δημοτική αρχή στοχεύει στην αφύπνιση της εθελοντικής συνείδησης, στην καταγραφή του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στην κατάρτιση και εκπαίδευση μιας νέας γενιάς εθελοντών, που στις μέρες μας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες -Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού- στο Δημαρχείο της πόλης, εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών*, παρακολούθησαν -παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, το νέο σχέδιο για τον εθελοντισμό το οποίο καταρτίστηκε από στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου, με επικεφαλής την αρμόδια Αντιδήμαρχο, Κατερίνα Γκαγκάκη.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης, ανέφερε: «Σε μία περίοδο που ο εθελοντισμός αποδεικνύει καθημερινά την τεράστια αξία και τη δύναμή του, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει και να ενισχύσει τον εθελοντισμό της πόλης σε βασικούς τομείς. Για πρώτη φορά, δημιουργούμε μία πλατφόρμα εθελοντισμού, στην οποία ουσιαστικά θα καταγράφονται οργανωμένα τόσο οι ανάγκες, όσο και η προσφορά. Καλούμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να γίνουν συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία μας και να ενεργοποιηθούν σε δράσεις που αφορούν την κοινωνία, το κλίμα ή τη γειτονιά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτό το δυναμικό εγχείρημα του Δήμου Αθηναίων, δηλώνοντας έτοιμοι να διαθέσουν την πολύτιμη εμπειρία τους για να εκπαιδεύσουν νέους εθελοντές».

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Κατερίνα Γκαγκάκη, σε δήλωσή της ανέφερε: «Σήμερα, κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα για την αναδιοργάνωση του εθελοντισμού στον Δήμο Αθηναίων. Μέσα από το πρόγραμμα “Συμμετέχουμε”, στόχος μας είναι, από τη μία, να κινητοποιήσουμε τους Αθηναίους δημότες να αξιοποιήσουν τη διάθεσή τους για αλληλεγγύη και εθελοντισμό σε σκοπούς που τούς αγγίζουν και τούς συγκινούν και από την άλλη, να διοχετεύσουμε αποτελεσματικά αυτό το “κύμα” εθελοντισμού -που έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια- σε τομείς της κοινωνίας, στους οποίους εντοπίζονται και καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανάγκες. Η αλληλεγγύη και η προσφορά προτάσσουν το “εμείς” έναντι του “εγώ” και μάς προσκαλούν όλες και όλους να Συμμετέχουμε».

Τα τρία στάδια του προγράμματος «Συμμετέχουμε» – Πώς θα γίνετε εθελοντές

Το νέο πρόγραμμα εθελοντισμού του Δήμου Αθηναίων, θα υλοποιηθεί σε τρία διαφορετικά στάδια:

– Το πρώτο στάδιο αφορά το ανοιχτό κάλεσμα, τόσο προς τους Αθηναίους δημότες οι οποίοι επιθυμούν να συνεισφέρουν ως εθελοντές όσο και προς τις οργανώσεις εθελοντισμού που θα αποτελέσουν εταίρους του Δήμου στην εκπαίδευση των εθελοντών. Με τη συμπλήρωση της αντίστοιχης φόρμας, οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να απασχοληθούν εθελοντικά σε διαφορετικά πεδία δράσεων.

– Ακολουθεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση, ώστε οι εθελοντές να μπορέσουν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν σε πρωτοβουλίες του Δήμου που σχετίζονται με την κοινωνική αλληλεγγύη, την κλιματική αλλαγή, τη δημόσια υγεία κλπ. Για να επιτευχθεί αυτό, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τις οργανώσεις εθελοντισμού της Κοινωνίας των Πολιτών θα έχουν δομήσει από κοινού ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης με έμφαση στα soft skills, τα οποία είναι αναγκαία στον εθελοντισμό.

– Το τρίτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος, κατά την οποία οι εθελοντές που θα έχουν εκπαιδευτεί, θα είναι πλέον σε θέση να αξιοποιηθούν σε πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων του Δήμου, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, αλλά και τις ανάγκες του Δήμου Αθηναίων.

Σημειώνεται ότι οι εθελοντές θα λάβουν πιστοποίηση για την εκπαίδευσή τους και αντίστοιχα βεβαιώσεις συμμετοχής στις δράσεις του Δήμου.

Οι βασικοί στόχοι του νέου προγράμματος

 

Βασικός σκοπός του προγράμματος «Συμμετέχουμε» είναι μέσα από τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη να βοηθηθούν ευάλωτοι συμπολίτες μας που ζουν στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας. Παράλληλα, το πρόγραμμα απευθύνεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους που ενδιαφέρονται για τη φροντίδα της γειτονιάς τους, συμμετέχοντας για αυτόν τον σκοπό σε εθελοντικές δράσεις.

Μέσω του προγράμματος «Συμμετέχουμε», ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να παρέχεται στους εθελοντές κατάλληλη εκπαίδευση, αναγνώριση και ουσιαστική συνεισφορά με μετρήσιμα για το κοινωνικό σύνολο, αποτελέσματα.

*Οι οργανώσεις της ΚτΠ που συμμετείχαν στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος «Συμμετέχουμε» είναι οι εξής: Higgs, Αμκε Ίασις, Praksis, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί του Κόσμου, Δεσμός, Emfasis Foundation, ActionAid, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κίνητρο, Έλιξ, Θετική Φωνή, We4All, Χαμόγελο του Παιδιού, Μπορούμε, 50 plus Hellas, Αντάμα, Ομάδα Εθελοντισμού “Στήριξη”, Hellenic Youth Participation.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα