back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών με την Αλβανία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Τίρανα όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

«Πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και με την Αλβανία».

Απαντώντας και σε ερώτηση για το ζήτημα αυτό έκανε λόγο για «μια συζήτηση που συνεχίζεται μεταξύ των δύο χωρών μας με πολλές νομικές πολυπλοκότητες», επανέλαβε ωστόσο ότι «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες» και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε μένα και τον Πρωθυπουργό ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα μας επιτρέψει να φέρουμε αυτό το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Επομένως είμαι αρκετά αισιόδοξος. Επίσης, η αλβανική πλευρά θα κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων γίνεται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στα Τίρανα και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας».

Με αφορμή εξάλλου τις επίσημες διμερείς συναντήσεις που θα έχει με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009 κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αλβανικής να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμα μεγαλύτερης προσέγγισης».

Εξέφρασε τέλος την λύπη του για τη αναβολή λόγω κακοκαιρίας της προγραμματισμένης επίσκεψης στα χωριά της ελληνικής μειονότητας. «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι λόγω των προβλέψεων για τον καιρό, αύριο, δεν θα μπορέσω τελικά να πετάξω με το ελικόπτερο και να επισκεφτώ τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όμως ανανεώνω αυτήν την επίσκεψή μου. Το συντομότερο δυνατό θέλω να βρεθώ και να επισκεφτώ τους ομογενείς μας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναπρογραμματίσουμε αυτή την επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα