back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Νταλούκας: Φουντώνει το κύμα γρίπης- Καμπανάκι για επίσπευση εμβολιασμών στα παιδιά από 6 μηνών

Διαβάστε επίσης

06-12-2022

Έξαρση των χειμερινών ιώσεων σε παιδιά παρατηρείται φέτος από τον Οκτώβριο. Νωρίτερα  και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις δυο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας.

Γρίπη, λοιμώξεις του αναπνευστικού, συνύπαρξη αδενοιών και συγκυτιακών ιών έχουν εκτοξεύσει τα κρούσματα, αλλά και τις εισαγωγές ακόμα και βρεφών στις ΜΕΘ, σε ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που χαρακτηρίζονται από κόπωση και εμβολιαστικό έλλειμμα απέναντι στη γρίπη.

«Φέτος κάνουμε ταμείο, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας και αυστηρών προφυλάξεων. Η γενική εικόνα δεν είναι καλή. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ακόμα και βρέφος 4 μηνών» αναφέρει ο παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροαπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, κάνει λόγο για σοβαρό, πολυπαραγοντικό πρόβλημα, με τις εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, εντείνοντας την πίεση στο Σύστημα Υγείας.

«Αυτό συμβαίνει, διότι δεν γίνεται να κρατηθούν στο σπίτι, αφού οι γονείς εργάζονται. Το κύμα γρίπης όσο πάει φουντώνει, αλλά το τελευταίο δεκαήμερο ζούμε την κορύφωση. Όχι μόνον των ιογενών λοιμώξεων, αλλά και των μικροβιακών, που είναι πολύ σοβαρότερες».

Πως εξηγείται όμως η κατακόρυφη αύξηση των ιώσεων και των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά;

Ο Κωνσταντίνος Νταλούκας αναφέρει πως αν και όλοι οι παιδίατροι περίμεναν να ξεσπάσουν τον Ιανουάριο, η εκδήλωσή τους επισπεύστηκε λόγω του εγκλεισμού και των μέτρων προφύλαξης απέναντι στον covid.

Χτυπά καμπανάκι για την γρίπη και συμβουλεύει τους γονείς να μην υποτιμούν συμπτώματα όπως ο βήχας ή ο πυρετός, διότι μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ή επιπλοκές.

Ζητούμενο για τον γιατρό είναι ο εμβολιασμός όλων των παιδιών από την ηλικία των 6 μηνών, όπως και ολόκληρου του οικογενειακού περιβάλλοντος. «Δεν είναι αργά να γίνει …. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο αν αρρωστήσουν σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων» υπογραμμίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνει έκκληση να παραμεριστούν δισταγμοί και κόπωση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Παράλληλα, καταλογίζει ολιγωρία σε πολιτειακούς φορείς στους οποίους απευθύνθηκαν Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία και Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι με επιστολές για ανάληψη πρωτοβουλιών και συντονισμό εκστρατείας
ενημέρωσης.

«Ώρες – ώρες η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει με την απαιτούμενη βαρύτητα γεγονότα που κρίνουμε ότι χρήζουν ενδιαφέροντος… Λες και προερχόμαστε από άλλη χώρα. Είμαστε εργαζόμενοι στον Πρωτοβάθμιο Τομέα Υγείας και οι πρώτοι που ερχόμαστε σε επαφή με κάθε κύμα νοσηρότητας» κατέληξε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα