back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αν. Σαμαράς για υποκλοπές: Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις (video)

Διαβάστε επίσης

“Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες.
Θα ήταν αδιανόητο.
Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα,
για αντι-δημοκρατική εκτροπή και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις.

Χωρίς δεύτερες σκέψεις και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση
ότι το «απόρρητο» είναι μια βολική δικαιολογία”, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι “η Τουρκία ετοιμάζει το λαό της και τη διεθνή κοινή γνώμη ακόμα και για μια σύγκρουση με την Ελλάδα” και “επιδιώκει σήμερα ανοικτά να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα -κυρίως στην ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο”.
“Είναι αυτό που ονομάζει “Γαλάζια Πατρίδα”. Εγώ βέβαια “Γαλάζια Πατρίδα” ξέρω μόνο την Ελλάδα μας, Όπως κι όλος ο κόσμος”, πρόσθεσε.

“Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει σαφώς, στο άρθρο 121, ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, όμως η Τουρκία απαιτεί
να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να πάμε να οριοθετήσουμε μοιράζοντας μαζί της, αυτά που – στην πραγματικότητα – είναι δικά μας”, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Κάποιοι θέλουν ακριβώς αυτό:. να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, για να μοιράσουμε τα… δικά μας! Θέλουν να μας σύρουν σε αυτό που πια ονομάζεται: “Πρέσπες του Αιγαίου”. Να μας πάρουν ό,τι θέλουν και να μας αφήσουν ό,τι… περισσέψει! Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!”.

Όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, “σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε καθώς η Ευρώπη χρειάζεται εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για δεκαετίες και αυτές υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο που, για καλή τύχη της Ευρώπης, καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις ΑΟΖ Ελλάδας και της Κύπρου”.
“Άρα το δικό μας εθνικό συμφέρον, ευθυγραμμίζεται σήμερα απολύτως με τα υπαρξιακά συμφέροντα της Ευρώπης για ενεργειακό εφοδιασμό και ασφάλεια. Γι’ αυτό σήμερα μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια της Τουρκίας”, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, “η Ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό της Ευρώπης. Και η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της λύσης αυτής”.
” Να το πω καθαρά: Σε λίγο η Ευρώπη θα «πεινάει» για ενέργεια. Και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταίσει”, συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική και σε πολιτικές της ηγεσίας της ΕΕ σημειώνοντας πως “για να μη διαλυθεί η Ευρώπη, από τις αγκυλώσεις της,
τις αστοχίες και τις αντιφάσεις της, σήμερα μια νέα Συνθήκη Επανίδρυσης που θα ανατρέψει τα αδιέξοδα της γιγαντιαίας πλέον γραφειοκρατίας των Βρυξελλών”
“Γιατί έτσι όπως είμαστε σήμερα, δεν πάμε πουθενά. Έχει χαθεί και η αίσθηση της Κοινότητας και το κοινό όραμα. Απαιτείται συνείδηση των ιστορικών ευθυνών”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την οικονομία ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε “οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια”, ενώ χαρακτήρισε το δημογραφικό ως το κορυφαίο μας πρόβλημα, σημειώνοντας πάντως ότι “είναι προσβλητική και απαράδεκτη ή άποψη ότι η λύση του δημογραφικού μπορεί να συνδέεται με το μεταναστευτικό.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα