back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ: Ο Nord Stream 2 ήταν τότε η μόνη λύση

Διαβάστε επίσης

Η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε των αποφάσεών της για την ενεργειακή διασφάλιση της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της 16ετούς θητείας της.

Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι όσοι αμφισβητούν εκ των υστέρων παλαιότερες αποφάσεις, συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτές ελήφθησαν.

Στις αποφάσεις τις οποίες υπερασπίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ περιλαμβάνονται η εσπευσμένη απομάκρυνση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια (με αρχική προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου του 2022 και παράταση έως τον Απρίλιο του 2023), η προώθηση της κατασκευής του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και η επιλογή της προμήθειας φτηνής ενέργειας από την Ρωσία έναντι άλλων, ακριβότερων εναλλακτικών.

Γιατί ο Nord Stream 2 ήταν η μόνη λύση

H πρώην καγκελάριος είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ ρόλος της κυβέρνησης η έγκριση της κατασκευής τού Nord Stream 2, ο οποίος θα μετέφερε το φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Έντονη κριτική είχε διατυπωθεί από την Ουκρανία και την Πολωνία.

Η Μέρκελ είπε ότι οι γερμανικές εταιρίες ήταν αρμόδιες για την έγκριση της κατασκευής τού αγωγού και όχι η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι ο μοναδικός τρόπος για να την εμποδίσει ήταν να περάσει νόμο εναντίον της κατασκευής -κίνηση η οποία “θα επιδείνωνε επικίνδυνα το κλίμα με την Ρωσία”, όπως τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, κατά το παρελθόν υπήρξε ενεργειακή κρίση λόγω της μείωσης προμήθειας φυσικού αερίου από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, ενώ η εισαγωγή από τις ΗΠΑ δεν ήταν εφικτή, τότε.

Τόνισε ότι, παρότι οι πρόσφατες αποφάσεις για ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία είναι εύλογες, με δεδομένη την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα ήταν εύλογο να έχουν ληφθεί επί καγκελαρίας της.

Αυτοκριτική για την στάση έναντι της προσάρτησης της Κριμαίας

Εντούτοις, η πρώην καγκελάριος δεν δίστασε να κάνει την αυτοκριτική της. Στην συνέντευξη παραδέχτηκε ότι η αντίδραση ολόκληρου του πλανήτη στην προσάρτηση της Κριμαίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2014, ήταν υπερβολικά επιεικής.

Παρέθεσε τις διεθνείς αντιδράσεις -την αποπομπή της Ρωσίας από την G8, την αποστολή νατοϊκών στρατευμάτων στην Βαλτική και την συμφωνία των μελών της Συμμαχίας για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% των ΑΕΠ τους. “Όμως, έπρεπε να έχουμε αντιδράσει ταχύτερα στην επιθετικότητα της Ρωσίας”, είπε.

Ερωτηθείσα αναφορικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία την οποία εκείνη οραματίζεται, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα τερματιστεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Περί μεταναστευτικής πολιτικής

Η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε και της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε, όταν επέτρεψε την είσοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων από τη Συρία, το 2015, χωρίς προηγουμένως να έχει εξακριβωθεί η αξιοπιστία των ισχυρισμών τους για δικαίωμα χορήγησης ασύλου, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό τού Δουβλίνου.

Στην συνέντευξη, δήλωσε ότι έλαβε την απόφασή της “σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες μας”, προσθέτοντας ότι επηρεάστηκε και από την αντίδραση μελών της γερμανικής κοινωνίας, τα οποία υποδέχονταν τους πρόσφυγες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η ίδια υπέστη πολιτικό κόστος εξαιτίας της απόφασης αυτής.

Παράλληλα, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε, με στόχο να φτάσει στην ρίζα των αιτίων των προσφυγικών ροών, επισημαίνοντας την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016. “Φυσικά, μαθαίνω. Γι’ αυτό, εκ των υστέρων, λέω ότι θα φρόντιζα να εργαστώ πολύ νωρίτερα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι το καλοκαίρι του 2015, δεν θα προέκυπτε καν. Μέσω, για παράδειγμα, της συνεισφοράς στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, για τους χώρους παραμονής προσφύγων σε όμορα κράτη που επηρεάζονται από την μετανάστευση, όπως κάναμε αργότερα”.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα