back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πότε «κάνουν ταμείο» εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και δικαιούχοι επιδομάτων

Διαβάστε επίσης

Από τις 20 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι πληρωμές για εργαζόμενους, συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν την ειδική οικονομική ενίσχυση.

Αναλυτικότερα:

– Για τους συνταξιούχους προβλέπεται ότι:

Την Tετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών καθως και των δικαιούχων του ΝΑΤ και της ΔΕΗ.

Την Πέμπτη 22 του μηνός, θα πιστωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου σειρά παίρνουν οι συνταξιούχοι από τους ίδιους φορείς, με ΑΜΚΑ σε ζυγό αριθμό.

Στις 20 Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται να καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 € σε 1.206.624 συνταξιούχους.

– Για τους δικαιούχους επιδομάτων:

Στις 20 Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταβληθεί διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε περισσότερους από 226.000 δικαιούχους.

Την ίδια ημερομηνία προγραμματίζεται να δοθεί και η μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού σε περισσότερους από 785.000 δικαιούχους.

Οι υπόλοιπες παροχές του ΟΠΕΚΑ, που είναι πιθανό να δοθούν επίσης στις 20 Δεκεμβρίου είναι οι εξής:

·Επίδομα στέγασης

·Αναπηρικά

·Επίδομα στεγαστικής συνδρομής

·Επίδομα ομογενών

·Σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων

·Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων

·Έξοδα κηδείας

·Επίδομα γέννησης

·Επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών περιοχών

·Κόκκινα Δάνεια

·Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές

·Πρόγραμμα Γέφυρα (επιδότηση Α’ κατοικίας λόγω Covid-19)

·Επίδομα αναδοχής.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα:

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εχει καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Μισθωτοί, των οποίων η σχέση εργασίας δεν διήρκησε ολόκληρο το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2019 μέχρι 31-12-2019. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του.

Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2019 έως 31/12/2019.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2019 έως 31/12/2019.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα