back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- Εννέα συλλήψεις

Διαβάστε επίσης

Σε 21 προσαγωγές από τις οποίες οι 9 έγιναν συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία για την επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Στην πορεία επίσης βρέθηκαν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης Μάγγος.

Ένταση επικράτησε στα Εξάρχεια όταν μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, περίπου 1000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Μπενάκη προς τα Εξάρχεια. Στην συμβολή με την οδό Σόλωνος, έβαλαν φωτιά στο οδόστρωμα και σε κάδους.

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών και χειρομβίδων κρότου-λάμψης.

Σύμφωνα με πηγές της ΣΤΑΣΥ, ομάδα ατόμων μπήκε στον σταθμό Ομόνοια μετά την πορεία και προκάλεσε φθορές. Για την αντιμετώπισή τους χρειάστηκε να κληθεί η αστυνομία.

Επίσης, επεισόδια σημειώθηκαν και περιμετρικά της Ομόνοιας όπου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν κάδους σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα στην πορεία και περίπου χίλια προκάλεσαν τα επεισόδια.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ αναφέρει τα εξής: Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις προς την περιοχή των Εξαρχείων, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας την 20:30.

Περί ώρα 20:15, όταν η κεφαλή της πορείας διήλθε στη συμβολή της Πανεπιστημίου και Μπενάκη, 1000 άτομα αποσπάστηκαν από το σώμα της πορείας και κινήθηκαν κατά ομάδες μέσω της οδού Μπενάκη προς την περιοχή των Εξαρχείων, στήνοντας οδοφράγματα με αντικείμενα και κάδους, στους οποίους έθεσαν φωτιά.

Τα ανωτέρω άτομα εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Πλατεία Κάνιγγος και στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Αραχώβης με ρίψεις μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων.

Το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 14 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με κεντρικό σύνθημα «το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Ένταση και επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη – 16 προσαγωγές

Σε προσαγωγές τουλάχιστον 16 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία, μετά την ένταση που σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Στο ύψος του τουρκικού προξενείου, στην οδό Αποστόλου Παύλου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Στη συνέχεια, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε στην οδό Ολυμπιάδος. Έχουν προκληθεί ζημιές σε σταθμευμένα ΙΧ, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σπεύδουν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού(αύρα) της Αστυνομίας που βρίσκεται στο σημείο συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης.

H πορεία είχε μαζική συμμετοχή και ξεκίνησε γύρω στις 7 το απόγευμα από την Καμάρα, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές, αρχικά κινήθηκαν με κατεύθυνση την οδό Εθνικής Άμυνας, Tσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και επέστρεψαν στην Εγνατία. Λίγο μετά τις 8 επέστρεψαν στην Καμάρα και ανέβηκαν προς τη Ροτόντα.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής:

«Απογευματινές ώρες σήμερα (06-12-2022), πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων, όπου συμμετείχαν περίπου 6.500 άτομα, τα οποία κινήθηκαν σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Μετά το τέλος των πορειών, ομάδα ατόμων κινούμενη στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου και της Άνω Πόλης, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προέβησαν σε ρίψεις αντικειμένων (πέτρες κ.λ.π.), φωτοβολίδων, καθώς και αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών (μολότοφ) εναντίον των παρευρισκομένων αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης έθεσαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Συνολικά, προσήχθησαν 16 άτομα, ενώ από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.»

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Πέρρος, Ισίδωρος Ρούσσος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα