back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Παπαθεοδωρίδης: Πράξη αλτρουισμού η δωρεά ιστών και οργάνων – Ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης της κοινωνίας

Διαβάστε επίσης

08-12-2022

Χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη οδύνη είναι αυτή που νιώθουν οι γονείς στην απώλεια του παιδιού τους. Και τι ψυχικό μεγαλείο πρέπει να έχουν όταν αντικρύζοντάς το κλινικά νεκρό, βρίσκουν τη δύναμη να δωρίσουν τα όργανά του..

Όπως έκανε η οικογένεια της νεαρής Έμμας Καρυωτάκη η οποία έφυγε από τη ζωή, εγκαταλελειμμένη από έναν απάνθρωπο, που την παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και την άφησε στο δρόμο να στραγγίζει σταγόνα-σταγόνα τη ζωή της.

Όμως, επειδή η άλλη όψη του κακού είναι το καλό, έτσι και η πιο άφατη τραγωδία φωτίζεται από την ευαισθησία και το ψυχικό μεγαλείο της οικογένειας της άτυχης κοπέλας, που με τη δωρεά των οργάνων της πρόσφερε ζωή σε άλλους ανθρώπους. Ήταν άλλωστε, δική της επιθυμία.

Αυτή η συγκινητική ιστορία, αφύπνισε πολλούς  και στάθηκε αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τη δωρεά οργάνων.

Εδώ, αξίζει να αναλογιστούμε- όχι με ιδιαίτερη υπερηφάνεια- πως η χώρα μας συγκαταλέγεται  στους ουραγούς της παγκόσμιας κατάταξης σε σχέση με τη δωρεά οργάνων. Την ώρα που ένα μόσχευμα λυτρώνει από την αγωνία της αναμονής στη λίστα, για το αύριο.

Για το θέμα συζήτησε με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου στον Αθήνα 984, ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στο Νοσοκομείο «Λαϊκό».

«Πολλοί συνάνθρωποί μας, μετά τον θάνατο της Έμμας, εξέφρασαν την πρόθεση να γίνουν δωρητές οργάνων και ιστών. Ενδεικτικό του κύματος ευαισθητοποίησης είναι το γεγονός ότι, μόνον τις τελευταίες ημέρες περισσότεροι από χίλιοι συνάνθρωποί μας μπήκαν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και δήλωσαν την επιθυμία να δωρίσουν μετά θάνατον, τα όργανά τους. Επίσης, είναι πολλοί εκείνοι, που μέσα στη δύσκολη στιγμή του θανάτου δικού τους ανθρώπου, βρίσκουν τη δύναμη και τον αλτρουισμό να αποφασίσουν να δωρίσουν τα όργανά του».

Βέβαια, οι εγγραφές στο μητρώο του ΕΟΜ δεν σημαίνουν αυτομάτως και αύξηση δοτών και μοσχευμάτων. Διότι, όπως εξηγεί ο καθηγητής, θα πρέπει να πληρείται σειρά προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με την έγκαιρη ανίχνευση και δήλωσή τους, από το σύστημα.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα αφορούν την οργάνωση και την έγκαιρη ανίχνευση των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή με εγκεφαλικό θάνατο» αναφέρει.

Εκτός από το μητρώο δωρητών υπάρχει μητρώο αρνητών, αλλά και απόφαση της οικογένειας ελλείψει καταγραφής στο ένα ή στο άλλο μητρώο.

«Η καταγραφή εν ζωή στο μητρώο αρνητών δεν μπορεί να αναιρεθεί ακόμα και με θετική περί του αντιθέτου βούληση της οικογένειας» λέει ο κ.Παπαθεοδωρίδης.

Και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συστηματική, ουσιαστική ενημέρωση της κοινωνίας, εκτός από τις καμπάνιες. Γιατί, θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, ο αδελφός, ο πατέρας ή η μητέρα μας, ο άγνωστος που περνά δίπλα μας στο δρόμο.

Και πόσες φορές άραγε έμαθαν τα παιδιά για τη σπουδαιότητα της απόφασης να γίνουν δωρητές χωρίς κίνδυνο της ζωής τους;

«Είναι καλό οι οικογένειες να συζητούν για τη δωρεά οργάνων και ιστών. Όχι μόνον μεταξύ τους, αλλά και με ανθρώπους που έφτασαν στο θάνατο και γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, παίρνοντας εγκαίρως ένα μόσχευμα ήπατος, πνευμόνων, καρδιάς ή νεφρού»

Ο καθηγητής κάνει ξεχωριστή μνεία στο Γολγοθά των νεφροπαθών που φτάνουν να περιμένουν έως και 8 χρόνια προκειμένου να βρουν συμβατό δότη, όταν σε άλλες χώρες ο χρόνος αναμονής είναι 2 χρόνια.

Και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να στηρίξουν την προσφορά ιστών και οργάνων ώστε να αυξηθούν οι δότες στην Ελλάδα.

*Η διεύθυνση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) είναι:
Τσόχα 5, Τ.Κ. 11521, Αμπελόκηποι, Αθήνα

*Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους στο τετραψήφιο: 1147 ή 
στο Τηλεφωνικό Κέντρο: 213 2027000,  ή να στείλουν e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: /www.eom.gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα