back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο θέλει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα για καταπολεμηθεί η δράση των συμμοριών

Διαβάστε επίσης

Ο Γκιγιέρμο Λάσο παρουσίασε χθες Τετάρτη στο κοινοβούλιο του Ισημερινού πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις να αποκτήσουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν την αστυνομία στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα μπορούν να συνεργάζονται συνεχώς στον αγώνα εναντίον του εγκλήματος χωρίς να υπάρχει ανάγκη να κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο συντηρητικός πρόεδρος, πρώην τραπεζίτης, στο βήμα του κοινοβουλίου.

Η διεύρυνση του πεδίου δράσης του στρατού αρχικά σχεδιαζόταν να συμπεριληφθεί στο δημοψήφισμα για την ασφάλεια, την πολιτική και το περιβάλλον, που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί την 5η Φεβρουαρίου 2023· όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να εξεταστεί από το κοινοβούλιο.

Το Σύνταγμα του Ισημερινού προβλέπει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι αρμόδιες για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ η αστυνομία εγγυάται τη δημόσια τάξη.

Ως τώρα, στρατιωτικοί και αστυνομικοί μπορούν να επιχειρούν από κοινού μόνο όταν τελεί σε ισχύ κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως συμβαίνει το τρέχον διάστημα στις επαρχίες Γουάγιας (νότια), Εσμεράλδας (βόρεια) και Σάντο Ντομίνγκο (βόρεια), έπειτα από κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες που επιδίδονται κατά κύριο λόγο σε διακίνηση ναρκωτικών.

Καθώς η σχέση του με το κοινοβούλιο, που αποπειράθηκε να τον παύσει κατά τη διάρκεια των βίαιων μαζικών κινητοποιήσεων του Ιουνίου, είναι δύσκολη, και το κόμμα του δεν καταλαμβάνει παρά 13 από τις 137 έδρες του, ο κ. Λάσο, που εξελέγη την άνοιξη του 2021, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν κατά μέρος τις «συγκρούσεις για εξουσία».

«Ελπίζουμε να μπουν στην άκρη οι πολιτικές, οι κομματικές και οι προσωπικές σκοπιμότητες και η προτεραιότητα να δοθεί στην ασφάλεια και στην ειρήνη», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Ισημερινός βιώνει έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, παρότι ταυτόχρονα οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν αυξήσει θεαματικά τις κατασχέσεις ναρκωτικών.

Οι φυλακές της χώρας της Λατινικής Αμερικής έχουν μετατραπεί επανειλημμένα σε θέατρο σφαγών σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών με εκατοντάδες νεκρούς.

Το 2021, οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 210 τόνων ναρκωτικών, ποσότητας ρεκόρ, ενώ μέχρι στιγμής φέτος λένε πως έχουν κατασχεθεί κάπου 170 τόνοι.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών πρακτικά διπλασιάστηκε το 2021 στον Ισημερινό, φθάνοντας τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

Φέτος, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 69 αστυνομικοί.

Μπροστά σε αυτό το πολύ ανησυχητικό φόντο, «η υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων έχει ζωτική σημασία στον αγώνα εναντίον των διακινητών ναρκωτικών, των εγκληματιών και της ναρκωπολιτικής στον Ισημερινό», επιχειρηματολόγησε ο κ. Λάσο, χρησιμοποιώντας τον νεολογισμό «ναρκωπολιτική» για να αναφερθεί σε στελέχη του πολιτικού προσωπικού που συνδιαλλάσσονται με τον υπόκοσμο.

Το κοινοβούλιο έχει στη διάθεσή του έναν χρόνο για να εξετάσει την εισήγηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να εγκριθεί η προεδρική πρόταση, πρέπει να την ψηφίσουν τα 92 από τα 137 μέλη του.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα