back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύγκρουση «κορυφής» στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ – Live

Διαβάστε επίσης

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας, άρχισε λίγο μετά τις 9, στην Ολομέλεια της Βουλής, η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για την θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και την προστασία από τα κακόβουλα λογισμικά.

Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Γενναία θεσμική απάντηση σε μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας και η οποία αίρει τις αστοχίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού υπενθύμισε τις επτά τομές που επιφέρει το νομοσχέδιο,επεσήμανε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους,όπως η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.Ειδικά για την ΕΥΠ, ανέφερε ότι εφεξής ο επικεφαλής της θα είναι είτε διπλωμάτης, είτε απόστρατος αξιωματικός «και όχι δημοσιογράφος ή ιδιώτης μάνατζερ, κύριε Τσίπρα», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε επίσης, ότι είμαστε η πρώτη χώρα που θέτουμε εκτός νόμου την ιδιωτική χρήση συστημάτων παρακολούθησης, ενώ για το θέμα της καταστροφής των πρωτοκόλλων παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, τόνισε ότι συμμερίζεται τη μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία που υπάρχει για το θέμα, θα πρέπει όμως -όπως είπε-να υπάρχει και εθνική ευαισθησία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τοξικό θυμό, σκοτεινό λαβύρινθο λάσπης και εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας με δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις πολιτικών,στρατιωτικών και άλλων, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήνει το καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού.
«Δεν περίμενα τίποτα άλλο από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την δευτερολογία του. «Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση, είμαστε μία χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους και θεωρούμε πως η ισορροπία που έχουμε επιτύχει ανάμεσα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΠ».

Σε φορτισμένο κλίμα η τριτολογία Μητσοτάκη – Αποχώρησε από την αίθουσα

«Είπατε ότι το παράνομο λογισμικό λειτουργούσε στο γραφείο μου. Είστε ψεύτης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ουδέποτε το κράτος το προμηθεύτηκε και πάντως εκείνος δεν υπήρξε ποτέ αποδέκτης τέτοιας πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της ΕΥΠ που αφορούσε θέμα εθνικής ασφάλειας.

«Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι παρακολουθούσα τον κ Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο και να αφήνετε τέτοια υπονούμενα» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει όσα ισχυρίζεται για τον κ Φλώρο. Απαντώντας στο αίτημα του Α. Τσίπρα να πάρει το λόγο μετά από εκείνον, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτές τις συζητήσεις εκείνος μιλά 3 φορές και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης 2 και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Τσίπρας: Να τελειώσει το κρυφτούλι με τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια

Δειλία και θράσος καταλόγισε στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας αξιοθρήνητη τη σημερινή εμφάνισή του στη Βουλή. «Ήρθε η ώρα να τελειώσει το κρυφτούλι και τα παιγνίδια με τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι με κάθε τρόπο προσπαθεί να σβήσει τα ίχνη του και να κρύψει τη σφραγίδα συγκάλυψης.

Δριμύ «κατηγορώ» στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης συνελήφθη ψευδόμενος όταν έλεγε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης PREDATOR.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,αναφέρθηκε σε ένα δημοσίευμα των NEW YORK TIMES, που επιβεβαίωσε – όπως είπε- ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με το οποίο δώσαμε άδεια να εξαχθεί το PREDATOR, σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και στη Μαδαγασκάρη, η οποία χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικές μεθόδους για να καθυποτάξει τις λαϊκές αντιδράσεις. Το κλίμα φορτίστηκε, όταν ο κ. Τσίπρας είπε ότι διακόπτει τη δευτερολογία του και κάθεται στο έδρανο του, έως ότου ο πρωθυπουργός του απαντήσει στο ερώτημα αν παρακολουθούνταν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάνε μαζί αύριο στην ΑΔΑΕ και τους παρόχους για να δουν αν παρακολουθούνταν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Κατρίνης: Υπάρχουν ενδείξεις και ποινικών ευθυνών

Νομοσχέδιο όνειδος που στοχεύει στην προστασία του παρακρατικού μηχανισμού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ ο Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι συναγωνίζεται ποιος έκανε τις περισσότερες παρακολουθήσεις και πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα τους ακολουθήσει στον θεσμικό κατήφορο. Έκανε έκκληση να μείνουν εκτός της συζήτησης των παρακολουθήσεων τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών είναι δεδομένες ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις και ποινικών ευθυνών.

Κουτσούμπας: Νομιμοποιείται το «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέβαλλε αργά το απόγευμα το ΚΚΕ.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου και της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είναι ίδιος, είναι η ένταση της καταστολής απέναντι στον εχθρό λαό από ένα σάπιο, διεφθαρμένο και εγκληματικό κράτος, τόνισε νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως τόνισε με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται το ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων.

Σε νέα παρέμβαση του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του, γιατί -όπως είπε- ο πρωθυπουργός αντί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, εξήλθε επιδεικτικά από την αίθουσα. «Είχε  την ευκαιρία να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για ένα ζήτημα που αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας, αλλά δεν το έκανε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι αυτή η εικόνα θα συνοδεύει πάντα τον κ. Μητσοτάκη.

Για σκηνοθετημένες κόντρες και πολιτικό χουλιγκανισμό αισχίστου είδους, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Για παρακράτος παρακολουθήσεων του κ. Μητσοτάκη και της ΕΥΠ, που μοιάζει με ιλαροτραγωδία και μας διασύρει διεθνώς», έκανε λόγο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και την προστασία από τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, που συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Την ένσταση που ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μίλησε «για καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα σειράς διατάξεων», στήριξαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της Ευριπίδης Στυλιανίδης, είπε ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αλλά ο νόμος έρχεται για να εφαρμόσει αποτελεσματικά το Σύνταγμα».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο από τη ΝΔ ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμούς ως προς τη συνταγματικότητα σειράς διατάξεων του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και τα λογισμικά παρακολούθησης, διατυπώνει στην έκθεσή της, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι για τις προϋποθέσεις επιβολής της άρσης του απορρήτου, «διατηρείται ο προβληματισμός ως προς το σύστημα δικαιοκρατικών εγγυήσεων για την αποφυγή καταχρήσεων και ως προς την αποτελεσματική προστασία των θιγομένων προσώπων».

Επίσης, αναφορικά με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, για ενημέρωση του προσώπου που παρακολουθείται μετά την παρέλευση τριετίας, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σημειώνουν ότι «δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο η γνωστοποίηση του γεγονότος της άρσης του απορρήτου, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στο λόγο που την υπαγόρευσε, συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία των θιγομένων».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα