back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα για την ανατροπή της ισχύουσας συνταγματικής τάξης στη Γερμανία και ο ενορχηστρωτής του Πρίγκιπας Ερρίκος, η επέτειος ενός χρόνου διακυβέρνησης της Γερμανίας από τον Σολτς και η πρόθεσή του να ανοίξει διάλογο με τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και το πρόσωπο της χρονιάς, που σύμφωνα με Politico και Time είναι ο Ζελένσκι είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Γερμανία – Πολίτες του Ράιχ: Ποιος είναι ο Πρίγκιπας Ερρίκος ο 13ος του Ρόις και ηγέτης της φερόμενης ως τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» που συνελήφθη στην Φρανκούρτη;Πώς και με ποιους σχεδίαζε πραξικόπημα για την ανατροπή της ισχύουσας συνταγματικής τάξης στη Γερμανία και την εγκαθίδρυση νέου καθεστώτος με ηγέτη τον ίδιο; Τι ρόλο διαδραμάτιζε η πρώην ακροδεξιά βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Μπίργκιτ Μάλζακ- Βίνκεμαν και σε ποιο βαθμό είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και στρατιωτικό υλικό εμπλεκόμενοι από τους κόλπους του γερμανικού στρατού;

Μερικά μόνο από τα ερωτήματα, στα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι γερμανικές αρχές σχετικά με την εξάρθρωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ίσως επιχείρησης των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας στη μεταπολεμική Γερμανία αναφέρει η DW. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, μετά τις μαζικές συλλήψεις 25 μέχρι στιγμής ατόμων σε Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία με κατηγορίες για συμμετοχή ή υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και στόχο την «ανατροπή των κρατικών θεσμών και της φιλελεύθερης δημοκρατικής τάξης στη Γερμανία», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ.

Μέχρι στιγμής 19 συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί, ενώ οι γερμανικές αρχές έχουν στο στόχαστρό τους συνολικά πάνω από 50 άτομα. Σύμφωνα με τον Πέτερ Φρανκ η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» συγκροτήθηκε με τη συγκεκριμένη μορφή το φθινόπωρο του 2021. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι οι «Πολίτες του Ράιχ» διέθεταν εσωτερική οργάνωση που προσιδίαζε σε σκιώδη «κυβέρνηση» και διοικούνταν από «κεντρικό συμβούλιο». Ως προς την ιδεολογία τους ο Φρανκ Πέτερ έκανε λόγο για ένα κράμα υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας αλλά και οπαδών του κινήματος Qanon, γνωστού από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Πολιτικός στόχος των νοσταλγών του Ράιχ ήταν η επιστροφή στο αυτοκρατορικό Σύνταγμα του 1871 – αλλά χωρίς βασιλιά ή κάιζερ και με δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες που δεν προβλεπόταν τότε, «ως απαραίτητη προσαρμογή στη σύγχρονη εποχή». Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος υπολογίζει τα μέλη του κινήματος των «Πολιτών του Ράιχ» στις 21.000, εξ αυτών 900 ακροδεξιοί, αλλά επίσης αρνητές της πανδημίας και πάσης φύσεως συνωμοσιολόγοι. Στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος περιλαμβανόταν διακοπή ρεύματος διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τη διαμόρφωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σχεδίαζαν επίσης την απαγωγή ενός υπουργού μπροστά σε ανοιχτές κάμερες, και μάλιστα του Καρλ Λάουτερμπαχ, υπουργού Υγείας, ως του πιο μισητού πολιτικού προσώπου σ΄ αυτούς τους κύκλους για τη στάση του στην πανδημία.

Κεντρικό πρόσωπο της ομάδας θεωρείται ο Χάινριχ Ρόις, απόγονος πριγκιπικής οικογένειας από τη Θουριγγία, ο οποίος εκφράζει από καιρό δημοσίως θέσεις του ακροδεξιού κινήματος των «Reichsbürger». Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες φέρεται να είχαν σχηματίσει «σκιώδη κυβέρνηση» με επικεφαλής τον Ρόις και υπουργό Δικαιοσύνης την Μπίργκιτ Μάλσακ – Βίνκελμαν, δικαστή στο Βερολίνο και πρώην βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος AfD, η οποία δεν εξελέγη στις εκλογές της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, ο Ρόις έχει διασυνδέσεις και με τη Ρωσία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι σχεδίαζαν αποστολή πενταμελούς ομάδας στο Καλίνινγκραντ για συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε οιαδήποτε εμπλοκή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο Βερολίνο δήλωνε χθες ότι εξετάζονται ενδελεχώς όλες οι πληροφορίες και οι δραστηριότητες της Ρωσίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναζητώντας διεθνή στήριξη οι επίδοξοι πραξικοπηματίες θα έστελναν μία ομάδα πέντε αντιπροσώπων στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ για συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για πραξικόπημα «που ματαιώθηκε» κάνουν λόγο οι FT συμπληρώνοντας ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν. Τον ίδιο τίτλο υιοθετεί και η Metro Μια συνωμοσία για εισβολή στο κοινοβούλιο της Γερμανίας και ανατροπή της κυβέρνησης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι περίπου 25 άτομα συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός αριστοκράτη γνωστού ως Πρίγκιπα Χάινριχ ΧΙΙΙ, ο οποίος προφανώς θα ήταν ο νέος ηγέτης. Τον Πρίγκιπα Χάινριχ έχει πρωτοσέλιδο και ο Guardian λέγοντας ότι το πραξικόπημα ακροδεξιών στη Γερμανία ανετράπη

«Ποιος είναι ο Πρίγκιπας Χάινριχ και οι Πολίτες του Ράιχ που ήθελαν να ανατρέψουν τη κυβέρνηση στη Γερμανία» ο τίτλος της El Pais

Για Σολτς: Έναν χρόνο στην Καγκελαρία της Γερμανίας συμπληρώνει σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς και ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων. Η κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» ξεκίνησε φιλόδοξα, αλλά πολύ γρήγορα κλήθηκε να διαχειριστεί τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις συνέπειές του.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης του νέου γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού συμπληρώνεται και η Westfälische Nachrichten σχολιάζει: «Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αποδοθούν εύσημα στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση γιατί καμία άλλη κυβέρνηση δεν ήρθε αντιμέτωπη από την αρχή με μια τέτοια περίπλοκη παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Μόλις είχε αναλάβει ο Σολτς την εξουσία και ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα μια παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση. Σε τέτοιες στιγμές χρειάζονται τρία πράγματα: Ικανότητα διακυβέρνησης, ρεαλισμός και ενότητα. Ο παράγοντας ηγεσία από την αρχή έπασχε. Ο Σολτς απέτυχε. Διστακτικότητα, αναβλητικότητα και σιωπή έγιναν τα κύρια χαρακτηριστικά της διακυβέρνησής του. Τώρα γίνεται πόλεμος και υπάρχουν κρίσεις που απαιτούν ρεαλισμό. Αντί για αυτό, ειδικά οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι αντιπαρατίθενται διαρκώς για την πυρηνική ενέργεια, τους εμβολιασμούς, τη μάσκα ή τη μετανάστευση διότι έχουν ιδεολογικές επιφυλάξεις. Η μόνη εξαίρεση, η αποφασιστικότητα στο θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, για το οποίο οι Πράσινοι υπερθεματίζουν ακόμα και το SPD».

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εικόνα δυσαρέσκειας των Γερμανών για τον έναν χρόνο της κυβέρνησης Σολτς. Κανένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης δεν παίρνει θετική αξιολόγηση στις μετρήσεις. Την καλύτερη αξιολόγηση έχει η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, με ικανοποιημένο το 38% των Γερμανών, ενώ ο «πράσινος» υπουργός Περιβάλλοντος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έπεσε στο 33% και ο καγκελάριος Σολτς στο 26%. Ακόμα χειρότερη είναι η αξιολόγηση για τον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, και τους υπουργούς των Φιλελευθέρων FDP. Εχουν μπροστά τρία χρόνια για να ανατρέψουν αυτή την εικόνα.

«Ο Όλαφ Σολτς δηλώνει έτοιμος να συζητήσει για τον έλεγχο των όπλων και την ασφάλεια στην Ευρώπη με τη Ρωσία, εάν αποσυρθεί από την Ουκρανία» αναφέρει η Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Για Πούτιν: «Για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία προειδοποιεί ο Πούτιν» αναφέρουν οι NYTimes. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε να αναγνωρίζει ότι η υποταγή του γείτονα της Ρωσίας διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο σχέδιο τώρα.

Στο μεταξύ, ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο, δήλωσε χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, διαπιστώνοντας ότι ο στρατός του θα μπορούσε να πολεμά στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα αναφέρει ο Guardian. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν βλέπει «κανένα νόημα» στην κινητοποίηση επιπλέον στρατιωτών σε αυτό το σημείο. Κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι θέλει να καταλάβει εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας και είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μοναδική εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Αλλά αυτό εξαρτάται από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης βέβαια αφορούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει πλέον τον δέκατο μήνα του. Ο Πούτιν ανέφερε: «Δεν έχουμε τρελαθεί, αντιλαμβανόμαστε τι είναι τα πυρηνικά όπλα. Αλλά δεν πρόκειται να τρέχουμε σε όλο τον κόσμο επιδεικνύοντάς τα σαν ξυράφι». Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Για Ζελένσκι: Η επιλογή του Politico για τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή στην Ευρώπη, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει τις εξελίξεις και το 2023, ήταν μάλλον αναμενόμενη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρέθηκε στην κορυφή της καθιερωμένης πλέον ετήσιας λίστας των «28» ανθρώπων που ξεχωρίζουν, συμπίπτοντας με την επιλογή του περιοδικού Time, που επίσης ανακοινώθηκε χθες, καθώς και των Financial Times, πριν από μερικές ημέρες.

«Ο Ευρωπαίος» ήταν ο τίτλος που δόθηκε στον Ζελένσκι, με το σκεπτικό να τονίζει πως αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, «η αιτία που τα πράγματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι». «Κατά βάση, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ξανασκεφτόμαστε τι σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαίος – κάτι που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στον κωμικό της Ουκρανίας που έγινε πρόεδρος», τονίζεται επίσης. Σημειώνεται πως ο Ζελένσκι απευθύνθηκε με σύντομο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην εκδήλωση που έκανε το «Politico» χθες το βράδυ, ευχαριστώντας το για την τιμή – η οποία, όπως είπε, ανήκει σε όλους τους Ουκρανούς και τον αγώνα τους.

Στις ΗΠΑ: Με μία πικρή ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς, και τον Ντόναλντ Τραμπ ειδικότερα, έκλεισε ο κύκλος των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, αναφέρει ο Guardian. Στις επαναληπτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Τζόρτζια, ο πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στη Γερουσία, υπερισχύοντας με 51,4% – 48,6% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, και πρώην αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Χέρσελ Γουόκερ, ενός εκλεκτού του Τραμπ. Αυτό σημαίνει πως οι Δημοκρατικοί θα διαθέτουν για τα επόμενα δύο χρόνια 51 έδρες στη Γερουσία, έναντι 49 των Ρεπουμπλικανών, ενώ την προηγούμενη διετία ισοψηφούσαν (50-50) και σε περιπτώσεις αδιεξόδου καλούνταν να ρίξει την αποφασιστική ψήφο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Η επιπλέον έδρα που εξασφάλισαν έχει τεράστια σημασία – και όχι μόνο επειδή επιβεβαιώνει την αναπάντεχη ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, πριν από έναν μήνα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα