back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν και φυλακίστηκαν παγκοσμίως το 2022

Διαβάστε επίσης

Ο κόσμος έγινε πιο επικίνδυνος για τους δημοσιογράφους το 2022: 67 έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, 20 περισσότεροι από ό,τι το 2021, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ).

H αποκλιμάκωση στον αριθμό των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ που δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αναστρέφεται, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Η Ουκρανία, στην οποία αναλογούν 12 δολοφονίες δημοσιογράφων, την τρέχουσα χρονιά, αναδεικνύεται στην πιο επικίνδυνη χώρα για τον κλάδο.

“Η αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ προκαλεί τεράστια ανησυχία και, συνάμα, αποτελεί καμπανάκι για τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο, καθώς απαιτείται λήψη μέτρων προστασίας της δημοσιογραφίας, ενός από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας”, δήλωσε ο γ.γ. της IFJ, Άντονι Μπέλαντζερ.

Οι δολοφονίες, απειλή για την ελευθερία τού Τύπου

Η IFJ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου, και επανέλαβε την έκκληση για την ψήφιση μίας “Συνθήκης για την Ασφάλεια και την Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων” από την Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι το 2022 αποτελεί αναστροφή της πρόσφατης μείωσης του αριθμού των δημοσιογράφων που δολοφονούνται εν ώρα εργασίας.

Ειδική αναφορά γίνεται στο Μεξικό και την Αϊτή, με 11 και 6 νεκρούς, αντιστοίχως, ενώ ως χώρες στις οποίες απειλείται η ελευθερία του Τύπου χαρακτηρίζονται, επίσης, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην απροκάλυπτη δολοφονία της παλαιστινιο-αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ από ισραηλινές δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν στην Μέση Ανατολή αυξήθηκε, φέτος, από 3 σε 5.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι στην φυλακή

Επιπλέον, η IFJ αναφέρει στην έκθεση ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στην φυλακή ανέρχεται σε 375 -10 περισσότερους από ό,τι το 2021.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, στην Κίνα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός δημοσιογράφων υπό κράτηση (84), ενώ ακολουθούν η Μυανμάρ (64), η Τουρκία (51), το Ιράν (34), η Λευκορωσία (33), η Αίγυπτος (23), η Ρωσία και η Κριμαία (29), η Σαουδική Αραβία (11), η Υεμένη (10), η Συρία (9) και η Ινδία (7).

“Αυτοί οι αριθμοί είναι δυσοίωνοι και θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τέτοιες σοβαρές απειλές για την ελευθερία των ΜΜΕ. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται μόνο και μόνο γιατί κάνουν τη δουλειά τους γελοιοποιεί τις πομπώδεις διακηρύξεις των κυβερνήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου”, σχολίασε ο Μπέλαντζερ.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα