back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγκαινιάστηκε η αρχειακή έκθεση «Αrt Athina 1993-2022»

Διαβάστε επίσης

Μια χρονομηχανή 360 σελίδων. Ένα ταξίδι από το 1993 έως σήμερα στην ελληνική και διεθνή εικαστική πραγματικότητα. Μια ιχνηλάτηση της πορείας της Art Athina, του μεγαλύτερου εγχώριου εικαστικού θεσμού που συμπληρώνει φέτος 25 διοργανώσεις. Είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους που θα μπορούσε να περιγραφεί το επετειακό λεύκωμα “Art Athina 1993-2022” που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης ως φορέας διοργάνωσης της διεθνούς φουάρ και το οποίο παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το πρωτότυπο υλικό της κάθε διοργάνωσης (κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία Τύπου κ.α.) “υποδέχεται” τον αναγνώστη σε κάθε ενότητα-χρονιά. Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό μεταφέρει το κλίμα της εποχής, επιλογή δημοσιευμάτων από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο καταγράφει το αποτύπωμα κάθε διοργάνωσης, η οποία επίσης πλαισιώνεται κι από ένα χρονολόγιο με σημαντικά γεγονότα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας, ώστε να γίνεται κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν ανά έτος η Art Athina.

Για τη σημασία, τη συμβολή της Art Athina στη δικτύωση της τοπικής εικαστικής σκηνής με καλλιτέχνες, φιλότεχνοι και αίθουσες τέχνης των μεγάλων καλλιτεχνικών κέντρων του κόσμου, την καταγραφή των τάσεων και εν γένει τον κομβικό της ρόλο στην πολιτιστική ζωή της χώρας γράφουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η πρώτη πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Τζούλια Δημακοπούλου και το διοικητικό συμβούλιο του φορέα που αποτελείται από τους Γιάννα Γραμματοπούλου- πρόεδρο, Γιώργο Καρτάλο- αντιπρόεδρο, Γιώργο Γεωργακόπουλο- γενικό γραμματέα, Γιάννη Καλλιγά- ταμία και Στάθη Παναγούλη-μέλος/έφορο εκδηλώσεων. 

Την επιμέλεια του λευκώματος υπογράφει ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών συνεργάτης της Art Athina στον τομέα της Επικοινωνίας, Γιάννης Ασδραχάς και τον σχεδιασμό οι επίσης σταθεροί συνεργάτες της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια, G Design Studio.

Πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές καθώς περιέχει σχεδόν στο σύνολό του το αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί από την πρώτη Art Athina έως σήμερα και μοναδικός οδηγός για όσους παρακολουθούν τη συνεπή πορεία του θεσμού, αλλά και για όσους θέλουν να τη γνωρίσουν, το επετειακό αυτό λεύκωμα αναδεικνύει τις πολλές διαφορετικές πτυχές της αθηναϊκής φουάρ.

Αίθουσες τέχνης, καταξιωμένοι εικαστικοί δημιουργοί κι άλλοι που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην Art Athina, ,φιλότεχνοι, διεθνείς παρουσίες, αφιερώματα και παράλληλες δράσεις, διασυνδέσεις και συνέργειες με φορείς εντός και εκτός συνόρων, διαφορετικοί εκθεσιακοί χώροι σε πραγματικό ή ψηφιακό περιβάλλον έχουν βρει τη θέση τους στην συλλεκτική έκδοση που αποτελεί ένα “δώρο” της διοργάνωσης προς όλους εκείνους που την ακολουθούν αδιαλείπτως και τη στηρίζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Παράλληλα, συνιστά κι έναν φόρο τιμής προς όσους την εμπνεύστηκαν, την εξέλιξαν, εργάζονται, ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εποχής, και οραματίζονται το μέλλον της.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης αποφάσισε να κυκλοφορήσει το επετειακό λεύκωμα σε δύο μορφές: την έντυπη, συλλεκτικού χαρακτήρα, σε αυστηρά 300 αντίτυπα που δεν πωλούνται και σε ψηφιακή μορφή μέσω qr code με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. 

Το λεύκωμα “Art Athina 1993-2022” καθώς δεν ήταν δυνατόν να συμπεριλάβει στις σελίδες του το σύνολο του υλικού που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς έρευνας τεκμηρίων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης συνδύασε την κυκλοφορία του βιβλίου με τη διοργάνωση έκθεσης των πρωτότυπων και ψηφιοποιημένων τεκμηρίων οργανωμένων ανά έτος, μέσω της οποίας οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται τον χαρακτήρα της κάθε φουάρ, ενώ στο κέντρο προβάλλεται φωτογραφικό υλικό σε ροή από όλες τις διοργανώσεις.

Επιμέλεια έκθεσης : Stage Design Office, Σταύρος Παπαγιάννης.

 ΙΝFO

“Art Athina 1993-2022”

8 Δεκεμβρίου 2022- 14 Ιανουαρίου 2023

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης- Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης,

Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 17:00

Είσοδος ελεύθερη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα