18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ και ο Βίκτορ Μπουτ επαναπατρίστηκαν

Διαβάστε επίσης

Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ προσγειώθηκε νωρίς σήμερα τα ξημερώματα σε αεροδρόμιο του Τέξας έπειτα από 10 μήνες κράτησής της στη Ρωσία.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ, μετά από 14 χρόνια κράτησής του στις ΗΠΑ, αγκάλιαζε την οικογένειά του στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Η κατάσταση της υγείας της Γκράινερ είναι καλή και η ίδια δείχνει εύθυμη. Κατευθύνεται στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Μπρουκ στο Φορτ Σαμ Χιούστον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στο MSNBC.

Μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν στην ανταλλαγή των δύο αυτών κρατουμένων, σε μια σπάνια περίπτωση συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και την ανταλλαγή των πιο υψηλού προφίλ κρατουμένων μετά από χρόνια.

Το Κρεμλίνο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να θεωρηθεί πως αποτελεί ένα βήμα προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι πιθανές περαιτέρω ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και ότι οι επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών θα συνεχιστούν.

Ερωτηθείς σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, αν είναι πιθανές νέες ανταλλαγές κρατουμένων, ο ηγέτης του Κρεμλίνου απάντησε: «Ναι, όλα είναι πιθανά. Οι επαφές συνεχίζονται. Στην πραγματικότητα, δεν σταμάτησαν ποτέ… Βρέθηκε συμβιβασμός, δεν απορρίπτουμε τη συνέχιση αυτής της δουλειάς στο μέλλον».

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας την απελευθέρωση της Γκράινερ είπε ότι η ανταλλαγή έθεσε τέλος σε αυτό που περιέγραψε ως μήνες «κόλασης» για την Γκράινερ, την 32χρονη σταρ της ομάδας Φοίνιξ Μέρκιουρι της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών. «Τόσο χαρούμενος που είδα την Μπρίτνεϊ πίσω σε αμερικανικό έδαφος. Καλωσόρισες σπίτι Μπρίτνεϊ Γκράινερ!», έγραψε σε ένα μήνυμα στο Twitter ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρότζερ Κάστενς, επικεφαλής συντονιστής ομήρων των ΗΠΑ.

Η χαρά για την επιστροφή της Γκράινερ ήταν μεγάλη στις ΗΠΑ, αν και την επισκίασε η συνέχιση της κράτησης του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν που εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών σε ρωσική φυλακή για κατασκοπεία. Η κριτική ήρθε από τα χείλη Ρεπουμπλικάνων και από θυμό για την απελευθέρωση του Μπουτ.

Ο Μπάιντεν παρακολουθούσε προσωπικά τις διαπραγματεύσεις, αλλά μόλις τις τελευταίες εβδομάδες πήρε την «πολύ οδυνηρή» απόφαση να απονείμει χάρη στον Μπουτ για να γίνει η ανταλλαγή, δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν και σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον δικηγόρο του Γουίλαν ανέφερε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για την απελευθέρωση του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη συνεχίζονται.

Καθώς η Γκράινερ επέστρεφε στο σπίτι της, ο Μπουτ έφτασε χθες το βράδυ στη Μόσχα και αγκάλιαζε τη μητέρα και τη σύζυγό του αφού πάτησε την άσφαλτο στο διάδρομο προσγείωσης, έδειξαν τηλεοπτικά πλάνα.

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης πανηγύρισαν την ανταλλαγή, κάνοντας λόγο για νίκη της Μόσχας, μετά την απελευθέρωση ενός ανθρώπου που το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει περιγράψει ως έναν από τους πιο δραστήριους εμπόρους όπλων στον κόσμο που είχε πουλήσει όπλα σε όλο τον κόσμο, σε τρομοκράτες και εχθρούς της Αμερικής επί δεκαετίες. Ο Μπουτ αρνείτο ανέκαθεν τις κατηγορίες.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ο Μπουτ κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να «καταστρέψει» και να «διχάσει» τη Ρωσία.

«Οι Δυτικοί πιστεύουν ότι δεν μας τελείωσαν το 1990, όταν η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει», δήλωσε ο Μπουτ, πρώην σοβιετικός αξιωματικός.

ΗΠΑ και Ρωσία αντάλλαξαν επίσης αιχμαλώτους τον Απρίλιο, όταν η Ρωσία απελευθέρωσε τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ Τρέβορ Ριντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες απελευθέρωσαν τον Ρώσο υπήκοο Κονσταντίν Γιαροσένκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα