back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο πληθωρισμός τρομάζει τους εργαζόμενους

Διαβάστε επίσης

Φόβους ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στον αυξημένο πληθωρισμό εκφράζει το 84% των εργαζομένων, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Adecco για την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το 78% δηλώνει πρόθυμο να αλλάξει εργασία εφόσον οι αποδοχές είναι ικανοποιητικές.

Τα στοιχεία της έρευνας, που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά, αναδεικνύουν τον προβληματισμό των εργαζομένων, τόσο ως προς το μοντέλο εργασίας που θα επιλέξουν, για να εξασφαλίσουν ισορροπία και με την προσωπική τους ζωή, όσο και ως προς τις ώρες απασχόλησης.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (46%), παραδέχτηκαν ότι δουλεύουν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα. Έτσι, ερμηνεύεται απόλυτα γιατί ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, εκφράζει δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο προσωπικό χρόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, σε διαρκή αναζήτηση εργασίας βρίσκονται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι υποψήφιοι καθώς παρατηρείται το φαινόμενο, ακόμα και επτά στους δέκα εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα, να δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία!

Τα τελευταία τρία χρόνια, πάντως, η έρευνα για την απασχολησιμότητα καταγράφει μια σταδιακή μείωση του ποσοστού των ανθρώπων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, και παρά την μικρή αύξηση που παρατηρείται σε σχέση με πέρσι (15%), και η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει αυτή την τάση.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα, φαίνεται ότι η ανεργία κυμάνθηκε στο 3%, από 9% που ήταν το 2021. Διαπιστώνεται συνέχιση της μείωσης της ανεργίας, αλλά με πιο αργό ρυθμό, σε σχέση με πριν από ένα έτος.

Ειδικά οι νεότεροι εργαζόμενοι ανησυχούν περισσότερο για την έλλειψη ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι, για να ξεκουράζονται από την εργασία τους, προτιμούν να περνάνε χρόνο με την οικογένεια (38%) και τους φίλους τους (33%) ενώ μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων δήλωσε ότι διαλέγει την άθληση (27%), το διάβασμα και το σερφάρισμα στο internet (32%). Επίσης, διαπιστώνουν ότι είναι τόσο περιορισμένος ο ελεύθερος χρόνος τους, αλλά και το εισόδημά τους, ώστε δεν μπορούν να επενδύσουν σε δραστηριότητες που βελτιώνουν την ψυχική τους υγεία όπως η κοινωνικοποίηση με οικογένεια και φιλικά πρόσωπα αλλά και η ενασχόληση με χόμπι.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα