back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η αδιαλλαξία του ιρανικού καθεστώτος που προχωρά σε εκτελέσεις και πυροβολισμούς διαδηλωτών, η ανταλλαγή ΗΠΑ – Ρωσίας της αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ με τον διαβόητο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, οι νέες συλλήψεις στο πλαίσιο της υπόθεσης ανατροπής της συνταγματικής τάξης στη Γερμανία και το ντοκιμαντέρ – βόμβα του Χάρι και της Μέγκαν για τη βασιλική οικογένεια είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ιράν: «Ακάθεκτο το ιρανικό καθεστώς πυροβολεί τις γυναίκες που διαδηλώνουν στο πρόσωπο και τα γεννητικά τους όργανα» αποκαλύπτει στο κεντρικό του ρεπορτάζ ο Guardian. Υπό τον φόβο συλλήψεων οι τραυματισμένοι δεν πάνε στα νοσοκομεία, προσθέτει.

Το περασμένο Σάββατο ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί έκανε δύο ανακοινώσεις που ενέπνευσαν την ελπίδα μιας διαλλακτικότερης στάσης του καθεστώτος απέναντι στους πολίτες που διαδηλώνουν εδώ και 11 εβδομάδες, από όταν πέθανε στα χέρια της αστυνομίας των ηθών η 22χρονη Μαχσά Αμινί: ανακοίνωσε αφενός πως το κοινοβούλιο και οι δικαστικές Αρχές επανεξετάζουν τον νόμο του 1983 που επιβάλλει ως υποχρεωτικό το χιτζάμπ, αφετέρου πως η διαβόητη αστυνομία των ηθών καταργήθηκε. Πέντε ημέρες αργότερα, κι ενώ κανένα από τα δύο δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλο αξιωματούχο, το ιρανικό καθεστώς επιβεβαίωσε την τυφλή αδιαλλαξία του προχωρώντας στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή.

Οπως ανακοινώθηκε, το Ιράν εκτέλεσε διά απαγχονισμού τον 23χρονο Μοχσέν Σεκαρί επειδή απέκλεισε στις 25 Σεπτεμβρίου με τη μοτοσικλέτα του, μαζί με τη μοτοσικλέτα ενός φίλου του, τη λεωφόρο Σατάρ Χαν της Τεχεράνης και τραυμάτισε στον αριστερό ώμο με μαχαίρι ένα μέλος της Μπασίτζ, της αδίστακτης πολιτοφυλακής του Αγιατολάχ που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή της καταστολής αντιφρονούντων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Σύμφωνα πάντα με τα ιρανικά Μέσα, ο Σεκαρί καταδικάστηκε πρωτόδικα σε θάνατο, για «πόλεμο κατά του Θεού», την 1η Νοεμβρίου από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης και η έφεσή του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Νοεμβρίου. Ο ίδιος φέρεται ότι ομολόγησε πως τον είχε ενθαρρύνει να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις ένας φίλος του που τον δωροδόκησε ώστε να επιτεθεί σε αστυνομικό. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως χρησιμοποίησε το όπλο του «με σκοπό να σκοτώσει, να προκαλέσει τον τρόμο και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας». Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει πως οι ιρανικές Αρχές έχουν ζητήσει τη θανατική ποινή για τουλάχιστον 21 διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για «δίκες-παρωδία που έχουν στόχο να εκφοβίσουν όσους συμμετέχουν στη λαϊκή εξέγερση που συγκλονίζει το Ιράν».

«Εξοργισμένος» δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι. «Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στην αποτρόπαια βία που διαπράττει το ιρανικό καθεστώς ενάντια στον ίδιο τον λαό του» πρόσθεσε, αναφέρει ο Guardian.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα HRANA, από την έναρξη των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 470 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 64 ανήλικοι, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 18.200 άνθρωποι.

Στις ΗΠΑ: Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν μήνες και ευοδώθηκαν χθες για την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, την αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ, η οποία κρατούνταν στις ρωσικές φυλακές από τον Φεβρουάριο. ΗΠΑ και Ρωσία την αντάλλαξαν με τον διαβόητο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος κρατούνταν εδώ και 12 χρόνια στις ΗΠΑ αναφέρει η Washington Post. Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από την ανταλλαγή είναι πως υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας και κάποιες φορές μπορεί να είναι και αποτελεσματικά. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες βράδυ ότι η Γκράινερ είναι ασφαλής και βρίσκεται στο αεροπλάνο της επιστροφής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Χαίρομαι που λέω ότι η Μπρίτνεϊ είναι σε καλή διάθεση… Χρειάζεται χρόνο και χώρο για να αναρρώσει» είπε. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρακολουθούσε προσωπικά τις διαπραγματεύσεις επί μήνες, αλλά μόλις τις τελευταίες εβδομάδες έλαβε την «πολύ επώδυνη» απόφαση να δώσει χάρη στον Μπουτ για να γίνει η ανταλλαγή.

Για Κροατία: Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε ενέκριναν χθες ομόφωνα την είσοδο της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν και την εισαγωγή του ευρώ στη χώρα της Αδριατικής ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση την 1η Ιανουαρίου. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν τα κατάφεραν, ωστόσο σχολιάζουν οι FT

Για Ρωσία – Ε.Ε: Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους σήμερα σχετικά με το 9ο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αναφέρει το Politico. Μια ομάδα κρατών – μελών επιδιώκουν εξαίρεση προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα. Όλες οι πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε,Ε, τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του με το Politico o Ιταλός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι δεν μασά τα λόγια του για τον Ούγγρο πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για «βετοκρατία».

Σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να του καταβάλλουν κονδύλια της ΕΕ, ο Βίκτορ Ορμπάν κρατά ομήρους δύο βασικούς φακέλους της ΕΕ: έναν για την επείγουσα ανάγκη οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία και τον άλλο για έναν ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών. “Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Ένωση σε ένα είδος” βετοκρατίας “όπου χρησιμοποιείτε το βέτο όποτε θέλετε”, δήλωσε ο Τζεντιλόνι, ενώ διαβεβαίωσε πως για το ξεμπλοκάρισμα των χρημάτων προς την Ουκρανία υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Στη Γερμανία: Κύμα νέων αστυνομικών εφόδων αλλά και  συλλήψεων επίκειται στη Γερμανία στο πλαίσιο της πρωτοφανούς εξάρθρωσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Πολίτες του Ράιχ, που σχεδίαζε, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος.  Αποδέχονται όπως φαίνεται ακόμη και το ενδεχόμενο δολοφονιών κορυφαίων πολιτικών προσώπων στις προσπάθειές τους να καταλάβουν διά της βίας την εξουσία αναφέρει η DW.

Μέχρι στιγμής 25 άτομα έχουν συλληφθεί, 22 κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και 19 τελούν ήδη υπό προσωρινή κράτηση. Tα δεδομένα όμως αλλάζουν διαρκώς και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Χόλγκερ Μυνχ αναμένονται πιθανώς και σήμερα νέες συλλήψεις για συμμετοχή ή υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται προς το παρόν 54 άτομα και περίπου 150 κατοικίες σε 11 γερμανικά κρατίδια.

Στη Τουρκία: Ακινητοποιημένα στην είσοδο των στενών του Βοσπόρου βρίσκονται 19 δεξαμενόπλοια, καθώς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις όσον αφορά τη διέλευσή τους προς τη Μεσόγειο, αναφέρουν οι FT. Το πρόβλημα, που απειλεί να μετατραπεί σε ζήτημα διατάραξης του ομαλού εφοδιασμού των διεθνών αγορών με πετρέλαιο, έχει προκληθεί από τις νέες τουρκικές απαιτήσεις ότι όλα τα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου που ταξιδεύουν μέσα από τα στενά του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των Δαρδανελίων θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν έγκυρη ασφάλεια για την κάλυψη περιστατικών όπως πετρελαιοκηλίδες και συγκρούσεις. Η απαίτηση αυτή της Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ στις 2 Δεκεμβρίου έπειτα από τις νέες κυρώσεις της ΕΕ που απαγορεύουν στα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή ναυτιλιακή ασφάλιση, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράστηκε για 60 δολάρια το βαρέλι ή λιγότερο.

Στη Γαλλία: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες ότι τα προφυλακτικά θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία για τις ηλικίες 18 έως 25 ετών, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μεταξύ των νέων αναφέρει το Politico. Τα προφυλακτικά ήδη καλύπτονται από το εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εφόσον συνταγογραφούνται από γιατρό ή μαία, μέτρο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του AIDS και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επίσης χθες ο Μακρόν ξαναφόρεσε μάσκα δημόσια, εκτιμώντας ότι είναι αναγκαία η «επιστροφή στη συνήθεια αυτή», «σε εθελοντική βάση», απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19.

Στη Βρετανία: Οι αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ – σειρά του Netflix για τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

Η Daily Telegraph λέει ότι οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν στην εκπομπή είναι ένα “άμεσο χτύπημα” στην κληρονομιά της βασίλισσας, αφού η Κοινοπολιτεία περιγράφεται ως “Empire 2.0.”. Επικαλείται πηγές από το Παλάτι που το περιγράφουν ως ” βαθιά προσβλητικό “στη μνήμη της, καθώς και “τρομακτικό και πραγματικά ανακριβές”. Το άρθρο της εφημερίδας λέει ότι είναι μια “πολύ Καλιφορνέζικη έκφραση παραπόνων”.

Η Daily Express – η οποία περιγράφει τη σειρά ως “εμπρηστική” – πιστεύει ότι στο Παλάτι είναι “βαθιά αναστατωμένοι” από τις συκοφαντίες του Χάρι. Προσθέτει ότι το ζευγάρι – στο οποίο ανατέθηκαν ειδικές ευθύνες από τη βασίλισσα να ενεργήσουν ως πρέσβεις της Κοινοπολιτείας πριν εγκαταλείψει τους ρόλους τους -κινδύνευε τώρα να υπονομεύσει το έργο της και τα συμφέροντα της Βρετανίας σε ολόκληρη την ένωση των 56 Εθνών. Το άρθρο τους καλεί να σταματήσουν αυτό που περιγράφει ως “ναρκισσιστικό έργο”.

Η Daily Mail επικαλείται πηγές του Παλατιού και αναφέρει «είναι σαν να θέλουν να βάλουν τέλος στη μοναρχία» , ενώ η Metro επικεντρώνεται στη δήλωση του Χάρυ ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν παντρεύονται από έρωτα.

Οι Times αναφέρουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα επόμενα τρία επεισόδια είναι ακόμα πιο «εμπρηστικά».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα